Taldun - raná, červená, harmonická, semenná, odolnost 3,5, -22°C

Odpovědět
Lenkalor
Aktivní člen
Kraj: Plzeňský
Kontaktovat uživatele:

Taldun - raná, červená, harmonická, semenná, odolnost 3,5, -22°C

Příspěvek od Lenkalor »

Dle informací od Bred_ika

Synonyma: Талдун
Barva: červeno fialová
Původ: Taldun vyšlechtil amatérský šlechtitel Michail Grečko z křížení Talisman x Dunav. Název vznikl z prvních tří písmen obou rodičovských odrůd.
Růst: silný
Doba zrání: velmi raná až raná
Typ květu: oboupohlavní
Hrozen a bobule: Hrozny velké, konického tvaru, někdy mohou mít cylindrikokonický tvar, hmotnost hroznů 500-1200 g, průměrná hmotnost 582 g. Hrozny jsou středně husté, atraktivní.
Bobule dlouze vejčité na konci zašpičatělé s hmotností 10-15 g, průměrná hmotnost 10,6 g.  Barva bobulí je tmavě červená až červeno fialová. Slupka bobulí je tenká, chuť harmonická. Dužnina je pevná, chruplavá.

Vyzrávání réví: dobré
Odolnost k chorobám: střední
Odolnost k mrazu: -22 °C
Zakořeňování řízků: dobré

Odkazy: 
https://xn--80akac0bu4b.com.ua/taldun/
https://vinograd.info/sorta/stolovye/taldun.html
 https://vinedresser.info/sorta/211-taldun

Lenkalor
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Taldun - raná, červená, harmonická, semenná, odolnost 3,5, -22°C

Příspěvek od Lenkalor »

U mě má silný růst, bezproblémový. Jenom se mu stále chce kvést ze zálistků. Možná je to dobré, když na jaře omrznou květy, ale teď je to otravné. Jsou to desítky květenství. 
1693023634533.jpg

1693024239120.jpg

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Lenkalor píše: 26 srp 2023, 07:56 U mě má silný růst, bezproblémový. Jenom se mu stále chce kvést ze zálistků. Možná je to dobré, když na jaře omrznou květy, ale teď je to otravné. Jsou to desítky květenství. 1693023634533.jpg
 1693024239120.jpg

Na pohled pěkná odrůda, jenom trošku problémy s opylením. A co chuť?

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
Lenkalor
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenkalor »

LadaSvijany píše: 26 srp 2023, 08:57 Na pohled pěkná odrůda, jenom trošku problémy s opylením. A co chuť?

Chuť zatím slabě sladká, nijaká. Je to podobné jako Šarada než dozraje. Ale konzistence skvělá, křupavá, semínka neznatelné, měkké. 

Lenkalor
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenkalor »

Nechápu, proč zrovna na tuto odrůdu jsou vosy vysazené. Nepraská, má zatím mírnou sladkokyselou chuť, nic moc. Ale po té poslední chladné epizodě jsem musela hrozny zasáčkovat, protože okolo létalo mnoho vos a některé bobule byly úplně vyžrané. Přitom na zralý, nezasáčkovaný Vostorg o pár metrů dál nešly. Spíš na prasklý Prim, ale tam jsem popraskané bobule obrala, hrozny opláchla vodou a pak už bez problémů. Navíc je 7 metrů od Taldunu hrušeň, která už má také zralé plody. 
Dnes dopoledne zase jeden sáček prokousaný od vosy a ta potvora uvnitř. Stačila vyžrat půlku bobule. 
 Nezasáčkovaný Phoenix u zdi je už také zralý, je to taková obyčejná chuť, ale už je sladký a vosy na něj nejdou. 

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 8 times
Been thanked: 43 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Ahoj, můžeš sem prosím dát fotku sáčku, který vosa prokousala, o jaký jde? Děkuju. Vosy nejdou primárně po barvě nebo obsahu cukru, ale po tom co jim voní, jsou odrůdy sladké na které nejdou a klidně i nezralé po kterých jdou jak šílené.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Lenkalor
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenkalor »

1694074243469.jpg

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Co to je za sáček? Materiálem vypadá jako čínský, ale ty zase nemívají takové šňůrky? Čínský jsem v životě neviděl prožraný ničím a to už je používám 5. rok.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Podľa mňa to je klasické "organza" vrecko, ktoré sú tiež z Číny, rovnako ako tie pevné nylonové čo používaš ty Jirko (len tomu na fotke chýba druhá sťahovacia šnúrka ale možno sa mýlim).
Tento organza typ mi túto sezónu hmyz zničil minimálne 20 - 30 kusov, z toho asi 10 kusov len na Cimuse (táto odroda láka hmyz u mňa absolútne najviac). Budúci rok budem musieť na Cimus nasadiť tie pevné nylonové vrecká (s červenou šnúrkou) a som zvedavý, či aj toto vrecko sršne a osy neprekúšu.

blízko Piešťan,160 mnm
Po viacnásobnej redukcii ku koncu roka 2025 ešte pestujem:
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a ďalších 27 nemenovaných odrôd, spolu teda ešte 57 odrôd a cca 75 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
dayofvictory
Aktivní člen
Kraj:
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayofvictory »

Já už je viděl, jsou i v číně - cca o polovinu levnější než ty nylonové. Tady se tomu nejvíc podobal ovosáček z lidlu. Nicméně právě jemnost materiálu mě odradila. Na druhou stranu se s nimi mnohem pohodlněji pracuje. Já ale také používám výhradně nylonové - to je jasná volba - já nevím, letos jsem přiobjednal asi 600 ks. Levnější cena nevyváží menší pevnost.

Domažlicko, severní svah, 450 m. n. m., barvy: plodí, pěstuji, zmrzlo/uschlo, zrušeno, objednáno

Odrůdy: 23 x Sommerset Seedles, Himrod, Glenora, Solaris, Dubljanskij, Pamjati nebesnoj sotni, Zolotce, Vanessa, Kišmiš Nachodka, atd. něco se zrušilo něco vysadilo, to složení se furt mění
Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Marek1970 píše: 07 zář 2023, 10:42Podľa mňa to je klasické "organza" vrecko, ktoré sú tiež z Číny, rovnako ako tie pevné nylonové čo používaš ty Jirko (len tomu na fotke chýba druhá sťahovacia šnúrka ale možno sa mýlim).
Tento organza typ mi túto sezónu hmyz zničil minimálne 20 - 30 kusov, z toho asi 10 kusov len na Cimuse (táto odroda láka hmyz u mňa absolútne najviac). Budúci rok budem musieť na Cimus nasadiť tie pevné nylonové vrecká (s červenou šnúrkou) a som zvedavý, či aj toto vrecko sršne a osy neprekúšu.

Jak říkám, ty co používám já už používám pořád dokola 5 let a ani jednou v životě je nic neprokousalo. To už není náhoda.
 Vosy máme, sršně taky, i když podstatně méně. Netvrdím, že se to nemůže stát, ale u mě se to nikdy nestalo ani náznakem. U mě jsou, i letos, ztráty kvůli škůdcům čistá nula, právě díky včas nasazeným sáčkům.

Lenkalor
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenkalor »

U mě to vidím na rozdělení odrůd na bezsáčkové, většinové sáčkové obyč. a několik (prozatím jedna) které budou potřebovat sáčky ze silnějšího materiálu. 

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Žádnou bezsáčkovou neznám. Vletí na to kosi, nebo jiní ptáci a máš po úrodě. A jak začnou praskat, vletí na to mouchy, Drozofily nebo vosy a opět máš po úrodě. Nějak nevím, proč někdo pořád vymýšlí kolo a nepřevezme to, co se osvědčilo jinde?

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Has thanked: 6 times
Been thanked: 46 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Podľa mňa si treba uvedomiť, že čím viac ks pestujeme , tým sa u nás menia podmienky na choroby a škodcov. V prírode je takmer všetko nastavené na efektívne získanie energie, zo zdroja potrvavy. Inak povedané, ak som nemal s pernospórou problém pri troch koreňoch neznamená to, že nebudem mať ani pri 30tich, ak som nemal problém s osami pri 3kg dozrievajúceho viniča, tak to neznamená, že nebudem mať problém ani pri 150kg...... koncentráciou potravinového zdroja, vždy bude riziko len narastať. Určite sú odrody náchylnejšie, niektoré pre hmyz atraktívnejšie, ....vôňou, obsahom cukru=energia, praskaním..... ale ako píše Dzordzik, ochrana sáčkom je vymyslená.

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
dayofvictory
Aktivní člen
Kraj:
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayofvictory »

Lenkalor píše: 07 zář 2023, 12:42U mě to vidím na rozdělení odrůd na bezsáčkové, většinové sáčkové obyč. a několik (prozatím jedna) které budou potřebovat sáčky ze silnějšího materiálu.

Tím jsem si prošel.
Nasazením sáčků akorát přesměruju vosy/ptáky a bůh ví co všechno na ty původně "bezsáčkové". Všechno chce žrát.
Stejně tak solaris mi 4 roky ptáci ani vosy nežrali. Myslel jsem že ho sáčkovat nemusím...a hádejte jak jsem letos dopadl.

Tady jednoznačne souhlasím s Jirkou. Pokud chce mít člověk nějakou jistotu, nespekulovat, sáčkovat vše a zavčas (u mě již na konci července).
Jen je blbé, že jsem se už propracoval k 1 000 sáčků :D Pokud pominu solaris tak ale letošní ztráty kvůli škůdcům jsou asi tak 7 bobulí - ve dvou případech se sáček povolil.

Domažlicko, severní svah, 450 m. n. m., barvy: plodí, pěstuji, zmrzlo/uschlo, zrušeno, objednáno

Odrůdy: 23 x Sommerset Seedles, Himrod, Glenora, Solaris, Dubljanskij, Pamjati nebesnoj sotni, Zolotce, Vanessa, Kišmiš Nachodka, atd. něco se zrušilo něco vysadilo, to složení se furt mění
Lenkalor
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenkalor »

Dzordzik píše: 07 zář 2023, 13:07 Žádnou bezsáčkovou neznám. Vletí na to kosi, nebo jiní ptáci a máš po úrodě. A jak začnou praskat, vletí na to mouchy, Drozofily nebo vosy a opět máš po úrodě. Nějak nevím, proč někdo pořád vymýšlí kolo a nepřevezme to, co se osvědčilo jinde?

Bezsáčkové mám v současné době Talisman a Phoenix; Vostorg jsme snědli. Kosi a vrabci tu letos vyvedli několikrát mladé, chráním proti nim jen vše co je barevné - kamčatky, borůvky a červené a modré odrůdy révy.
Kosy teď není vidět, ale naše, teď poměrně velké hejno vrabčáků nervuje naší fenu belgického ovčáka občas k nepřítečnosti. To, když se perou a křičí uprostřed dvora na bříze. Kupodivu vůbec nic neničí, krmí se u holubů a slepic, obírají zralé jehnědy na bříze a pijou v nádržích na zahradě. Jsou občas opravdu hlasití a tím protivní. Hnízda neničíme, při krmení mladých sesbírají spoustu hmyzu. Zůstanou tu po zimě jen staré páry, mladé vyženou. Štvou mě jen na jaře, protože oštípávají květní pupeny na hrušni. Ale už jsem to vychytala, prostě tu hrušeň řežu až naposled, i když riskuju, že velké pupeny vylomím. 
Někdy je lepší se přizpůsobit přírodě a trochu se omezit, než se snažit přírodu přizpůsobit sobě. 
Jak během života občas říkám, je makačka být chytřejší než zvíře. 

Lenkalor
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenkalor »

Ještě musím dodat, že díky vyšší poloze a pozdějšímu zrání všeho tu nemáme špačky. Ti jsou největší škůdci. 

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Lenkalor píše: 07 zář 2023, 22:14Někdy je lepší se přizpůsobit přírodě a trochu se omezit, než se snažit přírodu přizpůsobit sobě. 
Jak během života občas říkám, je makačka být chytřejší než zvíře. 

Výborná myšlenka. Vidím to stejně.

Lenkalor
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenkalor »

dayofvictory píše: 07 zář 2023, 14:07Tím jsem si prošel.
Nasazením sáčků akorát přesměruju vosy/ptáky a bůh ví co všechno na ty původně "bezsáčkové". Všechno chce žrát.
Stejně tak solaris mi 4 roky ptáci ani vosy nežrali. Myslel jsem že ho sáčkovat nemusím...a hádejte jak jsem letos dopadl.

Tady jednoznačne souhlasím s Jirkou. Pokud chce mít člověk nějakou jistotu, nespekulovat, sáčkovat vše a zavčas (u mě již na konci července).
Jen je blbé, že jsem se už propracoval k 1 000 sáčků :D Pokud pominu solaris tak ale letošní ztráty kvůli škůdcům jsou asi tak 7 bobulí - ve dvou případech se sáček povolil.

My tu nemáme  jen révu jako monokulturu. Zrovna teď zrajou hrušky, pořád máme dost ostružin, které všechny neotrháme, letos je spousta červivých švestek a jablek ( určitě víc než těch zdravých). Pokud se vše co není zdravé hned nezlikviduje a nechá se i hmyzu, nemá pak potřebu se vrhat jen na révu. 
Ale najde se i jedna vosa fajnšmekr, které stojí za to prokousat se sáčkem na víno, které navíc ještě ani není zralé. Asi byla v minulém životě vinař. Nejvíc hmyzu útočilo na révu hned po oteplení po posledním chladném období. Asi byli vyhládlí. Teď je to naprostá vyjímka, většinou jsou na hruškách.

Lenkalor
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Re: nadejne novinky

Příspěvek od Lenkalor »

U mě takto dopadl Taldun, 2 rozhryzané sáčky i hrozny. Přitom mě se zase tak skvělý nezdál. Dobře se jedl, ale jiné odrůdy mi chutnaly víc. 
IMG_20230923_191313_205429.jpg

Lenkalor
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenkalor »

Ještě jedna fotka. Porovnání Taldun, Nero a Prim. 
IMG_20230923_191035_172404.jpg

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Lenkalor píše: 05 lis 2023, 17:27Ještě jedna fotka. Porovnání Taldun, Nero a Prim.

Lenko, vy máte ještě Prim?

Lenkalor
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenkalor »

LadaSvijany píše: 05 lis 2023, 18:20 Lenko, vy máte ještě Prim?

Láďo, měla jsem ho letos ve velké nádobě, protože loni už byl v zemi špatný. Možná podrytý. 
Pěkně rostl, měl 5 hroznů, byl pravidelně zalévaný a přesto dost popraskal. Sice jsem popraskané bobule vybrala  a zbytek nechala pořádně dozrát, ale teď už jsem ho vyhodila. Ale dost nám chutnal. 

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Lenkalor píše: 05 lis 2023, 19:01 Láďo, měla jsem ho letos ve velké nádobě, protože loni už byl v zemi špatný. Možná podrytý. 
Pěkně rostl, měl 5 hroznů, byl pravidelně zalévaný a přesto dost popraskal. Sice jsem popraskané bobule vybrala  a zbytek nechala pořádně dozrát, ale teď už jsem ho vyhodila. Ale dost nám chutnal. 

Já mám taky jeden kus, protože má pěkný muškát, ale mně dozrál někdy už počátkem září. Proto se divím, že máte v listopadu ještě hrozny. Mimochodem, mně letos taky dost popraskal (snad poprvé pokud si dobře pamatuji).

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Has thanked: 6 times
Been thanked: 46 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

...fotka je z 23.9.2023

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
Lenkalor
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenkalor »

Ne, to je fotka z 23.9. Nebyl čas to sem dávat, ale foto je datované. 
Právě to praskání u Primu je protivné. Kdybych ho pravidelně nezalévala, tak neřeknu, ale takto už jsem víc dělat nemohla. 

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Tak to datum jsem přehlédl. Normálně Prim tolik nepraská, ale letos byl zvláštní rok, popraskalo vícero odrůd.

Odpovědět

Zpět na „Semenné“