Vím, že množství alkoholu ve víně je odvislé od množství dodaného cukru, existují na to i tabulky. Ale loni to bylo hektické, neměl jsem moc času nad tím bádat, vše jsem byl nucený dělat za pochodu. Letos budu už lépe připravený a to i teoreticky. Višňové víno budu letos určitě zase dělat. Jenom doufám, že višně na jaře nezmrznou jako předloni, kdy úroda veškerého ovoce tady byla nulová.stano píše: 09 úno 2026, 10:33 .. Alkohol, jeho výška vo víne závisí od cukornatosti muštu z ktorého sa víno kvasí a jeho prekvasenie kvasinkami. Z výsledného alkoholu a množstvom zostatkového cukru, najlepšie v NM vo víne by sa dala vypočítať aj celková cukornatosť muštu z ktorého sa začalo kvasiť víno. Sú na to výpočty s ktorými vás nechcem zaťažovať, na stránke p. Beršíka ak by vás táto téma zaujímala to nájdete. Som rád, že od "Kopečka" máte podobný recept ako od p. Beršíka s ktorým si môžete vymeniť názory o receptoch na ovocné vína. Tie recepty nemôžu byť presné, lebo vychádzajú z priemerov, ako som už písal alkohol vo víne a jeho množstvo závisí hlavne od cukornatosti muštu a schopnosti jeho prekvasenia kvasinkami a to je individuálne, plus-mínus. P. Valenta vo svojej publikácii a jeho nastavení receptov vychádzal z priemeru vtedy známych cukornatosti ovocia, dnes je reality celkom iná. Najlepšie je zmerať si na začiatku cukornatosť muštu, potom aké víno chcete mať, myslím či sladké, suché ap., určiť si aký alkohol by ste tam chceli mať a podľa toho dosladiť daný mušt. Samozrejme záleží aj od výberu kvasiniek, či na vami určený alkohol dokážu ten cukor prekvasiť, alebo nie, lebo bežné sacharomices kvasinky dokážu cukor prekvasiť len na cca 13-14 % alkoholu, na vyššie % alkoholu sú potrebné sacharomices bayanus, potom závisí od teploty pre kvasinky pri ktorých dokažu prekvasovať cukor, pre chladnejšie prostredie sú určené chladnomilné kvasinky ap.. Každý máme iné chute, hlavné je, že to víno, ktoré ste si vyrobil chutí vám a to je podstatné.
Region Liberecko
-
LadaSvijany
- Aktivní člen
- Kraj: Liberecký kraj
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
Re: Region Liberecko
Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
-
LadaSvijany
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Několik posledních let bojuji s kadeřavostí broskvoní. Ačkoliv kromě jara ošetřuji na podzim, a když počasí dovolí, tak i v zimě. Letos v zimě mně počasí nedovolilo žádné ošetření. Proto jsem se rozhodl vyzkoušet ošetření podle součtu aktivních teplot pro mou oblast. První ošetření se doporučuje, když suma aktivních teplot dosáhne hodnoty 1000, což tady nastává právě v těchto dnech. Přitom na Moravě v některých oblastech jsou už na dvojnásobku. Chtěl jsem dodělat staré zásoby, proto jsem použil Champion 50 WG. Pokud to letos nepomůže, tak v příštích letech vyzkouším INPORO Lecid. A pokud ani to nepomůže, tak se na ošetřování proti kadeřavosti asi vykašlu.
-
Radovan
- Aktivní člen
- Kraj:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 28 times
- Kontaktovat uživatele:
Láďo, ja mám broskyne tiež už ostrihané a postriekané. Používam Kocide 2000, čo je to isté ako Champion - hydroxid meďnatý, wg formulácia.
Nepočítam sumu teplôt, ale všímam si fenofázy. Keď jahňady na lieskach prášia a na broskyniach sa pohnú očká, je ten správny čas. Druhýkrát zopakujem o 2 - 3 týždne.
Zatiaľ nie žeby kučeravosť nebola, ale veľký problém nerobí, čo som rád. Minulého roku všetko obral mráz, bolo presne 0 broskýň, vypestoval som listy.
Nepočítam sumu teplôt, ale všímam si fenofázy. Keď jahňady na lieskach prášia a na broskyniach sa pohnú očká, je ten správny čas. Druhýkrát zopakujem o 2 - 3 týždne.
Zatiaľ nie žeby kučeravosť nebola, ale veľký problém nerobí, čo som rád. Minulého roku všetko obral mráz, bolo presne 0 broskýň, vypestoval som listy.
- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kraj: Zlínský kraj
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 43 times
- Kontaktovat uživatele:
Také jsem už stříkal. S řezem čekám na kvetení. Za cca 14 dní budu stříkat znovu.
Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
-
LadaSvijany
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ty už máš ostříhané broskvoně? Není to brzo?Radovan píše: 05 bře 2026, 17:20 Láďo, ja mám broskyne tiež už ostrihané a postriekané. Používam Kocide 2000, čo je to isté ako Champion - hydroxid meďnatý, wg formulácia.
-
Radovan
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Asi je, ale vo výsledku v tom nevidím rozdiel. Nechce sa mi striekať zbytočne to, čo potom odstrihnem, hustú korunu. Ostrihám, zatriem rany a hneď ide postrek. Pár rokov to tak robím a je to ok. Pri strihaní neskôr sa vylamujú napučané očká, to nemám rád.
-
Lubo
- Aktivní člen
- Kraj: Žilinský
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 46 times
- Kontaktovat uživatele:
Ja mám za to , že do kôstkovín sa má rezať v závere kvitnutia resp. až po ňom a rez sa ukončuje na konci augusta, z dôvodu ľahšieho napadnutia hubovymi chorobami pri skoršom a neskoršom reze. Snažím sa to dodržiavať.
Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
-
Radovan
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Hubové choroby? Toho sa mám báť? Mráz mi občas zoberie 100 %. Popri ňom sú hubové choroby malina.
-
Lubo
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Rado , tiež som v mrazovej kotline , ale ver že nie je smutnejší pohľad na mladý stromček, ktorý keď pekne dokvitne , má násadu plodov a potom Ti zvädnú listy, všade glejotok, plody zožltnú, stromček nakoniec uhynie. Preto teraz rez až po kvete a tesne pred kvetom a tesne po kvete aplikujem Prolectus.
Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
-
LadaSvijany
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Já místo postřiku Prolectus používám Belanty.Lubo píše: 05 bře 2026, 20:36 Rado , tiež som v mrazovej kotline , ale ver že nie je smutnejší pohľad na mladý stromček, ktorý keď pekne dokvitne , má násadu plodov a potom Ti zvädnú listy, všade glejotok, plody zožltnú, stromček nakoniec uhynie. Preto teraz rez až po kvete a tesne pred kvetom a tesne po kvete aplikujem Prolectus.
-
Lubo
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
-
Mirek
- Aktivní člen
- Kraj: Jihomoravský
- Been thanked: 1 time
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Laďo. Hřížení se v loni moc nepovedlo, protože bylo celkem extremní počasí, a navíc přišel velmi brzy mráz. Nějaké kořínky tam však byly, takže jsem to šoupl na zimu do kontejneru a do temperovaného skleníku. Arkadia muskat vypadá nyní takto, a je rezervována pro Tebe.