Ockovanie a preštepovanie viniča

Fórum o všem co se týká tohoto způsobu množení
Odpovědět
mafa
Aktivní člen
Kraj: Presovsky
Has thanked: 2 times
Been thanked: 27 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od mafa »

Georg píše: 28 úno 2026, 18:55Pokud to někoho zajímá, pro úplnost zde přikládám aktuální fotografie některých vinných rév, které byly v loňském roce roubovány.Několik výhonků jsem již zkrátil na cca 8–10 očí.Při ohýbání je však třeba být opatrný, protože místo roubování je částečně ještě slabé. Dvě roubování jsem tím poškodil/ulomil.
17 srpna minulého roku som písal o tomto probléme,
ak sa páska na štiepení nechá príliš dlho, nieje priestor na vytvorenie kalusu okolo zrastania, potom je dosť možné že je ten spoj krehký, preto pásku pri štiepení č/z, dávam dole, okolo 40 dňa, zrastanie je potom oveľa lepšie a silnejšie, myslím že letorast je dokonca silnejši práve v spoji, priložil som aj foto

Poprad 700 mnm.

51-11-3, Adelina,Adrinalin, Akkord, Akvarel, Alex k-m, Alexander Lukasenko, Alinka, Anna German, Avatar, Avtograf Kalugina, Azov k-m, Barbi, Baronessa (Burdak), Baronessan (Kalugin), Basardi,Batja, Bravissimo k-m, Brjunetka, Cimus k-m, Carlik, Carodejka, Cervona Kalina, Citadel, Cornyj Joker, Danila, Dikij Angel, Dior, Don Juan, Dynka, Eldorado ( Kasic ), Eldorado ( Visnivecky ) , Extrim, Fan-Fan, Fantazer, Fenix, Fres Muskat, Frina, Fudžita, Grom, Iriska k-m, Jakudze, Jamajka, Javelin k-m, Joker, Karolina Kalugina, Karvina, Krasavica Kazacka, Kataleja, Klubnicnyj, Korol Vkusa, Krasa Dnepra, Krasnaja Sapocka, Keasnyj Princ, Krivbas, Kupidon, Kuzmic, Kvartet, Kvint, Leja, Lolita Torez, Lordik, Malva Rossa, Manila, Marka, Medeja, Melon, Mercisor Muskatnyj, Moldavskyj Manikur, Mozajka k-m, Muskat Dona, Muskat Koneva, Muskat Monopolia, Muskatel Bordo, Muza, Nirvana k-m, Padarok Dnepru, Pamjati Smelova, Pasadena, Peljustki Trojandy, Plombir Krasnyj, Premium, Red King, Rizamena, Rozovaja Mečta, Rozovyj Palcik, Slava Ukrajine, Sofina, Sakira, Solncedar, Solncejar, Sikida k-m, Technologicnyj, Tekumze, Terra, Tor, Vasilok,Versilia, Vika Viktoria, Vilija, Visna, Vodnaja Lilija, Vzlot, Zagatka Kalugina, Zoltaja reka, Zoltyj Velikan, Zub Drakona
Georg
Aktivní člen
Kraj: Bavaria(Germany)
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg »

mafa, díky za tip. Příště to vyzkouším. 

Německo, Bavorsko (pohraniční oblast s ČR), 320mnm
---
Omluvte případné chyby v mých příspěvcích. Potřebuji použít překladač, abych mohl psát na toto fórum.
mafa
Aktivní člen
Kraj: Presovsky
Been thanked: 27 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mafa »

už keď sme pri tom štiepení, stav na 10 deň

Přílohy
10 den.jpeg

Poprad 700 mnm.

51-11-3, Adelina,Adrinalin, Akkord, Akvarel, Alex k-m, Alexander Lukasenko, Alinka, Anna German, Avatar, Avtograf Kalugina, Azov k-m, Barbi, Baronessa (Burdak), Baronessan (Kalugin), Basardi,Batja, Bravissimo k-m, Brjunetka, Cimus k-m, Carlik, Carodejka, Cervona Kalina, Citadel, Cornyj Joker, Danila, Dikij Angel, Dior, Don Juan, Dynka, Eldorado ( Kasic ), Eldorado ( Visnivecky ) , Extrim, Fan-Fan, Fantazer, Fenix, Fres Muskat, Frina, Fudžita, Grom, Iriska k-m, Jakudze, Jamajka, Javelin k-m, Joker, Karolina Kalugina, Karvina, Krasavica Kazacka, Kataleja, Klubnicnyj, Korol Vkusa, Krasa Dnepra, Krasnaja Sapocka, Keasnyj Princ, Krivbas, Kupidon, Kuzmic, Kvartet, Kvint, Leja, Lolita Torez, Lordik, Malva Rossa, Manila, Marka, Medeja, Melon, Mercisor Muskatnyj, Moldavskyj Manikur, Mozajka k-m, Muskat Dona, Muskat Koneva, Muskat Monopolia, Muskatel Bordo, Muza, Nirvana k-m, Padarok Dnepru, Pamjati Smelova, Pasadena, Peljustki Trojandy, Plombir Krasnyj, Premium, Red King, Rizamena, Rozovaja Mečta, Rozovyj Palcik, Slava Ukrajine, Sofina, Sakira, Solncedar, Solncejar, Sikida k-m, Technologicnyj, Tekumze, Terra, Tor, Vasilok,Versilia, Vika Viktoria, Vilija, Visna, Vodnaja Lilija, Vzlot, Zagatka Kalugina, Zoltaja reka, Zoltyj Velikan, Zub Drakona
Ondra
Aktivní člen
Kraj: JM
Has thanked: 42 times
Been thanked: 5 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Víkend se změnil na přijemnou starost, co kam "narvat". Provedeno roubování černé do černého. Oroubováno 9 hlav různymi odrůdami z mého popisku.
Nyní nezbyvá nez čekat. 
Uvidíme, co se povede a které odrůdy budou na novych stanovištích prosperovat. 
Přílohy
Přeroubovaný Hamburský muškát
Přeroubovaný Hamburský muškát

Reliance , Centurion, Regent ☆, Arkadia ☆, Chrupka bílá, Prim, Akademik?☆
Ještě neplodí: Jutal ☆, Cimus 6x ☆, Attika, Perleta, Elma, Muscat Bleu, Vostorg ☆, Talizman•☆,
Likvidace (přeroubováno) Teréz, Late Rizamat, Hamburský muškát, Afuz Ali + 5x noname réva.
--> přeroubováno na odrůdový multimix.
Sazenice v květináči (materiál pro roubování 2027)
Kišmiš Nachodka, Džin ☆, Venus, Zolotce , Somerset Seedless, Einset Seedless, Dubljanskij, Cardinal, Alden 2x, Krasavčik•.
Uvažuji o: Lord , Ivanka, Jupiter (USA), Arni.
matkoo
Aktivní člen
Kraj: Bratislava
Has thanked: 62 times
Been thanked: 6 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Cierne do zeleneho uz niekto stepite, alebo este cakate? U mna su priemery stepu a noveho letorastu pomaly rovnake a vyhony maju cez 30 cm.
Vaham, ci uz ist do toho alebo este tyzden pockat. 
Martin

Plodi: Vostorg, Gordej, Elma, Pannónia Kincse, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Veles, Rošfor, Beloje čudo, Cimus, Šarada UA, Skazka, Anita
Este neplodi: Zolotce, Tajna monacha, Valjok, Dyňka, Arni
Zrusene: Izabella, Nero, Pamjati Dombkovskoj, Galahad, Ruslan
vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Has thanked: 51 times
Been thanked: 14 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

matkoo píše: 04 kvě 2026, 07:57 Cierne do zeleneho uz niekto stepite, alebo este cakate? U mna su priemery stepu a noveho letorastu pomaly rovnake a vyhony maju cez 30 cm.
Vaham, ci uz ist do toho alebo este tyzden pockat. 
Martin

pockat

• Košice-Okolie, Kotlina , 330 mnm.
haco
Aktivní člen
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

Kludne aj 2 tyzdne

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Has thanked: 7 times
Been thanked: 36 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

A v skleníku, 70 cm letorasty? Už asi hej, keď to má biely krúžok kambia na reze.

haco
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

To je v pohode

andrejZA
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Been thanked: 11 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Vážne rozmýšľam, kedy by tento rok bola najvhodnejšia doba štepenia. Mám v chladničke tri výborné odrody, sú to pomerne hrubé klacky. Celý apríl som vrúbľovanie odkladal, nakoľko sucho bolo abnormálne a vravel som si, že by sa to neujalo. Len či už nie je neskoro na vrúble čierne do čierneho. Minulé roky som s touto metódou mal celkom dobrú úspešnosť, ale robil som to podstatne skôr. Č myslíte, je lepšie risknúť to ešte, alebo už počkať na štepenie do zeleného? Tej druhej možnosti by som sa radšej vyhol, na moje ruky sú tie zelené letorasty príliš krehučké a obávam sa, že pri doťahovaní pásky ich urvem.  

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mevik »

Myslím, že na černé do černého ještě není pozdě, včera ráno jsem něco udělal a zbytek mne čeká do konce týdne. Míza byla silná.

milosduris
Aktivní člen
Kraj: Trenčín
Has thanked: 5 times
Been thanked: 22 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosduris »

Nové video štepenia a očkovania od Minča koncom mája 2025.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Vďaka za rady, tiež si myslím, že teraz pri dobrom prevedení by mohla mať réva silný rast a tým by sa vyhla aj tlaku roztočov, ktoré vedeli najviac potrápiť hlavne mladé výhonky na štepencoch. Ak by sa Č - Č nepodarilo, neskôr by som vrúbľovať do zeleného.

Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

andrejZA píše: 12 kvě 2026, 11:41Vážne rozmýšľam, kedy by tento rok bola najvhodnejšia doba štepenia. Mám v chladničke tri výborné odrody, sú to pomerne hrubé klacky. Celý apríl som vrúbľovanie odkladal, nakoľko sucho bolo abnormálne a vravel som si, že by sa to neujalo. Len či už nie je neskoro na vrúble čierne do čierneho. Minulé roky som s touto metódou mal celkom dobrú úspešnosť, ale robil som to podstatne skôr. Č myslíte, je lepšie risknúť to ešte, alebo už počkať na štepenie do zeleného? Tej druhej možnosti by som sa radšej vyhol, na moje ruky sú tie zelené letorasty príliš krehučké a obávam sa, že pri doťahovaní pásky ich urvem.
Mafa písal, že ideálne Č do Č je až po vypučaní pri dĺžke letorastov 10 cm. Neviem, toľko skúseností s rôznymi termínmi nemám, ale dáva to logiku. Vtedy je silná miazga, zároveň teplo na tvorbu kalusu.
Andrej, Č do Z skús zaviazať podľa Špaka nastrihanými pásikmi z latexových (nie vynilových) lekárskych rukavíc. Ide to super, primerane to sťahuje rozštep a pri viazaní netreba veľkú silu. Vyskúšal som v skleníku a super.
https://m.youtube.com/watch?v=MbfjGp5awCk

Ondra
Aktivní člen
Kraj: JM
Has thanked: 42 times
Been thanked: 5 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Já už zřejmě budu roubovat jen Č do Č. 
(osvědčilo se mi období cca 1.5- 20.5.)
Zatim se letošní roubování jeví, že pokud dnes nepřijde v noci mráz, tak cca 90% má už včelí prdelky nebo rovnou prvni listky.
Finalní zhodnocení necham na začatek června (6 měsic), ať jsem si jistý, ze to vše opravdu žije. 

Co se týče roubování Č do Z v minulém roce, tak musim říct, že už timto stylem zřejmě nepůjdu, protože jsem byl často nucen to dávat do 2 nebo spíše 3 internodia a je tam nyní dost původního stareho dřeva a není to ono, když tam zůstalo spoustu balastního dřeva ze staré odrůdy.
(odskok od kminku cca 10 az 15 cm kvůli krátkym bazálním internodiím, do kterych nebylo idealní dělat řez.)

Klasickým střihem zahradnickými nůžkami do JEDNO NEBO VÍCELETÉHO dřeva a vytvoření rány pro roubovaní je při Č do Č výrazně blíže kmínku. Takže to lépe i vypadá a bude se to lépe ošetřovat.
(Neni problem ani s 0,5 mm řízky, jen se je musí dat do "bočního" zeleného a ne do mrtvého středoveho dřeva a to tak, aby kůra podnože navazovala na kůru roubu a nasledně důkladně utáhnout páskou.)

ps: dobré je zbavit keř všeho zeleného a navíc nechávam způsobenou ránu 1 den vyplakat, aby byl tlak mízy menší a nevytlačil roub z místa roubování. 

Reliance , Centurion, Regent ☆, Arkadia ☆, Chrupka bílá, Prim, Akademik?☆
Ještě neplodí: Jutal ☆, Cimus 6x ☆, Attika, Perleta, Elma, Muscat Bleu, Vostorg ☆, Talizman•☆,
Likvidace (přeroubováno) Teréz, Late Rizamat, Hamburský muškát, Afuz Ali + 5x noname réva.
--> přeroubováno na odrůdový multimix.
Sazenice v květináči (materiál pro roubování 2027)
Kišmiš Nachodka, Džin ☆, Venus, Zolotce , Somerset Seedless, Einset Seedless, Dubljanskij, Cardinal, Alden 2x, Krasavčik•.
Uvažuji o: Lord , Ivanka, Jupiter (USA), Arni.
vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Has thanked: 51 times
Been thanked: 14 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Ondra píše: 12 kvě 2026, 17:07ps: dobré je zbavit keř všeho zeleného a navíc nechávam způsobenou ránu 1 den vyplakat, aby byl tlak mízy menší a nevytlačil roub z místa roubování. 

V pokrocilej fazy BBCH je dobre tazen narezat ,ak tecie jak saleny aby zoslabok tlak "mizy" ;-)

• Košice-Okolie, Kotlina , 330 mnm.
Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Radovan píše: 12 kvě 2026, 14:12Mafa písal, že ideálne Č do Č je až po vypučaní pri dĺžke letorastov 10 cm. Neviem, toľko skúseností s rôznymi termínmi nemám, ale dáva to logiku. Vtedy je silná miazga, zároveň teplo na tvorbu kalusu.
To som netusil, ze takto neskor je C-C este mozne a uz vobec nie, ze je viac uspesne.... ja som C-C vzdy vrubloval na zaciatku rasenia.
Teraz vazne rozmyslam, ci to skusim hned teraz alebo pockam na zelene vyhonky pre vrublovanie C-Z. Moja skusenost hovorila, ze pri C-Z tie nove ocka omnoho rychlejsie nastartuju rychly rast ako pri C-C - kde cakanie na rychly rast bolo zdanlivo nekonecne. 
V zasade plati, ze rychly rast moze byt jedine ked su vyssie teploty. 
Zasadny problem pri skorsom vrublovani C-C boli roztoce - tie likvidovali vyhonky a kedze to trvalo dlho - tak aj vela zaloznych ociek znicili. Neskorym vrublovanich C-C budu ocka vystavene roztocom omnoho kratsie a teda aj skody roztocmi by mohli byt vyznamne slabsie. To plati len pokial rychly rast nastane vyrazne skor. 
Pred 3 dnami som robil prvy postrek proti roztocom Nissorunom a poskodenie uz bolo miestami silne od halcivca. Nepodarilo sa mi spravit skorsi postrek s neemOil ako som planoval. 

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
haco
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

Ja idem teraz cez vikend C-Z, letorasty poskocili, maju cez pol metra, nie je na co cakat

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Ja som dal c->z už minulý víkend, zelené bolo hrubšie než hnedé...
Snáď to vyjde, i keď už viem, že tešiť sa môžem až na začiatku ďalšej sezóny. Z minulého roka som mal dva krásne ťažne, ale jeden to nedal, zjavne zle vyzrel. Druhý bude mať prvú úrodu.
Martin

Plodi: Vostorg, Gordej, Elma, Pannónia Kincse, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Veles, Rošfor, Beloje čudo, Cimus, Šarada UA, Skazka, Anita
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Aj ja som dal č -> z minulý víkend, ale v skleníku  :-). Polmetrové letorasty o tom sa mi môže len snívať, zatiaľ 3 cm.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Been thanked: 24 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

haco píše: 15 kvě 2026, 16:31Ja idem teraz cez vikend C-Z, …

Ja som práve vonku dokončil vrúbľovanie C-Z. Tento rok skúšam 5 nových odrôd (Terra, Andrej53, Kišmiš Spokusa a ešte dve nemenované bezsemenné), takže som do predpripravenými koreňov dal spolu okolo 30 vrúbľov. Na ujatie by stačilo s veľkou rezervou dať aj polovicu ale bolo mi to ľúto vyhadzovať. Teraz už len aby prišlo teplo.

blízko Piešťan,160 mnm
Po viacnásobnej redukcii ku koncu roka 2025 ešte pestujem:
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a x ďalších nemenovaných odrôd, spolu teda ešte cca 60 odrôd a cca 80 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

U mna ma najdlhsi letorast Elma - rovny meter a na Aladinovi chyba par cm do metra.
Inak oba boli kandidati na prestepenie, Elma ma ale nakoniec presvedcila, Aladin to ma nahnute.
Martin

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Tiež som sa včera dostal k preštepovaniu, je to pre mňa už jediný rozumný spôsob, ako vyskúšať nejakú novú odrodu, všetko miesto v záhrade je už obsadené. Väčšinou som vrúbľoval pri zemi, do rozštepu, čierne do čierneho. Odpadá tak starosť s olamovaním očiek z kmienku podnože. Teraz by malo byť príhodné počasie, relatívne teplo a dostatok vlahy. Na moje prekvapenie drevo na podnožiach po strihnutí vôbec neslzilo, pripisujem to enormnému suchu v minulých týždňoch. Čakal som, že miazga bude vrúble zaplavovať, v minulosti sa také niečo dialo, dokonca vedela presiaknuť aj cez vrúbeľ. 

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 9 times
Been thanked: 50 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

andrejZA píše: 16 kvě 2026, 08:30Tiež som sa včera dostal k preštepovaniu, je to pre mňa už jediný rozumný spôsob, ako vyskúšať nejakú novú odrodu, všetko miesto v záhrade je už obsadené. Väčšinou som vrúbľoval pri zemi, do rozštepu, čierne do čierneho. Odpadá tak starosť s olamovaním očiek z kmienku podnože. Teraz by malo byť príhodné počasie, relatívne teplo a dostatok vlahy. Na moje prekvapenie drevo na podnožiach po strihnutí vôbec neslzilo, pripisujem to enormnému suchu v minulých týždňoch. Čakal som, že miazga bude vrúble zaplavovať, v minulosti sa také niečo dialo, dokonca vedela presiaknuť aj cez vrúbeľ. 

Věděl bych ještě o jednom způsobu. Začít se zbavovat toho co už máš a není to úplně top odruda :-) Najednou zjistíš, že máš místa, že nevíš co s ním a můžeš zkoušet do aleluja, pokud máš pocit, že to stojí za to.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Arni, Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, 2x Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, 2x Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, 2x Krasa Balok, 2x Kreščenskij, 2x Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, 2x Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, 2x Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, 2x Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, 1x Avatar, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Madonna, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Máš pravdu Jirka, veď práve preštepovanie je takouto výmenou odrody bez toho, aby som sa zbavoval koreňa. Mám ešte viacerých adeptov aj do budúcna, ale musím si priznať, že niektoré odrody u mňa ešte nedosiahli svoj potenciál, väčšina je mladých koreňov, a vlani som väčšinu preťažil. Praskanie, krátka výdrž, nezaujímavá chuť, to sú červené karty, žltá karta je napr. slabšia odolnosť.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 9 times
Been thanked: 50 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

andrejZA píše: 16 kvě 2026, 09:21Máš pravdu Jirka, veď práve preštepovanie je takouto výmenou odrody bez toho, aby som sa zbavoval koreňa. Mám ešte viacerých adeptov aj do budúcna, ale musím si priznať, že niektoré odrody u mňa ešte nedosiahli svoj potenciál, väčšina je mladých koreňov, a vlani som väčšinu preťažil. Praskanie, krátka výdrž, nezaujímavá chuť, to sú červené karty, žltá karta je napr. slabšia odolnosť.

Jojo, máš recht. Dělám to stejně. Jenom jak jsem si říkal, že už nic nebudu sadit, tak jsem zase strašně kecal... Zase jsem zasadil asi 6 keřů, ale to jsou výměny místo odrůd, které jsem vyřadil. A to ještě pár keřů budu přeroubovávat. Ale zřejmě budu ještě pár sadit, nových. Uvidíme. Uvolnilo se místo, tak jsem zasadil samé osvědčené odrůdy, a roubovat budu taky osvědčené. Snad zbyde místo i na nějaké novinky.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Arni, Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, 2x Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, 2x Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, 2x Krasa Balok, 2x Kreščenskij, 2x Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, 2x Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, 2x Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, 2x Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, 1x Avatar, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Madonna, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Has thanked: 3 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Minulý týden pred destem jsem  zkusil.po rocni odmlce C do C, drevo slzelo jak  blbe, miza se protlacila.pres pásku. Ted uz prsi 3 dny, krásný zahradní dest, tak to bude teprve slzet. Včera všechno pretekalo, nemam uz kde chytat vodu, tak přeteka na zem.

plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay
haco
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

tento rok som definitivne prestepil odrodu Ladannyj 2... o exkluzivne miesto na pergole pred garazou zabojuje viacero odrod. stepil som C-Z ale kedze mi zostalo par volnych letorastov skusil som prvy krat cvicne aj Z-Z z jedneho nadbytocneho letorastu bravissima. tieto stepenia este isli zabalit spolu s listom do zip sacku. 
20260518_175443(0).jpg

Odpovědět

Zpět na „Přeštěpení na jinou odrůdu“