Počasí a úroda v roce 2026

Povídání o počasí a úrodě v daném kalendářním roce
Odpovědět
Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Has thanked: 8 times
Been thanked: 100 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Počasí a úroda v roce 2026

Příspěvek od Lubo »

Dzordzik píše: 11 kvě 2026, 01:19Nevím jak ty ostatní, ale Jutal, Ivanka i Cumus dokáží po silných deštích praskat, jako asi každá jiná odrůda.
Ok, tak vyraďujememe Cimus, Jutal a Ivanku.

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 12 times
Been thanked: 59 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Darja u mně taky občas popraská, ale nic dramatického to není. Ono těch bullet-proof odrůd, které by obstály vždycky a všude moc není, jestli vůbec nějaká. Já takovou alespoň neznám. Nebo si ji nevybavuji. Minimálně v mých podmínkách ne. I ten Rošfor dokáže popraskat.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Arni, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Kišmiš Blizněc, 4x Bravissimo, 3x Cimus, Kišmiš Čornyj biser, 2x Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dubljanskij, 3x Efiop, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, 3x Jutal, 2x Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, 2x Krasa Balok, Krasavčik, Kreščenskij, 2x Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, 2x Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Muskat Medovyj, Nadia, 4x Kišmiš Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, 2x Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Kišmiš Šarlota, Kišmiš Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, 3x Vostorg, Zam. gora, Zolotce, Aladdin, Artek, 2x Avatar, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Caesar, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, 2x Dyňka, Emma, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, Jasja, 2x Klubničnyj, Madonna, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
dayofvictory
Aktivní člen
Kraj:
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayofvictory »

No když tak koukám, co se na mě valí, tak jsem rád, že jsem stany z révy nesundal. Třeba to co nezmrzlo napoprvé, přežije i teď :D. Ono u nás hlásí sice 2 stupně ale ve dvou metrech, na zemi to bude vošajslich.

Domažlicko, severní svah, 450 m. n. m., barvy: plodí, pěstuji, zmrzlo/uschlo, zrušeno, objednáno

Odrůdy: 23 x Sommerset Seedles, Himrod, Glenora, Solaris, Dubljanskij, Pamjati nebesnoj sotni, Zolotce, Vanessa, Kišmiš Nachodka, atd. něco se zrušilo něco vysadilo, to složení se furt mění
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Dzordzik píše: 11 kvě 2026, 07:55 Darja u mně taky občas popraská, ale nic dramatického to není. Ono těch bullet-proof odrůd, které by obstály vždycky a všude moc není, jestli vůbec nějaká. Já takovou alespoň neznám. Nebo si ji nevybavuji. Minimálně v mých podmínkách ne. I ten Rošfor dokáže popraskat.

Jirko, všetci vieme, že odroda, ktorá by spĺňala bezvýhrady podmienky neexistuje. Sú odrody, ktoré potrebujú ideálne podmienky k výbornej úrode a sú odrody, ktoré sa dokážu s rôznymi nástrahami počasia a chorôb popasovať.
Čoraz viac sa prejavuje na jar sucho, v lete studené noci a relatívne krátke vegetačné obdobie bez mrazíkov. 
Jutal, Darju pestujem krátko, pre mňa nie sú praskajúcimi odrodami. Tie sú pre mňa Saturn, Bravissimo, Marusja, Furor, Vales, ....

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Myslím, že se můžeme shodnout akorat na tom, že se na ničem neshodneme, opravdu skoro kazda  odruda se chova lehce jinak v jiném prostředí. Kolikrát se tu pise o dvou kerich hned vedle sebe s tim, ze každý je jiný. Informace    berme pouze orientačně a  ne jako svaty gral.

plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Jarek23 píše: 11 kvě 2026, 09:41 Myslím, že se můžeme shodnout akorat na tom, že se na ničem neshodneme, opravdu skoro kazda  odruda se chova lehce jinak v jiném prostředí. Kolikrát se tu pise o dvou kerich hned vedle sebe s tim, ze každý je jiný. Informace    berme pouze orientačně a  ne jako svaty gral.

...tak, tak Jarek, každý jeden z nás si vyskúša a potom si nájde pár tých svojich, ktoré sa aj u neho  môžu správať odlišne. Veď tých vplyvov je dosť, poloha, podnože, rez, výživa, ochrana, zaťaženie...

P.S. Konečne u nás trochu začalo pršať

Bred_ik
Guru fóra
Kraj: Olomoucký
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bred_ik »

Stačí jeden (možná ne úplně přesný) citát: Réva je plodinou místa a roku.
Sám jsem se o tom přesvědčil už několikrát. Jedna odrůda může být na jednom stanovišti super a na druhém katastrofa. Bohužel vždy není možnost to vyzkoušet. Po špatných zkušenostech ze Solarisu a jemu příbuzných odrůd jsem v poslední době udělal špatnou zkušenost s Cabaretem Noir. Určitě to není špatná odrůda, ale moje asi půdní podmínky pro ni nejsou vhodné. Jiné odrůdy hned vedle rostou normálně, ale CN má velmi krátká internodia a skoro neroste. Myslím, že po zimě bude hodně keřů na tom hůře, než loni, pokud vůbec obraší.

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kraj: Jihočeský
Been thanked: 3 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaBlatna61 »

Tak od zítřka má opět mrznout,včera jsem udělal stany a dnes od rána vichr že by psa nevyhnal,netkanka ulítla a fičet má až do noci,takže nemá cenu to obnovovat,pak se vítr uklidní a vyjasní se,ráno bude mrznout ale snad jen chvilku,když měl být minule mráz tak jsem révu stříkal vodou,hlavně před rozedněním až do doby kdy to bylo nad nulou a vyplatilo se to jenomže teť už jsou výhony delší tak nevím jestli by to mělo cenu to stříkat,všechno ostatní už pomrzlo.

Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.
vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Has thanked: 91 times
Been thanked: 26 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

LadaBlatna61 píše: 12 kvě 2026, 14:21 Tak od zítřka má opět mrznout,včera jsem udělal stany a dnes od rána vichr že by psa nevyhnal,netkanka ulítla a fičet má až do noci,takže nemá cenu to obnovovat,pak se vítr uklidní a vyjasní se,ráno bude mrznout ale snad jen chvilku,když měl být minule mráz tak jsem révu stříkal vodou,hlavně před rozedněním až do doby kdy to bylo nad nulou a vyplatilo se to jenomže teť už jsou výhony delší tak nevím jestli by to mělo cenu to stříkat,všechno ostatní už pomrzlo.

Klobuk davam dole pred vsetkymi ktoy robia stany a neviem co ,,to sami nebude chciet nikdy este tak ist zapalit sviecky :) ,,ale klobuk dole chlapi   udelujem vam Obrázek

• Košice-Okolie, Kotlina , 330 mnm.
Georg
Aktivní člen
Kraj: Bavaria(Germany)
Has thanked: 7 times
Been thanked: 8 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg »

V současné době 2,4 stupně Celsia...

Update: 00:00 -  1,7 stupně Celsia

Update 2:V 5 hodin ráno ukazoval teploměr -1 stupeň Celsia.

Německo, Bavorsko (pohraniční oblast s ČR), 320mnm
---
Omluvte případné chyby v mých příspěvcích. Potřebuji použít překladač, abych mohl psát na toto fórum.
Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Ve 3 hodiny se naštěstí  poradne zatáhla obloha a i když se ted vyjasnilo, tak to zůstalo nad nulou. Kivi asi po 4x nezmrzlo.

plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay
milosduris
Aktivní člen
Kraj: Trenčín
Been thanked: 29 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosduris »

U nás o 2 hod ráno najnižšia teplota +3,5 °C

Lada
Aktivní člen
Kraj: Jihomoravský
Has thanked: 6 times
Been thanked: 23 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lada »

V pondělí napadlo 26 mm srážek, docela slušná bouřka s blesky. Včera celý den ledový fičák, odpoledne max kolem 13 °C. A dneska nad ránem 1,6 °C. Přitom všechny modely až na jeden se shodly, že bude minimum 4 °C. Ale už to jde nahoru. Snad to bylo všechno, zítra má být zase o pár stupínků líp. Hlavní je, že se mně vyhnuly kroupy a nic se nepolámalo.

Brno, zahrada, 205 m n. m., pH 8-8,5; HVO 205 dní, tropy 42 dní, srážky 159 dní
LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Been thanked: 16 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Podle předpovědi měly být 3 nad nulou a při zemi 0. Což mohlo být klidně v rozmezí +2 až -2 stupně. Naštěstí dopadla ta lepší varianta, protože obloha zůstala zatažená. To mělo být pro letošek všechno, ale díval jsem se na předpověď a ještě je hrozba z neděle na pondělí.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

LadaSvijany píše: 13 kvě 2026, 08:17Podle předpovědi měly být 3 nad nulou a při zemi 0. Což mohlo být klidně v rozmezí +2 až -2 stupně. Naštěstí dopadla ta lepší varianta, protože obloha zůstala zatažená. To mělo být pro letošek všechno, ale díval jsem se na předpověď a ještě je hrozba z neděle na pondělí.
No vidis jak dobre moja apka ukazovala ,,, a pre tremesnu to bolo urcite v pohode,,,no pozriem ti aj na to pondelokove rano ci sa mas bat  ;-)

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

vader píše: 13 kvě 2026, 10:04 No vidis jak dobre moja apka ukazovala ,,, a pre tremesnu to bolo urcite v pohode,,,no pozriem ti aj na to pondelokove rano ci sa mas bat  ;-)

Vader, máš dobrou apku. Ještě mně pohlídej to pondělí, ať mám klid. :-D

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Vader,.pozri sa mi. Ale opatrně, ať mne nevylekas 😁 Je vidět, že u předpovědi je dobre ubrat 2 až 4 C a pak se člověk trefí do předpovědi. Proto když hlasi plus 2 az nulu, nejsem klidný ani náhodou.

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Tremesna moze byt uplne kludna ,, Svijany trosku horsie ale nad nulou stale bude ,,takze ziaden stres chlapi   ;-)

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Fvader píše: 13 kvě 2026, 12:54Tremesna moze byt uplne kludna ,, Svijany trosku horsie ale nad nulou stale bude ,,takze ziaden stres chlapi   ;-)
Dík, si kámoš 👍

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

vader píše: 13 kvě 2026, 12:54 Tremesna moze byt uplne kludna ,, Svijany trosku horsie ale nad nulou stale bude ,,takze ziaden stres chlapi   ;-)

Vader, předpověď na pondělí se už zlepšila (že by zásluha tvojí apky?), ale zase se zhoršila předpověď na sobotu. Dělají co mohou, aby mě pozlobili.

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Jarek23 píše: 13 kvě 2026, 13:55 Dík, si kámoš 👍

jasne bude to ok,neboj  ;-) 

https://www.tischler.stream/pocasie/

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Tak jsem si tak pískal, jak se vítr a déšť přes nás přehnal beze škod, mráz v posledních dnech to samé. Prdlačky. Dneska dojdu na vinohrádek a listy prostřílené od krup, letorosty a místy i signální květy (hlavně ty u země) pomrzlé a místy vylámané výhony (hlavně Adler - samozřejmě ten s největším květem, klasika). Měl jsem, podle zvuku, na začátku bouřky pocit, že kroupy byly, ale říkal jsem si, že se mi to asi jenom zdálo. Nezdálo ...

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Arni, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Kišmiš Blizněc, 4x Bravissimo, 3x Cimus, Kišmiš Čornyj biser, 2x Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dubljanskij, 3x Efiop, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, 3x Jutal, 2x Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, 2x Krasa Balok, Krasavčik, Kreščenskij, 2x Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, 2x Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Muskat Medovyj, Nadia, 4x Kišmiš Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, 2x Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Kišmiš Šarlota, Kišmiš Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, 3x Vostorg, Zam. gora, Zolotce, Aladdin, Artek, 2x Avatar, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Caesar, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, 2x Dyňka, Emma, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, Jasja, 2x Klubničnyj, Madonna, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dzordzik píše: 14 kvě 2026, 18:36 Tak jsem si tak pískal, jak se vítr a déšť přes nás přehnal beze škod, mráz v posledních dnech to samé. Prdlačky. Dneska dojdu na vinohrádek a listy prostřílené od krup, letorosty a místy i signální květy (hlavně ty u země) pomrzlé a místy vylámané výhony (hlavně Adler - samozřejmě ten s největším květem, klasika). Měl jsem, podle zvuku, na začátku bouřky pocit, že kroupy byly, ale říkal jsem si, že se mi to asi jenom zdálo. Nezdálo ...

Jirko, to nám ta sezona pěkně začíná.

milosduris
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ja som dnes využil ešte suchého počasia a demontoval som 50g geotextíliu.
Vinič je bez poškodenia mrazom a odolal aj búrke s vetrom. Počas balenia sa mi podarilo zlomiť iba jeden letorast.
Konečne bude tento rok normálna úroda!  :-D

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

LadaSvijany píše: 14 kvě 2026, 20:04Jirko, to nám ta sezona pěkně začíná.

Ono to nebude tak hrozné. Réva se zregeneruje a květů bude snad, letos poprvé, dost. Jednom to naštve a u odrůd, u kterých čekám už 5 let na signálku, si holt počkám další minimálně rok no. Co už.

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Stále prší, tak jsem přihnojil révu, déšť hnojivo pěkně rozpustí.

andrejZA
Aktivní člen
Has thanked: 2 times
Been thanked: 12 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Jarek, čím si prihnojil? Ja som uvažoval podobne, predvčerom som viniče trochu pocukroval síranom draselným a síranom horečnatým (horká soľ). Okrem toho som pod kôstkoviny, najmä broskyne rozhodil niekoľko lopát kompostu. Vidím to tak, že stromy to budú potrebovať, pretože majú pomerne veľkú násadu. Okrem toho u broskýň som neustriehol kučeravosť - už stihla narásť aj nová várka listov, ktoré sú čisté, ale na doplnenie listovej hmoty budú potrebovať výživový bonus. Od vlaňajška som tiež ku kompostu začal pridávať drevné uhlie, ktoré si vyrábam vždy na jar - z dreva čo vznikne orezom ovocných drevín. Takto vlastne ten uhlík vraciam do zeme, verím, že to zlepší pôdny život.

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
milosduris
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Teraz by to mala byť močovina. Čistý dusík.
Na jesen fosfor a draslík.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

U mňa nad močovinou neuvažujem - pumpovať viniče dusíkom je to posledné, čo potrebujem. Mám v záhrade ílovitú pôdu a dusíka je tam pre potreby vínnej révy dosť. Okrem toho, doteraz bolo extrémne sucho, následne prišli dažde a v takomto prípade sa dusík aj prirodzene uvoľňuje z organickej hmoty v pôde. To by u mňa isto viedlo k jeho prebytku. Nechcem potom v ďalšej časti sezóny zápasiť s následkami - riedke letorasty a zvýšená citlivosť k hubovým chorobám. Možno už ani nebudem nič iné pridávať, prípadne len v čase nalievania strapcov trochu popola. Potom až do konca sezóny už len listové hnojivá, hlavne draslík a fosfor. V podstate pri viniči sa bez dusíka viem zaobísť ako je rok dlhý. 

Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

milosduris píše: 17 kvě 2026, 18:21 Teraz by to mala byť močovina. Čistý dusík.
Na jesen fosfor a draslík.

Miloš skôr by som volil jemne NPK. Močovina má zbytočne vysoký dusík, ktorý môže spôsobiť silný nárast zelenej hmoty a sprchávanie súkvetí.

milosduris
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Lubo píše: 17 kvě 2026, 19:00 Miloš skôr by som volil jemne NPK. Močovina má zbytočne vysoký dusík, ktorý môže spôsobiť silný nárast zelenej hmoty a sprchávanie súkvetí.

len som sa inšpiroval touto stránkou.
www.galati.sk

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

milosduris píše: 17 kvě 2026, 19:13len som sa inšpiroval touto stránkou.
www.galati.sk
Ja močovinu používam len tam, kde chcem rýchly nárast zelenej hmoty a potom už používam K,P. Napr. Cukrová kukurica, karfiol...

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Andrej, taky mám jilovitou pudu. Ja hlavně potřebuju dostat do půdy vice hořčíku, protože Solarisu pak zloutnou a odumiraji listy. V průběhu roku strikam na list horkou sůl, Solaris je strašný zrout hořčíku, hlavně, když hrozny dozravaji. Je to bez chloru, ten reva nesnasi, vice drasliku a hořčíku, taky fosfor a dusik. Dávám to nejen k reve, ale i dalšímu ovoci a stromkum.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Tak mám za sebou letos snad poslední dvě rizikové noci. Na včerejšek a na dnešek ve 2m nad zemí 3 stupně, ale u země jen těsně nad nulou. Teďko by měly teploty jít už jenom na horu. Chystám se na postřik Kumulus + Nissorun a taky přidám trochu železa, abych podpořil zdravý růst listů.

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Lado u nas porad ve dne v noci prselo, tak  nemrzlo  ale už přestalo prset a na Ráno hlasi studenou noc, 4C, takže to bude spíše mene. Ale snad uz je to studena poslední noc.

Lada
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lada »

Tak už to teplotně vypadá veseleji. A od zítřka snad i ranní teploty porostou výš. Je to hned vidět na hromadě hmyzu, který se probudil. Po deštích jsem šplíchl preventivně proti plísni a pověsil žluté, a tentokrát i modré lepové desky (monitoring kříska a třásněnek).
Vyrojily se užitečné larvy slunéček na rybízu, ale vůbec nestíhají likvidovat mšice - mravenci jim je stíhají roznášet rychleji:
Larvy slunéčka sedmitečného.jpg

haco
Aktivní člen
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

vyzera, ze tuto zimu neprezil tazen kra na ktorom bol nastepeny halloween. skoda, bola to taka chilli raritka, aj ked chutovo nijak nevynikal (a o vysokej urodnosti sa ani bavit nemusime). dalsia odroda, ktora sa u mna trapi (tentokrat ale cely ker) je biela akacia. dockali ste sa niekto tej slubovanej agatovej chute?

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Been thanked: 34 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

haco píše: 18 kvě 2026, 21:43… dalsia odroda, ktora sa u mna trapi (tentokrat ale cely ker) je biela akacia. dockali ste sa niekto tej slubovanej agatovej chute?

Ja som ju zrušil ak sa nemýlim už pred dvoma rokmi. Skúšal som ju na viacerých miestach ale nedarilo sa jej ani na jednom, plodnosť slabá, chuť o ničom, po dvoch úrodách išla von.

blízko Piešťan,160 mnm
Po viacnásobnej redukcii ku koncu roka 2025 ešte pestujem:
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a x ďalších nemenovaných odrôd, spolu teda ešte cca 60 odrôd a cca 80 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Been thanked: 45 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Ojoj, takých odrôd ktoré neprežili, alebo sa trápia... Vyzerá tak aj moja Darja päťročný ker, pučí jedno očko od zeme a to nebola nijak preťažená. Je to trojkombinácia, slabé vyzretie v jeseni (sezóna fakticky skončila 27. 9.), zimné mrazy a jarné mrazy po vypučaní.
Aktuálne u nás tretí deň prší, vlahy je dostatok. Teplo nebolo osem mesiacov od septembra. Cez deň 12 stupňov pod mrakom, to je skoro vegetačná nula.

haco
Aktivní člen
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

Marek1970 píše: 18 kvě 2026, 21:51Ja som ju zrušil ak sa nemýlim už pred dvoma rokmi. Skúšal som ju na viacerých miestach ale nedarilo sa jej ani na jednom, plodnosť slabá, chuť o ničom, po dvoch úrodách išla von.
pravdu mas, vyhodim ju, akurat co zabera flek... akurat vymysliet co miesto nej  ;-)

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Zatím co vy Ladannyj2 vyhazujete, já bych jej chtěl rozmnožit. Naprosto nesouhlasím s tím, že má fádní chuť. Možná pokud se fest přetíží, možná pokud má nevhodné podmínky, pak možná. V minulých letech u mně patřila k těm chuťově velmi dobrým a vůbec neuvažuji o tom, že bych se této odrůdy zbavoval.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

haco píše: 18 kvě 2026, 22:46 pravdu mas, vyhodim ju, akurat co zabera flek... akurat vymysliet co miesto nej  ;-)

.....Helenu  ;-)

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Ja som sa už Ladanného tiež zbavil, a ani trochu neľutujem. Pred domom som ho preštepil na Darju a Liviu, túto zimu rameno Livie odkusol pes, tak ostala len Darja. Potom mi ostal ešte druhý koreň v záhrade, dal som mu šancu, zarodil, ale opakovalo sa to čo pri prvom kre - muškát bol cítiť, ale inak nič extra, nebavila ma hrubá koža, výrazné jadierka a pomerne malá veľkosť bobúľ (a celkovo aj slabšia plodnosť). 

Lada
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lada »

… šmarja už i psi okusují révu  :o   … jaké se na ně používají lepové desky na monitoring?  :-)

Letos bude na podzim dlouho teplo, ideální sezona na to dát ještě poslední šanci opozdilcům na dozrání/vyzrání.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Been thanked: 34 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Lubo píše: 18 kvě 2026, 22:52.....Helenu  ;-)

Tú som zrušil minulú jeseň. Popri Darji a Landyšu som nevidel význam ďalej ju pestovať. Nehovorím, že Helena je zlá odroda ale v mojich podmienkach sú Darja a Landyš lepšie.
Ja by som po kontrole Michalovho zoznamu možno pouvažoval o neskoršom Rafinade alebo sa rozhodne po tohtoročnej ochutnávke čo tam vysadiť/navrúblovať.

blízko Piešťan,160 mnm
Po viacnásobnej redukcii ku koncu roka 2025 ešte pestujem:
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a x ďalších nemenovaných odrôd, spolu teda ešte cca 60 odrôd a cca 80 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

andrejZA píše: 18 kvě 2026, 23:45 Ja som sa už Ladanného tiež zbavil, a ani trochu neľutujem. Pred domom som ho preštepil na Darju a Liviu, túto zimu rameno Livie odkusol pes, tak ostala len Darja. Potom mi ostal ešte druhý koreň v záhrade, dal som mu šancu, zarodil, ale opakovalo sa to čo pri prvom kre - muškát bol cítiť, ale inak nič extra, nebavila ma hrubá koža, výrazné jadierka a pomerne malá veľkosť bobúľ (a celkovo aj slabšia plodnosť). 

Presne preto som sa ho zbavil aj ja , stale som cakal naten muskat ospevovany na UA forach ale neprisiel ,,velksot bol u mna ,,,povedzme ze mala a napriek tomu velke jadierka a hruba koza... isiel prec nieje mi luto a umna dost huste strapce

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

haco píše: 18 kvě 2026, 21:43 vyzera, ze tuto zimu neprezil tazen kra na ktorom bol nastepeny halloween. skoda, bola to taka chilli raritka, aj ked chutovo nijak nevynikal (a o vysokej urodnosti sa ani bavit nemusime). dalsia odroda, ktora sa u mna trapi (tentokrat ale cely ker) je biela akacia. dockali ste sa niekto tej slubovanej agatovej chute?

Beluju akaciu jsem chtěl před pár lety taky zlikvidovat. Nějakou shodou okolností se tak nestalo a dobře jsem udělal. Loni byl u mě špatný rok, dlouho řádily jarní mrazíky, celý rok chladno, deštivo a k tomu řádila plíseň. A Beleja akacia se jako jedna z mála odrůd pochlapila a měla pěknou úrodu, krásné velké střapce a pěkné velké bobule. A ano, v těch nejzralejších bobulích byla znát i ta akátová chuť, viz moje loňské příspěvky ve vlákně o této odrůdě. Zato letos to bude slabší. Belaja akacia vyrazila jenom z jednoho očka a to ještě na konci tažně. Ale špatně raší i další odrůdy: Tian Shan, Katrusja Kachovskaja, Dněpr.riviera, Olymp Kalugina, Bohema, Furor, Nelson, Tajna Monacha, Skazka a jeden Avatar. Většinou raší ze starého dřeva nebo od země. Teďko už má být teplo, tak se něco snad ještě rozjede. A vůbec se neprobudily: jeden Ratatuj, Kišmiš Nachodka, Vernisaž Kriuli  a Basanti.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

LadaSvijany píše: 19 kvě 2026, 08:46Beluju akaciu jsem chtěl před pár lety taky zlikvidovat. Nějakou shodou okolností se tak nestalo a dobře jsem udělal. Loni byl u mě špatný rok, dlouho řádily jarní mrazíky, celý rok chladno, deštivo a k tomu řádila plíseň. A Beleja akacia se jako jedna z mála odrůd pochlapila a měla pěknou úrodu, krásné velké střapce a pěkné velké bobule. A ano, v těch nejzralejších bobulích byla znát i ta akátová chuť, viz moje loňské příspěvky ve vlákně o této odrůdě. Zato letos to bude slabší. Belaja akacia vyrazila jenom z jednoho očka a to ještě na konci tažně. Ale špatně raší i další odrůdy: Tian Shan, Katrusja Kachovskaja, Dněpr.riviera, Olymp Kalugina, Bohema, Furor, Nelson, Tajna Monacha, Skazka a jeden Avatar. Většinou raší ze starého dřeva nebo od země. Teďko už má být teplo, tak se něco snad ještě rozjede. A vůbec se neprobudily: jeden Ratatuj, Kišmiš Nachodka, Vernisaž Kriuli  a Basanti.
Nachodka i Avatar u mně také vypadá jako KO. Uvidíme, jestli se ještě proberou od kořenů. Ostatní, které vypadaly mrtvé už obrašily, tyto 2 odrůdy zatím ne. A ještě Madonna. Nachodky by bylo škoda, Madonny a Avataru ne.

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Vysadil jsem papriky, rajčata a 5x Muscaris a opět jsem zmoknul, zapršelo včera i dnes, pěkný zahradní déšť.

milosduris
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Neviete čo je to za diagnózu?

Přílohy
4212026193445.jpg

Odpovědět