Odrůda vhodná k roubování

Fórum věnující se jednotlivým odrůdám Révy vinné, jejich popisu a zkušeností s jejich pěstováním a množením.
Odpovědět

Kterou odrůdu preferovat?

Arkadia
0
Žádná hlasování
Vostorg
3
100%
Talisman
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 3

Ondra
Aktivní člen
Kraj: JM
Has thanked: 36 times
Been thanked: 4 times
Kontaktovat uživatele:

Odrůda vhodná k roubování

Příspěvek od Ondra »

Hodina pro stvoření Sirael udeřila! Roubovaní budiž započato.  :-)

Takhle... Mam teď sice par zajimavych novinek v květináči, ale to je bohužel jestě moc mladý a tenký dřevo, nevhodné na roubování. Snad 1 az 2 ks by možná šly... ale to si spíš dam přisti rok. (☆)

Letos to vypadá dobře akorát na Regent na mošt a pak 3 odrůdy z bilých stolních, ale semenných. Zatim jsem měl signalku jen z Arkádie. Vostorg ani Talisman jestě nezaplodily. 

Uvítam proto Vaše doporučení, co idealně z této postarší "svaté trojice" použít. Díky. 

Reliance , Centurion, Regent ☆, Arkadia ☆, Chrupka bílá, Muškát "bílý", Prim, Akademik?☆
Ještě neplodí: Jutal ☆, Cimus 6x ☆, Attika, Perleta, Elma, Muscat Bleu, Vostorg ☆, Talisman•☆,
Likvidace (přeroubováno) Teréz, Late Rizamat, Hamburský muškát, Afuz Ali + 2x noname réva.
--> prozatim na Reliance. Bude tam více druhů (2026+)
Sazenice v květináči (materiál pro roubování 2027)
Kišmiš Nachodka, Džin ☆, Venus, Zolotce , Somerset Seedless, Einset Seedless, Dubljanskij, Cardinal, 2x Alden, Krasavčik•.
Uvažuji o: Lord , Ivanka, Jupiter (USA), Arni.
Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Has thanked: 6 times
Been thanked: 46 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Odrůda vhodná k roubování

Příspěvek od Lubo »

Ondra, každá z nich je úplne iná a svojím spôsobom "Legenda".  Preferencia, by mala vzniknúť u Teba. Ja som nepestoval z nich napr. Arkadiu a ani nebudem, napriek tomu viem, že mnohí na ňu nedajú dopustiť.
Všetky tieto odrody sú podľa mňa dnes už minimálne dorovnané, inými- novšími, preto skôr ide o subjektívne názory pestovateľov. Ja som sa po čase rozišiel s Vostorgom, čo mi syn vyčítal. Na Talizman  nedám dopustiť:) .

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
Ondra
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Lubo píše: 13 dub 2026, 14:04 Ondra, každá z nich je úplne iná a svojím spôsobom "Legenda".  Preferencia, by mala vzniknúť u Teba. Ja som nepestoval z nich napr. Arkadiu a ani nebudem, napriek tomu viem, že mnohí na ňu nedajú dopustiť.
Všetky tieto odrody sú podľa mňa dnes už minimálne dorovnané, inými- novšími, preto skôr ide o subjektívne názory pestovateľov. Ja som sa po čase rozišiel s Vostorgom, čo mi syn vyčítal. Na Talizman  nedám dopustiť:) .

To co bych tam chtěl nejvíc, to teď ještě bohužel není z fyziologických důvodů k dispozici.
Oroubováním si chci na starých hlavach ověřit hlavně fakt, jestli tyto starsi odrůdy vůbec pěstovat dále nebo odstranit a misto nechat novinkám. 
Zatím je to u mě takto:
1) Arkadia- protoze ji už "trochu" znám, 2) Vostorg- očekavám nezáludný univerzál a nakonec 3) Talizman- tam vůbec nevim. Sice očekávám  asi největší bobule, mozná i zajimavá chuť, ale pravdepodobné plodicí až na delšim dřevě, pozdnější dozrávání s nejistým vysledkem kvůli samičímu typu květenství... navíc nevim, který klon vlastně mám.  ;-)

Reliance , Centurion, Regent ☆, Arkadia ☆, Chrupka bílá, Muškát "bílý", Prim, Akademik?☆
Ještě neplodí: Jutal ☆, Cimus 6x ☆, Attika, Perleta, Elma, Muscat Bleu, Vostorg ☆, Talisman•☆,
Likvidace (přeroubováno) Teréz, Late Rizamat, Hamburský muškát, Afuz Ali + 2x noname réva.
Kišmiš Nachodka, Džin ☆, Venus, Zolotce , Somerset Seedless, Einset Seedless, Dubljanskij, Cardinal, 2x Alden, Krasavčik•.
Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Arkádia, Vostorg alebo Talizman ?
V podstate otázka na ktorú sa nedá odpovedať.
Je to rovnaká otázka ako keď sa ma manželka večer spýta, ktoré šaty si má vziať, na tú spoločenskú udalosť kam ideme. 
Jediná správna odpoveď, ktorú jej môžem dať bez následkov je, že ktorékoľvek, lebo vo všetkých budeš vyzerať nádherne.
No tak rovnako je to aj s Arkádiou, Vostorgom a Talizmanom, všetky odrody ako píše Ľuboš sú "Legenda".
Ja z nich pestujem len Talizman a napriek ženskému kvetu nemám pocit, žeby ma niekedy v minulosti sklamal ale to čo platí u mňa už nemusí platiť ani na vedľajšej záhrade, nieto ešte niekde v úplne inej lokalite.

blízko Piešťan,160 mnm
Po viacnásobnej redukcii ku koncu roka 2025 ešte pestujem:
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a ďalších 27 nemenovaných odrôd, spolu teda ešte 57 odrôd a cca 75 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 28 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Ani jednu z tých troch. Hoci sú to legendy, vývoj nezastavíš. Aj staré ferrari 250, či tatra 603 majú svoju krásu. Ale radšej niečo novšie praktickejšie. Štepiť plánujem odrody ako Šakira, Červena trojanda, Kuzmič.

Ondra
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Radovan píše: 13 dub 2026, 16:32 Ani jednu z tých troch. Hoci sú to legendy, vývoj nezastavíš. Aj staré ferrari 250, či tatra 603 majú svoju krásu. Ale radšej niečo novšie praktickejšie. Štepiť plánujem odrody ako Šakira, Červena trojanda, Kuzmič.

Jelikož uz to na te zahradě mám jako mladou révu, tak to chci trochu popohnat... narvat to o víkendu roubem Č do Č (nebo v květnu do Z) do dvou starých hlav a zjistit, jak ty "starý hajtry" vlastně chutnají, než udělam nějaké definitivní rozhodnutí. Fiknout to můžu kdykoliv, kdyz to nebude podle mych představ. 
...místo na roubování jsem si udělal vlky z minuleho roku, tak mi jde o ten poměr, kterou odrůdu vice preferovat.
Přílohy
1
1
2
2

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Has thanked: 18 times
Been thanked: 8 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Radovan píše: 13 dub 2026, 16:32 Ani jednu z tých troch. Hoci sú to legendy, vývoj nezastavíš. Aj staré ferrari 250, či tatra 603 majú svoju krásu. Ale radšej niečo novšie praktickejšie. Štepiť plánujem odrody ako Šakira, Červena trojanda, Kuzmič.

Cudo ze Seredenkovym cervenym odrodam si nepodlahol ani jednej  ;-)

• Košice-Okolie, Kotlina , 330 mnm.
Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 8 times
Been thanked: 43 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Za mě Vostorg. Má fajn chuť, byť ne špičkovou, ale hlavně, je pěstitelsky spolehlivý, roky odzkoušený, velmi úrodný a jeho největší výhoda, velmi dlouho vydrží na keři. A pokud dobře vyzraje, chutná na podzim výborně. Stačí ho nejíst hned jak dozraje, ale nechat ho ještě na keři viset. Také chci rozšířit počet keřů této odrůdy. I Talisman od Radovana se mi hodně líbí. Úrodný, spolehlivý, chutný. Jen nevydrží tak dlouho na keři jako Vostorg. Za mě je pro běžného pěstitele Vostorg velmi nedoceněná, až podceňovaná, odrůda. Ano, není bezsemenný, nemá muškát, ale ve všem ostatním je skvělý.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Holaj
Kraj: Šumpersko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Holaj »

Arkadia je z nich nejméně odolná pereně, Talisman z nich zraje nejpozději. 

Podhůří, mrazová kotlina, úrodná rovina blízko řeky. 340 m.n.m.

Odrůdy: Solaris, Prim, Pölöskei muskotály, Bruno, Aladdin, Agat Donskoj, Chrupka růžová, Somerset, Festivalnyj, Kodrjanka, Muscat Bleu, Ljolik, Jutal, Chardonnay, Einset, Efiop, Venus, Garold, Svetlana, Galahad, Vostorg, Ilka, Arni, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignone, Souvenir, Adler, Helikon Szépe, Vroege van der Laan, Cardinal
Ondra
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Jo, taky mi z toho fightu nejlip vychází Vostorg. Šedivka v koutě, ale taky myslim, že by nemuselo jit o marnou odrůdu.
Arkadia mi bohužel dlouho na keři nevydržela.
Ale byla to jen signalka....
Mozny je i plan to dat do kombinace s pravdepodobnym Akademikem. Black and white.  :-)

Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Vostorg som chcel, aj som ho posadil, len bohuzial som ho NEbral od Bred-ika ako ostatne - ale zo zahradnictvo Rusovce.  Myslel som, ze ved Vostorg klasika - maju ho sade aj v lokalnych zahradnictvach. Prd, vyklula sa z neho cervena odroda, ktora silne praska a preto skonci velka cast na hnoji. Vostorg mi chyba, ale nie tak moc aby som ho zhanal a kupovat v zahradnictve nebudem. 

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
Ondra
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Rony píše: 15 dub 2026, 12:33 Vostorg som chcel, aj som ho posadil, len bohuzial som ho NEbral od Bred-ika ako ostatne - ale zo zahradnictvo Rusovce.  Myslel som, ze ved Vostorg klasika - maju ho sade aj v lokalnych zahradnictvach. Prd, vyklula sa z neho cervena odroda, ktora silne praska a preto skonci velka cast na hnoji. Vostorg mi chyba, ale nie tak moc aby som ho zhanal a kupovat v zahradnictve nebudem. 

Vicemeně popisuješ to, čemu se chci vyhnout. Záměně a zklamání.  ;-)

(řeším to osobně určitou mirou trpělivosti a předevšim velkými květináči, kde mám očekavané miláčky... a 6-ti starymi hlavami na testovací roubování) 
Aneb kdo si hraje, nezlobí.

Ps:... ten Vostorg máš stále v popisku pěstovaných odrůd.  :-)

Odpovědět

Zpět na „Odrůdy révy“