Region Liberecko

Zkušenosti z pěstování různých odrůd s různých regionech ČR a SR
Odpovědět
LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Been thanked: 13 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Region Liberecko

Příspěvek od LadaSvijany »

stano píše: 09 úno 2026, 10:33 .. Alkohol, jeho výška vo víne závisí od cukornatosti muštu z ktorého sa víno kvasí a jeho prekvasenie kvasinkami. Z výsledného alkoholu a množstvom zostatkového cukru, najlepšie v NM vo víne by sa dala vypočítať aj celková cukornatosť muštu z ktorého sa začalo kvasiť víno. Sú na to výpočty s ktorými vás nechcem zaťažovať, na stránke p. Beršíka ak by vás táto téma zaujímala to nájdete. Som rád, že od "Kopečka" máte podobný recept ako od p. Beršíka s ktorým si môžete vymeniť názory o receptoch na ovocné vína. Tie recepty nemôžu byť presné, lebo vychádzajú z priemerov, ako som už písal alkohol vo víne a jeho množstvo závisí hlavne od cukornatosti muštu a schopnosti jeho prekvasenia kvasinkami a to je individuálne, plus-mínus. P. Valenta vo svojej publikácii a jeho nastavení receptov vychádzal z priemeru vtedy známych cukornatosti ovocia, dnes je reality celkom iná. Najlepšie je zmerať si na začiatku cukornatosť muštu, potom aké víno chcete mať, myslím či sladké, suché ap., určiť si aký alkohol by ste tam chceli mať a podľa toho dosladiť daný mušt. Samozrejme záleží aj od výberu kvasiniek, či na vami určený alkohol dokážu ten cukor prekvasiť, alebo nie, lebo bežné sacharomices kvasinky dokážu cukor prekvasiť len na cca 13-14 % alkoholu, na vyššie % alkoholu sú potrebné sacharomices bayanus, potom závisí od teploty pre kvasinky pri ktorých dokažu prekvasovať cukor, pre chladnejšie prostredie sú určené chladnomilné kvasinky ap.. Každý máme iné chute, hlavné je, že to víno, ktoré ste si vyrobil chutí vám a to je podstatné.

Vím, že množství alkoholu ve víně je odvislé od množství dodaného cukru, existují na to i tabulky. Ale loni to bylo hektické, neměl jsem moc času nad tím bádat, vše jsem byl nucený dělat za pochodu. Letos budu už lépe připravený a to i teoreticky. Višňové víno budu letos určitě zase dělat. Jenom doufám, že višně na jaře nezmrznou jako předloni, kdy úroda veškerého ovoce tady byla nulová.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Několik posledních let bojuji s kadeřavostí broskvoní. Ačkoliv kromě jara ošetřuji na podzim, a když počasí dovolí, tak i v zimě. Letos v zimě mně počasí nedovolilo žádné ošetření. Proto jsem se rozhodl vyzkoušet ošetření podle součtu aktivních teplot pro mou oblast. První ošetření se doporučuje, když suma aktivních teplot dosáhne hodnoty 1000, což tady nastává právě v těchto dnech. Přitom na Moravě v některých oblastech jsou už na dvojnásobku. Chtěl jsem dodělat staré zásoby, proto jsem použil Champion 50 WG. Pokud to letos nepomůže, tak v příštích letech vyzkouším INPORO Lecid. A pokud ani to nepomůže, tak se na ošetřování proti kadeřavosti asi vykašlu.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Has thanked: 7 times
Been thanked: 36 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Láďo, ja mám broskyne tiež už ostrihané a postriekané. Používam Kocide 2000, čo je to isté ako Champion - hydroxid meďnatý, wg formulácia.
Nepočítam sumu teplôt, ale všímam si fenofázy. Keď jahňady na lieskach prášia a na broskyniach sa pohnú očká, je ten správny čas. Druhýkrát zopakujem o 2 - 3 týždne.
Zatiaľ nie žeby kučeravosť nebola, ale veľký problém nerobí, čo som rád. Minulého roku všetko obral mráz, bolo presne 0 broskýň, vypestoval som listy. :-D

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 9 times
Been thanked: 50 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Také jsem už stříkal. S řezem čekám na kvetení. Za cca 14 dní budu stříkat znovu.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Arni, Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, 2x Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, 2x Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, 2x Krasa Balok, 2x Kreščenskij, 2x Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, 2x Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, 2x Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, 2x Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, 1x Avatar, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Madonna, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Radovan píše: 05 bře 2026, 17:20 Láďo, ja mám broskyne tiež už ostrihané a postriekané. Používam Kocide 2000, čo je to isté ako Champion - hydroxid meďnatý, wg formulácia.
Nepočítam sumu teplôt, ale všímam si fenofázy. Keď jahňady na lieskach prášia a na broskyniach sa pohnú očká, je ten správny čas. Druhýkrát zopakujem o 2 - 3 týždne.
Zatiaľ nie žeby kučeravosť nebola, ale veľký problém nerobí, čo som rád. Minulého roku všetko obral mráz, bolo presne 0 broskýň, vypestoval som listy. :-D

Ty už máš ostříhané broskvoně? Není to brzo?

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

LadaSvijany píše: 05 bře 2026, 18:32Ty už máš ostříhané broskvoně? Není to brzo. 
Asi je, ale vo výsledku v tom nevidím rozdiel. Nechce sa mi striekať zbytočne to, čo potom odstrihnem, hustú korunu. Ostrihám, zatriem rany a hneď ide postrek. Pár rokov to tak robím a je to ok. Pri strihaní neskôr sa vylamujú napučané očká, to nemám rád. 

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Has thanked: 6 times
Been thanked: 71 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Ja mám za to , že do kôstkovín sa má rezať v závere kvitnutia resp. až po ňom a rez sa ukončuje na konci augusta, z dôvodu ľahšieho napadnutia hubovymi chorobami pri skoršom a neskoršom reze. Snažím sa to dodržiavať.

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Hubové choroby? Toho sa mám báť? Mráz mi občas zoberie 100 %. Popri ňom sú hubové choroby malina.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Rado , tiež som v mrazovej kotline , ale ver že nie je smutnejší pohľad na mladý stromček, ktorý keď pekne dokvitne , má násadu plodov a potom Ti zvädnú listy, všade glejotok, plody zožltnú, stromček nakoniec uhynie. Preto teraz rez až po kvete a tesne pred kvetom a tesne po kvete aplikujem Prolectus. 

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Lubo píše: 05 bře 2026, 20:36 Rado , tiež som v mrazovej kotline , ale ver že nie je smutnejší pohľad na mladý stromček, ktorý keď pekne dokvitne , má násadu plodov a potom Ti zvädnú listy, všade glejotok, plody zožltnú, stromček nakoniec uhynie. Preto teraz rez až po kvete a tesne pred kvetom a tesne po kvete aplikujem Prolectus. 

Já místo postřiku Prolectus používám Belanty.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

LadaSvijany píše: 05 bře 2026, 21:15 Já místo postřiku Prolectus používám Belanty.

Láďa, dobrý je aj Signum

Mirek
Aktivní člen
Kraj: Jihomoravský
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

LadaSvijany píše: 29 srp 2025, 17:07Můžu ji vyzkoušet, jedno místo snad ještě najdu.

Ahoj Laďo. Hřížení se v loni moc nepovedlo, protože bylo celkem extremní počasí, a navíc přišel velmi brzy mráz. Nějaké kořínky tam však byly, takže jsem to šoupl na zimu do kontejneru a do temperovaného skleníku. Arkadia muskat vypadá nyní takto, a je rezervována pro Tebe. ;-)

20260404_104053.jpg

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Mirek píše: 04 dub 2026, 10:53 Ahoj Laďo. Hřížení se v loni moc nepovedlo, protože bylo celkem extremní počasí, a navíc přišel velmi brzy mráz. Nějaké kořínky tam však byly, takže jsem to šoupl na zimu do kontejneru a do temperovaného skleníku. Arkadia muskat vypadá nyní takto, a je rezervována pro Tebe. ;-)
 20260404_104053.jpg

Ahoj Míro, ozývám se až teďko. Pár dnů jsem byl v Holandsku abych se podíval, jestli mají tulipány a hyacinty hezčí než já. Na přiložené fotce je vidět, že řízky jsou živé a snad i dobře zakoření. Arkadia normálně zakořeňuje celkem dobře.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

U mě většina révy teprve začíná rašit. Jenom u pár kusů se již objevují listy. Přeborníkem je kupodivu Avatar, který jsem loni přesadil na jižní stranu přístřešku. Tam jeden výhon má už přes 10 cm. Druhý v pořadí je vedle zasazený Poslannik, který má výhony jenom do 2 cm. Na druhé straně jsou odrůdy, které se ještě neprobudily.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

LadaSvijany píše: 22 dub 2026, 09:56U mě většina révy teprve začíná rašit. Jenom u pár kusů se již objevují listy. Přeborníkem je kupodivu Avatar, který jsem loni přesadil na jižní stranu přístřešku. Tam jeden výhon má už přes 10 cm. Druhý v pořadí je vedle zasazený Poslannik, který má výhony jenom do 2 cm. Na druhé straně jsou odrůdy, které se ještě neprobudily.

U mě už, zase, Avatar vymrzl až k zemi. Mám ho tuším na 2 nebo 3 místech a není boha zapěstovat kmínek. Každý rok začíná znovu a znovu od země, nebo spíš pod ní. Odrůda tak leda do skleníku, odolností jak pereně, tak hlavně mrazu.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Arni, Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, 2x Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, 2x Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, 2x Krasa Balok, 2x Kreščenskij, 2x Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, 2x Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, 2x Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, 2x Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, 1x Avatar, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Madonna, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Dzordzik píše: 22 dub 2026, 10:00 Odrůda tak leda do skleníku, odolností jak pereně, tak hlavně mrazu.

Ono to spolu súvisí. Príde perena, nie sú listy, na jeseň nevyzreje drevo, v zime vymrzne. A tak stále dokola.
Som presvedčený, že aj Avatar by so zimou nemal problém, ak by udržal listy do konca jesene a drevo by poriadne vyzrelo.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dzordzik píše: 22 dub 2026, 10:00 U mě už, zase, Avatar vymrzl až k zemi. Mám ho tuším na 2 nebo 3 místech a není boha zapěstovat kmínek. Každý rok začíná znovu a znovu od země, nebo spíš pod ní. Odrůda tak leda do skleníku, odolností jak pereně, tak hlavně mrazu.

Jirko, Avatar na zahradě se chová přesně jako u tebe. Proto ho chci vyzkoušet na jižní straně přístřešku. Jestli tady budou stejné problémy, tak se ho budu muset zbavit. Jinak šlechtitelé se tady činí a už se objevují nové odrůdy s tvarem bobulí podobné Avataru. Například Grafinja od Kalugina. Nebo bílá verze Ulibka Lauri (Avatar belij) od šlechtitele Ščurkana z Moldávie.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Njn, ale k čemu to je? Já si na tvaru bobule neujíždím, zásadní jsou úplně jiné pěstitelské vlastnosti, takže podobné odrůdy mě nechávají naprosto klidným.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

....minulý rok som koštoval Avatar u Mareka, bol výborný. Jedno je aká je odroda u nás a druhé aká je v oblastiach, pre ktoré sa hodí alebo bola vyšľachtená. Ja vidím, ako sa u mňa odrody určené pre Kaliforniu trápia, preto som rád, že Ukrajinci šľachtia. Ich odrody sú pre môj región pestovania vhodnejšie.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Lubo píše: 22 dub 2026, 11:26 ....minulý rok som koštoval Avatar u Mareka, bol výborný. Jedno je aká je odroda u nás a druhé aká je v oblastiach, pre ktoré sa hodí alebo bola vyšľachtená. Ja vidím, ako sa u mňa odrody určené pre Kaliforniu trápia, preto som rád, že Ukrajinci šľachtia. Ich odrody sú pre môj región pestovania vhodnejšie.

Lubo, přesně tak. Podobně se u mě trápí i odrůdy z Asie, poroto se jich postupně zbavuji. Jsou určeny pro jiné podmínky, než jsou ty naše.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

LadaSvijany píše: 22 dub 2026, 11:41 Lubo, přesně tak. Podobně se u mě trápí i odrůdy z Asie, poroto se jich postupně zbavuji. Jsou určeny pro jiné podmínky, než jsou ty naše.

Láďa, možno Ukrajincom vyjdú, keď to všetko pokrížia navzájom. V ľudskej povahe je neprestávať hľadať. Takže skúšať ročne 2-3 odrody asi budem, mám z čoho vyhadzovať a nahrádzať, rozširovať už nebudem.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Lubo píše: 22 dub 2026, 15:48 Láďa, možno Ukrajincom vyjdú, keď to všetko pokrížia navzájom. V ľudskej povahe je neprestávať hľadať. Takže skúšať ročne 2-3 odrody asi budem, mám z čoho vyhadzovať a nahrádzať, rozširovať už nebudem.

Lubo, opatrně budu zkoušet i já. Ale spousta prodejců bude letos s prodejem sazenic končit, někteří mně už poslali oznámení. Takže zdroje nových sazenic budou omezené.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

LadaSvijany píše: 22 dub 2026, 18:24Lubo, opatrně budu zkoušet i já. Ale spousta prodejců bude letos s prodejem sazenic končit, někteří mně už poslali oznámení. Takže zdroje nových sazenic budou omezené.
Láďa, Ukrajina bude valiť tovaru dosť. Obchod sa nedá zastaviť, len sa presmerujú tovarové toky.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

V nejbližším výhledu žádné mrazy nejsou. Proto jsem se rozhodl dneska kryty demontovat. Je to hodně nevděčná práce. Doufám, že toho za týden nebudu litovat. Původně jsem si myslel, že poškození mrazy nebude. Navečer jsem procházel vinohrádek a nějaké poškození jsem přece jenom našel. Zajímavé je, že je to napřeskáčku. Jeden výhon je dobrý, vedle je zmrzlý, další je zase dobrý a vedle je zase zmrzlý. U Avatara zase omrzl výhon těsně u země, daleko od stěn stanu. Bůh ví, proč to tak je. Celkově je však poškození zatím zanedbatelné. Pokud nepřijde další mráz, budu spokojený. Horší je, že po zimě se některé hlavy ještě neprobudily a asi ani neprobudí. A některé raší ze starého dřeva nebo odspodu. Letošní zima a mrazy (bylo až -23 stupňů) některým odrůdám daly co proto. Na druhou stranu nejvíce zatím žene druhý Avatar u přístřešku. Má suverénně nejdelší výhon, až 30 cm. Druhý je vedle rostoucí Poslannik, který má výhony poloviční délky a už se objevuje i květenství.

Přílohy
IMG_3299.jpg

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Been thanked: 24 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

LadaSvijany píše: 01 kvě 2026, 17:17Původně jsem si myslel, že poškození mrazy nebude. Navečer jsem procházel vinohrádek a nějaké poškození jsem přece jenom našel. Zajímavé je, že je to napřeskáčku. Jeden výhon je dobrý, vedle je zmrzlý, další je zase dobrý a vedle je zase zmrzlý.

Láďo to máš dobré, aspoň už nemusíš vylamovať toľké prebytočné výhony  :-)
Ja som dnes ráno už na záhrade pri dome reálne robil prvú tohtoročnú prebierku a vylámal všetko na prvý pohľad slabo alebo zle rastúce alebo všetky sekundárne či terciálne rašiace očká. Ešte to bude treba minimálne dva krát prebehnúť, najmä u neskôr rašiacich odrôd, ktoré som radšej ešte nechal na pokoji. K zeleným prácam na ostatných miestach výsadby viniča sa dostanem najskôr o týždeň, až keď dokončím rozrobenú drenáž severnej časti základov domu. Hrozba mrazov verím u mňa už definitívne skončila, čomu sa fakt teším, u všetkých čo sú severnejšie to ešte 2-3 týždne asi bude trvať, kým si budú môcť povedať, že už to túto jar tiež majú za sebou.

blízko Piešťan,160 mnm
Po viacnásobnej redukcii ku koncu roka 2025 ešte pestujem:
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a x ďalších nemenovaných odrôd, spolu teda ešte cca 60 odrôd a cca 80 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

LadaSvijany píše: 01 kvě 2026, 17:17 V nejbližším výhledu žádné mrazy nejsou. Proto jsem se rozhodl dneska kryty demontovat. Je to hodně nevděčná práce. Doufám, že toho za týden nebudu litovat. Původně jsem si myslel, že poškození mrazy nebude. Navečer jsem procházel vinohrádek a nějaké poškození jsem přece jenom našel. Zajímavé je, že je to napřeskáčku. Jeden výhon je dobrý, vedle je zmrzlý, další je zase dobrý a vedle je zase zmrzlý. U Avatara zase omrzl výhon těsně u země, daleko od stěn stanu. Bůh ví, proč to tak je. Celkově je však poškození zatím zanedbatelné. Pokud nepřijde další mráz, budu spokojený. Horší je, že po zimě se některé hlavy ještě neprobudily a asi ani neprobudí. A některé raší ze starého dřeva nebo odspodu. Letošní zima a mrazy (bylo až -23 stupňů) některým odrůdám daly co proto. Na druhou stranu nejvíce zatím žene druhý Avatar u přístřešku. Má suverénně nejdelší výhon, až 30 cm. Druhý je vedle rostoucí Poslannik, který má výhony poloviční délky a už se objevuje i květenství.

Láďa, poctivo a pekne urobené. Viem, čo to je za brblačku, aj urobiť, aj dať dole. Hlavne je dobré mať pomoc aspoň na pridržanie, keď pofukuje. 

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Marek1970 píše: 01 kvě 2026, 18:12 Láďo to máš dobré, aspoň už nemusíš vylamovať toľké prebytočné výhony  :-)

Marku, letošní zelené práce se zatím jeví, že budou minimální. Pokud se tedy neprobudí další očka. Ještě jsem zapomněl zmínit, že mrazy byla poškozena jedna nejranější třešeň, zbývající třešně ještě dokvétají a zatím se jeví celkem dobře. Začal kvést i ořešák a ten to schytal tak na 50%. Moruše se teprve probouzí, takže mrazům na rozdíl od loňska pravděpodobně utekla. Stav poškození broskvoní bude možné určit až za pár dnů.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Lubo píše: 01 kvě 2026, 18:29 Láďa, poctivo a pekne urobené. Viem, čo to je za brblačku, aj urobiť, aj dať dole. Hlavne je dobré mať pomoc aspoň na pridržanie, keď pofukuje. 

Lubo, je to jeden den namontovat a jeden den demontovat a uskladnit. A někdy to stejně nepomůže. Loni byl jeden den mráz -5 stupňů a veškerá práce s ochranou přišla vniveč.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Letos jsem zakořeňoval řízky celkem 21 odrůd. Dal jsem si s tím trochu práci a sledoval, jak která odrůda rychle „pustí“ kořínky. Všechny měly stejné podmínky, teplota 24 stupňů a bylo to do vody. Vítězem byl GranPri s 16 dny. V těsném závěsu 18 dnů byla Dyňka, Rembo, Arni a Červená Kalina. Dále byly s 20 dny Adler, Džina, Supe Extra, Rozmus a Olymp Kalugina.  S 22 dny následovaly Deja, Cimus a Livia a s 23 dny Kišmiš citronnyj a Darja. Vostorg měl 25 dnů a Bodryj 28 dnů. Na konci s 29 dny byly Ljubimyj a Spokusa kišmiš. Řízky odrůdy Ladannyj 2 jsem musel vyřadit, protože jsem je obdržel ve velmi špatném stavu. Raritou byla odrůda Compassion, od které jsem obdržel 3 řízky. Dva řízky se vůbec neprobudily. Na třetím řízku se po více jak měsíci probudilo jedno očko, což bylo 10. dubna. Dole je vytvořený kalus, ale kořínky zatím žádné. Compassion se ukazuje jako pěkný loudal, už to trvá dva měsíce a kořínky zatím v nedohlednu. Ještě zvažuji, jestli řízek nedat do substrátu.

Přílohy
IMG_3304.jpg

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

LadaSvijany píše: 04 kvě 2026, 12:54Raritou byla odrůda Compassion, od které jsem obdržel 3 řízky. Dva řízky se vůbec neprobudily. Na třetím řízku se po více jak měsíci probudilo jedno očko, což bylo 10. dubna. Dole je vytvořený kalus, ale kořínky zatím žádné. Compassion se ukazuje jako pěkný loudal, už to trvá dva měsíce a kořínky zatím v nedohlednu.

Láďo, Compassion je u mňa stále v “testovaní” ale aj moje prvé dojmy a aj informácie, ktoré som o ňom našiel sú pozitívne, preto som ti ho odporúčal. Neskoré rašenie predbežne vyzerá ako keby bola jeho odrodová vlastnosť, čo by bolo super, ak by sa to naozaj potvrdilo. Neviem to však povedať na 100%, lebo ho mám zatiaľ len navrúbľovaný na nie úplne ideálnom mieste ale tento rok už pôjde do výsadby na vlastných koreňoch na dobré miesto, tak o rok už to rašenie budem vedieť porovnať. Platí, že u mňa Compassion začal rašiť ako absolútne posledný, ďaleko, ďaleko za inými aj neskoro rašiacimi odrodami (môže to ale byť miestom a tým že je navrúbľovaný). Rovnaký “loudal” je aj pri zakoreňovaní, odrezky z neho zakorenili ako úplne posledné, trvalo im to najmenej 6-7 týždňov (peničkova metóda), čo je fakt extrém, tiež už som si myslel, že je KO ale bolo to OK. 

blízko Piešťan,160 mnm
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a x ďalších nemenovaných odrôd, spolu teda ešte cca 60 odrôd a cca 80 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Marek1970 píše: 04 kvě 2026, 20:19 Láďo, Compassion je u mňa stále v “testovaní” ale aj moje prvé dojmy a aj informácie, ktoré som o ňom našiel sú pozitívne, preto som ti ho odporúčal. Neskoré rašenie predbežne vyzerá ako keby bola jeho odrodová vlastnosť, čo by bolo super, ak by sa to naozaj potvrdilo. Neviem to však povedať na 100%, lebo ho mám zatiaľ len navrúbľovaný na nie úplne ideálnom mieste ale tento rok už pôjde do výsadby na vlastných koreňoch na dobré miesto, tak o rok už to rašenie budem vedieť porovnať. Platí, že u mňa Compassion začal rašiť ako absolútne posledný, ďaleko, ďaleko za inými aj neskoro rašiacimi odrodami (môže to ale byť miestom a tým že je navrúbľovaný). Rovnaký “loudal” je aj pri zakoreňovaní, odrezky z neho zakorenili ako úplne posledné, trvalo im to najmenej 6-7 týždňov (peničkova metóda), čo je fakt extrém, tiež už som si myslel, že je KO ale bolo to OK. 

Ja som mal minulý alebo predminulý rok odrezky zo Solodki. Stratil som trpezlivosť a po 6 týždňoch ich nezakorené vyhodil. Tiež som o ňom čítal, že bol vyšľachtený pre okrajové oblasti a má mať slušnú úroveň odolnosti voči chorobám. Tento rok, ak ma Marek ponúkne, tak u neho ochutnám a uvidím. 

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Lubo píše: 04 kvě 2026, 21:06…, ak ma Marek ponúkne, tak u neho ochutnám a uvidím. 

O tom nemusíš ani trochu pochybovať. ;-)
Tento rok by mala byť dúfam plnohodnotná úroda z viacerých odrôd, ktoré si ešte nejedol.

blízko Piešťan,160 mnm
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Marek1970 píše: 04 kvě 2026, 21:14 O tom nemusíš ani trochu pochybovať. ;-)
Tento rok by mala byť dúfam plnohodnotná úroda z viacerých odrôd, ktoré si ešte nejedol.

Ďakujem :-)
 .... Manželka objavila v mrazáku teraz večer ešte hrozno, zaliala ho pudingom, bolo to chutné. Hrozno bolo sladké a celkom pevné. 

TomNR
Kraj: Nitra
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomNR »

Pani, dufam ze tym odrodam aj zalozite vlakno a inspirujete ma na pripravu dalsieho radu revy 😉
tento rok to u mna vyzera tiez na par signalok (darja,skazla,cimus, geliodor..)

Nitra, juhozapadny svah.

Rodiace:
Muskat Polockey, Galahad, Ester, Nero, Lakemont,

+nezname mustove odrody ponechane na jedlo

Jesen 2024:
Skazka, Darja, Zolotce, Dynka, Polonez 50, Bogema, Alladin, Cimus, Geliodor

Jesen 2025:
Arni, Adler, Efiop, Katalonia, Bravissimo, Krescenskij

Jar 2026:
Ivanka, Jutal, Cerny Sultan, Nachodka, Krasavcik, Rafinad
Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

TomNR píše: 04 kvě 2026, 22:19Pani, dufam ze tym odrodam aj zalozite vlakno…

Compassion už svoje vlákno má: viewtopic.php?t=946
síce minulý rok nebol čas tam pridať viac informácií a fotiek ale tento rok sa možno polepším, ak teda bude čas. 

blízko Piešťan,160 mnm
LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dneska jsem byl na návštěvě u známého. Chtěl se mně pochlubit jeho révou, kterou pěstuje při stěně garáže a chutná mu. Jedná se o neznámou modrou odrůdu s menšími bobulemi. Mně však více zaujala choroba listů, kterou bylo zasaženo na tuto roční dobu docela velké množství. Jedná se o vlnovníka a špatné je, že on vůbec neošetřuje s tím, že mu hrozny každý rok v pohodě dozrály, tak proč by ošetřoval. Problémem je, že řízky této odrůdy se mezi lidmi vesele šíří dál. Takže až se vlnovník u mě objeví, tak sice budu znát jeho původ, ale bude mně to prd platný.

Přílohy
IMG_3344.jpg
IMG_3343.jpg

Odpovědět

Zpět na „Zkušenosti z pěstování v různých regionech“