Zmladit či vykopat špatně vedené vinné révy?

Fórum věnující se zakládání vinohradu
Odpovědět
Nika
Kraj: Plzeňský
Kontaktovat uživatele:

Zmladit či vykopat špatně vedené vinné révy?

Příspěvek od Nika »

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Koupili jsme před časem velmi zanedbanou zahradu v 370 m.n.m. na Plzeňsku. Nemáme žádné znalosti s pěstováním vinné révy, ale moc bych chtěla založit si část zahrady s pár rostlinami pro rodinu. Zahrada je na vrstvě směsi stavebního rumu a zeminy, jak různí majitelé se snažily vyrovnat se s bývalými budovami hospodářství, nerovným terénem apod. Takže máme za sebou spoustu práce a před sebou asi nekonečný příběh. Zlepšujeme prostředí zahrady pomocí mulčovací sekačky, založili jsme kompost, slepice -----
Našli jsme tam několik rostlin vinné révy, o kterou se někdo dříve staral tak, že ji stříhal jak  nějaký keř. Takže staré výhony leží po zemi, jsou různě dlouhé, různě trčíčí a pod. Kdybych neviděla v létě listy a hrozny, tak ani nepoznáte, že se jedná o vinnou révu. Dva kusy bychom chtěli zachránit. Ale jak jsem četla, tak vykopání a přesazení cca 10letých rostlin je asi nereálné. Ani netuším, zda jsou roubované, a jak to vlastně poznat.
Jedna rostlina je u jižní stěny a tak bych ji jen zmladila. Má chutné tmavé hrozmy s menšími plody. Toť vše, co jsem jako laik schopná na první pohled poznat. Má tvar do U, které leží ve spodní části na zemi. Z U tvaru pak vystupuje jak chapadla pár dalších starých výhonů různě do prostoru. Napadlo mě, vybrat výhon co nejblíže kořenům a vypěstovat hlavu. Znamenalo by to uříznout dost silnou část starého dřeva přímo na zemi a nechat jen jeden takového pahýlu, ze kterého vypěstovat novou hlavu. Mé otázky tedy prosím zni:
Je možné říznout u kořenů, snad tedy nad roubem, a přinutit pustit letorost nad roubem-
Je možné nechat jeden "pahýl" a vrcholové očko mi pak poskytne letorost pro prodloužení nohé hlavy. Pak ale nová hlava bude taková hodně kostrbatá cca v polovině výšky-
Je lepší vykopat a koupit odrůdu, kterou si vyberu a budu vědět, co pěstuji.
Děkuji, že jsem mohla vstoupit do Vaší komunity, snad jsem položila otázku do správné části. A omlouvám se za užívání asi dost neodborných výrazů, snažím se vzdělávat, chce to ale čas. 
Děkuji

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 8 times
Been thanked: 43 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Zmladit či vykopat špatně vedené vinné révy?

Příspěvek od Dzordzik »

Ahoj a vítej mezi námi. Otázka je složitější. U keře, který roste u zdi je určitě možné jej zmladit a založit znovu takové vedení, pro které se rozhodneš. Jak přesně by šlo poradit, kdybys udělala a sem nahrála do přílohy fotku, nebo raději dvě. Jedna celková fotka keře a druhá detail místa, odkud vyrůstá keř ze země plus nejbližší výhony. Jestli chceš tento keř zachovat nebo vykopat je hodně o tom, jestli ti hrozny chutnají či ne. Pokud ano a keři se daří a je plodný, tak jsem pro jej zachovat. Pokud jde o vykopání dalších keřů a jejich přesazení, opět jde o to o jaké odrůdy jde a jestli chutnají a nemají zásadní problémy s chorobami. Protože jde skoro určitě o staré odrůdy a dost možná o tzv samoroďáky, byl bych spíš pro je nepřesazovat a rovnou na správná místa k nové drátěnce vysadit v rozumné vzdálenosti nové sazenice kvalitních odrůd, ideálně až po předchozím ochutnání.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
sapmok
Aktivní člen
Kraj: Olomoucký
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sapmok »

Nika píše: 01 úno 2026, 13:37. . . . Je možné říznout u kořenů, snad tedy nad roubem, a přinutit pustit letorost nad roubem-
Je možné nechat jeden "pahýl" a vrcholové očko mi pak poskytne letorost pro prodloužení nohé hlavy. Pak ale nová hlava bude taková hodně kostrbatá cca v polovině výšky-
Je lepší vykopat a koupit odrůdu, kterou si vyberu a budu vědět, co pěstuji.
Děkuji, že jsem mohla vstoupit do Vaší komunity, snad jsem položila otázku do správné části. A omlouvám se za užívání asi dost neodborných výrazů, snažím se vzdělávat, chce to ale čas. 
Děkuji

Za mne, pokud chceš zmladit a zachovat odrůdu, pak rozhodně před tak hlubokým plánovaným řezem je nutné si prvně rostlinu namnožit řízkováním loňského dřeva, protože po tak hlubokém řezu nemusí vůbec obrůstat a pak tedy zajde. Pokud tedy neobroste, tak se dá daná odrůda nahradit mladou sazenicí té samé.

Petr
klimatický potenciál pro révu: SAT - 2100-2200, SET - 150-160
VÍNO-HRANÍ
LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Udává se, že réva se dožívá okolo 30 let, pak už má to nejlepší za sebou. Proto zkušení vinohradníci po 15 – 20 letech révu vykopávají a vysazují novou. Ve světě existuje i starší réva, ale to jsou výjimky. Čili v prvé řadě bych se zamyslel nad stářím a zdravotním stavem dřeva, jestli má smysl zachraňovat danou révu z pohledu její další životnosti a navíc s výsledkem nejistým. Pokud vám hrozny chutnají, tak bych volil zakořenění řízku této odrůdy a zasazení na nové místo, je to jistota. Pokud se rozhodneš pro zmlazení, tak bych nedoporučoval moc radikální postup. Spíše bych byl pro zmlazení postupné nebo částečné. Zmladil bych třeba jenom polovinu a pozoroval, jak na to bude réva reagovat.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
Aley
Kraj: Olomoucko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aley »

S tím číslem 30 let bych neoperoval. Je to spíš jen  "pravidlo palce" pro komerční intenzivní výsadby vinic. To znamená, že po takové době bývá finančně výhodnější založit novou vinici. Ale v reálu každá rostlina se dožije jinak. Po celém světě jsou i funkční komerční vinice sto let staré apod. U amatérských zahrádkářů některé rostliny zajdou rychle, jiné vydrží o hodně let déle, než uvádějí průměry. Ostatně to je normální pro všechny "průměry".

(A ono je to stejné i s průměrným dožíváním lidí. Když je průměrný věk třeba 70 let, neznamená to, že všichni 69letí jsou na odpis. Naopak to znamená, že jeden zemře ve 42, ale jiný ještě v 80 je čilý. A zvlášť ti, kteří se dožili toho průměrného věku, pokud vypadají nadále dobře, není třeba se jich ještě zbavovat.)

Pěstované odrůdy: Alexa, Bravissimo, Cezar, Cimus 3x, Crimson, Černý sultán, Dubljanskij 2x, Emma 2x, Ivanka 2x, Jasja, Krystal 3x, Lakemont 4x, Ljubimyj, Lorus, Nero, Picurka, Skazka 3x, Venus 4x, Zorka/Besy (Solaris, Somerset, Suffolk Red - chcíply)
Odpovědět

Zpět na „Založení vinohradu“