Stolní odrůdy v zahradě

Fórum věnující se zakládání vinohradu
TomNR
Aktivní člen
Kraj: Nitra
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Stolní odrůdy v zahradě

Příspěvek od TomNR »

Po ujmuti sadenice, je chyba ohnut na tazen? Viac listov =viac zivin. Strapce odtranim.
ci je treba redukovat aj listovu plochu pri mladom kre?
Uplne tomu pretazeniu nerozumiem, nepretazit urodou mi je jasne, no nechat letorasty bez urody uskodi?

Priklad, vysafba na jesen, na jar 3m prut, ked ho ohnem a necham rast aj bez urody..uskodim mu?

Nitra, juhozapadny svah.

Rodiace:
Muskat Polockey, Galahad, Ester, Nero, Lakemont,

+nezname mustove odrody ponechane na jedlo

Jesen 2024:
Skazka, Darja, Zolotce, Dynka, Polonez 50, Bogema, Alladin, Cimus, Geliodor

Jesen 2025:
Arni, Adler, Efiop, Katalonia, Bravissimo, Krescenskij

Jar 2026:
Ivanka, Jutal, Cerny Sultan, Nachodka, Krasavcik, Rafinad
Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 12 times
Been thanked: 59 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

TomNR píše: 29 led 2025, 10:09Po ujmuti sadenice, je chyba ohnut na tazen? Viac listov =viac zivin. Strapce odtranim.
ci je treba redukovat aj listovu plochu pri mladom kre?
Uplne tomu pretazeniu nerozumiem, nepretazit urodou mi je jasne, no nechat letorasty bez urody uskodi?

Priklad, vysafba na jesen, na jar 3m prut, ked ho ohnem a necham rast aj bez urody..uskodim mu?

Viac listov =viac zivin. To je sice pravda, ale ne celá. Víc listů také vyžaduje více živin, tj. více kořenů a ty mladá sazenice nemá. Vždycky musí být rovnováha mezi nadzemní a podzemní částí rostliny, jinými slovy, není rozumné nechávat sazenici více pupenů/výhonů, než kořeny dokáží vyživit. Takové výhony pak neporostou a zakrní do doby, než dojde k nastolení rovnováhy a kořeny dorostou. Pak se ale může stát, že sazenice tzv. zakrpatí a ustane v růstu. Méně je často více. Vždycky, když jsem chtěl spěchat a sazenici nechal více oček, než kořeny zvládly vyživit, tak výhony nerostly a na jaře dalšího roku jsem neměl ani co ohnout.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Arni, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Kišmiš Blizněc, 4x Bravissimo, 3x Cimus, Kišmiš Čornyj biser, 2x Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dubljanskij, 3x Efiop, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, 3x Jutal, 2x Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, 2x Krasa Balok, Krasavčik, Kreščenskij, 2x Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, 2x Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Muskat Medovyj, Nadia, 4x Kišmiš Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, 2x Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Kišmiš Šarlota, Kišmiš Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, 3x Vostorg, Zam. gora, Zolotce, Aladdin, Artek, 2x Avatar, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Caesar, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, 2x Dyňka, Emma, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, Jasja, 2x Klubničnyj, Madonna, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
TomNR
Aktivní člen
Kraj: Nitra
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomNR »

Dzordzik píše: 29 led 2025, 10:29Viac listov =viac zivin. To je sice pravda, ale ne celá. Víc listů také vyžaduje více živin, tj. více kořenů a ty mladá sazenice nemá. Vždycky musí být rovnováha mezi nadzemní a podzemní částí rostliny, jinými slovy, není rozumné nechávat sazenici více pupenů/výhonů, než kořeny dokáží vyživit. Takové výhony pak neporostou a zakrní do doby, než dojde k nastolení rovnováhy a kořeny dorostou. Pak se ale může stát, že sazenice tzv. zakrpatí a ustane v růstu. Méně je často více. Vždycky, když jsem chtěl spěchat a sazenici nechal více oček, než kořeny zvládly vyživit, tak výhony nerostly a na jaře dalšího roku jsem neměl ani co ohnout.

Dakujem velmi.

Nitra, juhozapadny svah.

Rodiace:
Muskat Polockey, Galahad, Ester, Nero, Lakemont,

+nezname mustove odrody ponechane na jedlo

Jesen 2024:
Skazka, Darja, Zolotce, Dynka, Polonez 50, Bogema, Alladin, Cimus, Geliodor

Jesen 2025:
Arni, Adler, Efiop, Katalonia, Bravissimo, Krescenskij

Jar 2026:
Ivanka, Jutal, Cerny Sultan, Nachodka, Krasavcik, Rafinad
panKrbec
Kraj: Jižní Čechy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panKrbec »

Nejspíš udělám pokus, že jedna půjde na dvě očka, u dvou nechám kmínek. A jednu nejsilnější zkusím tedy již ohnout. Akorat jsem sazenice vycentrolal na stred tak uvidím jak se mi podaří střídat jednou pravou jednou levou stranu pro těžne. 

Odpovědět

Zpět na „Založení vinohradu“