Mravce/mravenci v kmienku

Vše o chorobách a škůdcích Révy vinné a jejích projevech
Odpovědět
matkoo
Aktivní člen
Kraj: Bratislava
Has thanked: 62 times
Been thanked: 6 times
Kontaktovat uživatele:

Mravce/mravenci v kmienku

Příspěvek od matkoo »

Vcera som si prechadzal sadenicky zasadene minuly rok, kde-tu som nejaky kus sucheho dreva odstrihol a po jednom strihu sa z dutiny v kmienku Rosforu vyrojili male cervene mravce. Dokonca vnutri v tej dierke bola kralovna. Neviem ako si tam chceli zalozit mravenisko, ale mam posledne roky mimoriadne vela mravcov a hladaju si kazdu skulinku kde sa usadit.
Nejaky prasok proti mravcom pomohol a dierku zatriem voskom.
mravce v rosfore.jpg

Plodi: Vostorg, Gordej, Elma, Pannónia Kincse, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Veles, Rošfor, Beloje čudo, Cimus, Šarada UA, Skazka, Anita
Este neplodi: Zolotce, Tajna monacha, Valjok, Dyňka, Arni
Zrusene: Izabella, Nero, Pamjati Dombkovskoj, Galahad, Ruslan
Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 9 times
Been thanked: 50 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Mravce/mravenci v kmienku

Příspěvek od Dzordzik »

Pokud máš v tom kmínku tak velký otvor, tak to znamená, že ten kmínek už není ok a bylo by lepší ho nahradit, tj. zapěstovat od země nový výhon a až zesílá, původní kmínek odřezat.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Arni, Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, 2x Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, 2x Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, 2x Krasa Balok, 2x Kreščenskij, 2x Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, 2x Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, 2x Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, 2x Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, 1x Avatar, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Madonna, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Maxikdve
Kraj: Moravskoslezský Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maxikdve »

Zasadil jsem 200 keřů sazenic Solaris. Něco přez zimu pošlo, tak že to výkopu a nasadíme nové sazenice. No u každého zdechleho keře byli v kořenech mravenci. Je až k neuvěření, kolik jich tam bylo. Nemáte nějaký recept, jak je mám vyštvat?? Začal jsem révu obden zalévat, to se jim určitě nelíbí. 
Maxikdve

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Been thanked: 13 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Obávám se, že zalévání jim vadit nebude. Naopak, mají rádi teplo a vlhko. Ve vlhké půdě se jim bude dobře budovat bydlení. Pokud se u jakékoliv rostliny zabydlí mravenci, je to zpravidla její konec. Když v květinovém záhoně zjistím přítomnost mravenců, nasypu tam trochu návnady Nexa Lotte a většinou to pomůže. Je to ale jed, takže opatrně s použitím.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Has thanked: 6 times
Been thanked: 71 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Aj mne 4-ročný Arni uhynul pravdepodobne pre mravce. Pred vysadení nového kra použijem dusíkaté vápno a na dva týždne prekryjem fóliou.  

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Has thanked: 51 times
Been thanked: 14 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

tiez sa mi minuleho roku nastahovali do dvoch vedier a znicili sadenice ....

• Košice-Okolie, Kotlina , 330 mnm.
Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

LadaSvijany píše: 05 kvě 2025, 18:15 Obávám se, že zalévání jim vadit nebude. Naopak, mají rádi teplo a vlhko. Ve vlhké půdě se jim bude dobře budovat bydlení. Pokud se u jakékoliv rostliny zabydlí mravenci, je to zpravidla její konec. Když v květinovém záhoně zjistím přítomnost mravenců, nasypu tam trochu návnady Nexa Lotte a většinou to pomůže. Je to ale jed, takže opatrně s použitím.

Otazka je preco rastliny hynu. Moznost c. 1 : robia si chodbicky a tym cast korenov bude vo vzduchu a nemoze prijimat ziviny - tento problem sa vyriesi castym zalievanim.
Neviem ci im mravce skodia aj nejak chemicky, mechanicky dufam ze nie.
Teda pri krtoch je zaklad polievat, aby sa vytlacil vzduch od korenov aj ked ich to nevyzenie.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Rony píše: 30 kvě 2025, 15:58Otazka je preco rastliny hynu. Moznost c. 1 : robia si chodbicky a tym cast korenov bude vo vzduchu a nemoze prijimat ziviny - tento problem sa vyriesi castym zalievanim.
Neviem ci im mravce skodia aj nejak chemicky, mechanicky dufam ze nie.
Teda pri krtoch je zaklad polievat, aby sa vytlacil vzduch od korenov aj ked ich to nevyzenie.
...Rony, podľa mňa kyselina mravčia, môžem sa ale mýliť

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Vidim, ze viacero starsich korenov nerasi - bohuzial aj Krescenskij, ktory bol vitalny, v dobrej polohe. Ked som ho strihal na jar, drevo bolo zive aj ked kvoli vlanajsiemu silnemu pretazeniu bolo vyrazne horsie vyzrete ako inokedy. Myslel som, ze to najskor budu huby v pode, je len necely 1m od miesta kde mi huby v pode znicili 2 korene a 3. sa zachranil, lebo pustil nove korene kde sa kmen dotykal zeme. Dnes som ho polial a vychadzali zo zeme drobne mravce, ktorych mam v tej zone extremne vela uz viac rokov. Nepredpokladal som, ze mozu mravce znicit aj dobre zakorenenu revu - ale uz tomu aj som ochotny verit.
Dnes som dal preco ciernu foliu aj pri dalsom skapatom koreni - zona v strmom svahu s foliou a krtmi, kde mi skapalo uz postupne 5-6 korenov - tento rok 2ks. pod foliou bolo mravenisko. Krty a mravce - to nerobi dobre reve. Preskumam to este lepsie.  
Budem to skusat polievat - mozno malicka sanca na zachranu revy este zije. 

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

U mňa majú mravce na svedomí najviac uhynutých mladých koreňov. Tento rok som zatiaľ na piatich. Už som 3x sypal sódu bikarbónu.

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Has thanked: 51 times
Been thanked: 14 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Lubo píše: 05 kvě 2026, 06:47 U mňa majú mravce na svedomí najviac uhynutých mladých koreňov. Tento rok som zatiaľ na piatich. Už som 3x sypal sódu bikarbónu.

Tak tak ,vcera som presadil do kvetinaca Adlera ,,druhy rok sa uz trapil furt na dva ocka ,nemal som uz s nim zlutovania a jak so mho vybral tak cervene mravce,zahada vyriesena , vedla domu pouzivam Biotoll ,, ucnkuje super

• Košice-Okolie, Kotlina , 330 mnm.
Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

cakal by som, ze cielene caste zalievanie ich vyzenie odtial. Mne sa opakovane dari vyhnat mravcov, ked ich v danom mieste cielene masovo zabijam - su rozumne prestahuju sa, ked je to tam nebezpecne pre nich. To vsak pri velkych mravcoch. 
Ja som doteraz za uhynutie podozrieval krty (mozno aj hryzce v ich dierach). Cierna folia mozno robi viac skody ako uzitku - ta prilaka krty i mravce.

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Has thanked: 3 times
Been thanked: 11 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Ja vcera vykopal 8 lety Solaris, a co jsem.   nenašel...........mraveniště červených mravencu. Opravdu dokážou zahubit starý keř....

plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Jarek23 píše: 05 kvě 2026, 10:38Ja vcera vykopal 8 lety Solaris, a co jsem.   nenašel...........mraveniště červených mravencu. Opravdu dokážou zahubit starý keř....
Jarek aj stromček, ríbezle. Mravčekovia sú potvory. Hold tiež chcú žiť a množiť sa.

Odpovědět

Zpět na „Choroby, škůdci a problémy s odkvětem“