Zrušené (vykopané) odrůdy

Fórum věnující se odrůdám, které se pro svoje špatné vlastnosti neosvědčily natolik, že jste se jich rozhodli zbavit (uveďte místo, podmínky a důvod).
Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Has thanked: 6 times
Been thanked: 46 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrušené (vykopané) odrůdy

Příspěvek od Lubo »

...a že nemám kam dávať nové odrody, keď podľa zoznamu zruším aj ja, tak je miesta kopec :lol:

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
Lada
Aktivní člen
Kraj: Jihomoravský
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lada »

To už jsou řádově tisíce odrůd, začíná to košatět. V kombinaci s tím, že úspěšnost pěstování odrůdy závisí na podmínkách na stanovišti a umu vinohradníka, tak je téměř nemožné si něco vybrat. Místo vlákna Zrušené odrůdy by se spíš hodilo vlákno Vhodné odrůdy pro jednotlivé regiony  :-)

Brno, zahrada, 205 m n. m., pH 8-8,5; HVO 205 dní, tropy 42 dní, srážky 159 dní
vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Has thanked: 18 times
Been thanked: 8 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Ani som nevedel ze tolko odrod existuje co oni zrusili,,,,ale nasiel som tam aj jednu moju Vasilkovskeho ,,len som bol lenivy si to nechat prelozit ,ten dovod ... ;-)

• Košice-Okolie, Kotlina , 330 mnm.
Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Has thanked: 5 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Pripájam posledné video.
Časť 5/5 od písmena R po Ja:
https://youtu.be/7fKM937uxrs?si=du5F0GF3kSYS_Lnw

blízko Piešťan,160 mnm
Po viacnásobnej redukcii ku koncu roka 2025 ešte pestujem:
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a ďalších 27 nemenovaných odrôd, spolu teda ešte 57 odrôd a cca 75 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

.... pýtal sa ma Ondra v inej téme, ktoré odrody sú u mňa tento rok k zrušeniu. Zatiaľ mám so žltou kartou tieto odrody:

Marusja - posledný koreň- praskanie
Monblan- posledný koreň -praskanie
Cimus - druhý koreň  - šedá pleseň, múčnatka, blatová štruktúra dužiny
Zolotce - mne chutí aj žene, deti nepreferujú
Kozeroh - vraj zbytočná odroda- problémista, nízka úrodnosť, bez výraznej chuti
Bravissimo - praskanie
Lorano - nevýrazná chuť
Kišmiš Volodar - praskanie
Koktejl - sprcháva
Baron- nevýrazná chuť chuť
Silver - praská
Javelin - zatiaľ slabá, len sladká chuť
Dubovský Ružový - praskanie
Černyj Chrustaľ - slabý rast, po väčšom zaťažení chradne

Zároveň budem pozorovať cca 20 novovysadených odrôd /minulý rok/, akú majú odolnosť , silu rastu, vyzrievanie dreva, u tých čo budú mať signálku, tak chuť a asi 6 z nich je neskorších ako Skazka, takže, či vôbec majú u mňa šancu dozrieť.......
Tento rok chcem vysadiť cca 15 nových odrôd k testovaniu

matkoo
Aktivní člen
Kraj: Bratislava
Has thanked: 50 times
Been thanked: 5 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Ako som uz parkrat spominal, tuto sezonu u mna konci Galahad, snad sa v nom ujmu stepy Arni.
Lubo, ake neskore odrody skusas? Minulu sezonu sme uz septembri nemali takmer nic co by sa dalo jest :-)
Jediny zostal Souvenir (aj to mozno primarne kvoli vyraznym semenam), neskorsia by mohla byt z mojich krikov Anita, ale ta snad da urodu tento rok.
Vdaka
Martin

Plodi: Vostorg, Gordej, Elma, Pannónia Kincse, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Veles, Rošfor, Beloje čudo, Cimus, Šarada UA, Skazka, Anita
Este neplodi: Zolotce, Tajna monacha, Valjok, Dyňka
Zrusene: Izabella, Nero, Pamjati Dombkovskoj, Galahad (prestepeny na Arni), Ruslan
vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Lubo píše: 08 dub 2025, 10:49
Pekne rozpisane,,mam rad tieto poznatky 👌 👏 👍

Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

matkoo píše: 08 dub 2025, 13:41Ako som uz parkrat spominal, tuto sezonu u mna konci Galahad, snad sa v nom ujmu stepy Arni.
Lubo, ake neskore odrody skusas? Minulu sezonu sme uz septembri nemali takmer nic co by sa dalo jest :-)
Jediny zostal Souvenir (aj to mozno primarne kvoli vyraznym semenam), neskorsia by mohla byt z mojich krikov Anita, ale ta snad da urodu tento rok.
Vdaka
Martin
skusil by som Moldovu, Svetlanu, Rafinad, Deja, Ljubimij, Talizman

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 8 times
Been thanked: 43 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Rony píše: 08 dub 2025, 16:21skusil by som Moldovu, Svetlanu, Rafinad, Deja, Ljubimij, Talizman

Za mě k tomu subjektivní názor po mnoha koštovačkách ...
Moldova - nikdy jsem nezkusil
Světlana - chutí neurazí a nenadchne, proto ji nepěstuji - Talisman má chuť lepší
Rafinad - u Mevika chutná výborně, u mě nic moc, asi ještě mladý nebo přetížený keř
Deja - nechutná mi, jinak odolností je fajn
Ljubimij - velmi dobrý chuť, minulý rok u mě jedna z nejlepších, ale má takovou spíš vodovou a blátivou strukturu bobule, alespoň u mě. Občas mi při trhání zůstala rozblemcaná v ruce. Snad se to časem změní.
Talisman - mám klon od Radovana a dozrává u mě podezřele brzo (možná je to záměna), trochu hráškuje, ale je odolný a dobře chutná, tak si ho nechám.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Ondra
Aktivní člen
Kraj: JM
Has thanked: 36 times
Been thanked: 4 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Lubo píše: 08 dub 2025, 10:49.... pýtal sa ma Ondra v inej téme, ktoré odrody sú u mňa tento rok k zrušeniu. Zatiaľ mám so žltou kartou tieto odrody:

Marusja - posledný koreň- praskanie
Monblan- posledný koreň -praskanie
Cimus - druhý koreň  - šedá pleseň, múčnatka, blatová štruktúra dužiny
...
Tady jsem přestal číst, protože jsem začal mit rozostřené vidění, špatně se mi dýchalo a natvrdo omdlel...
FAKT Cimus? Já myslel, že na tuhle odrůdu tu nikdo neřekne ani slovíčko něčeho špatnýho.... sotva to vysadim a všichni to tu teď začnou kacet jak Nero... 
:shock: :-)

Reliance , Centurion, Regent ☆, Arkadia ☆, Chrupka bílá, Muškát "bílý", Prim, Akademik?☆
Ještě neplodí: Jutal ☆, Cimus 6x ☆, Attika, Perleta, Elma, Muscat Bleu, Vostorg ☆, Talisman•☆,
Likvidace (přeroubováno) Teréz, Late Rizamat, Hamburský muškát, Afuz Ali + 2x noname réva.
--> prozatim na Reliance. Bude tam více druhů (2026+)
Sazenice v květináči (materiál pro roubování 2027)
Kišmiš Nachodka, Džin ☆, Venus, Zolotce , Somerset Seedless, Einset Seedless, Dubljanskij, Cardinal, 2x Alden, Krasavčik•.
Uvažuji o: Lord , Ivanka, Jupiter (USA), Arni.
vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Ja s cimusom nemam problem ,,, , spokojny s odolnostou ,aj chutou,a ani proti duzine nic nemam ,,za mna a deti fajn ,,asi este nesme rozmaznany ......dokonca ani s CH nemal problemy to uz je u mna co povedat

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Ondro, Cimus je výborná odroda, či už plodnosťou, chuťou, odolnosťou ale nie každému musí vyhovovať mäkšia konzistencia bobule. Ja osobne mám tiež radšej tvrdé bobule ale o vyradení Cimusu absolútne vôbec neuvažujem. To, že má Ľuboš Cimus na zozname odrôd, ktorým u neho potenciálne hrozí vyradenie je úplne v poriadku, lebo ak by sme všetci mali vo všetkom úplne rovnaké preferencie, tak by to bola nuda.
K tým neskorším odrodám. U mňa bol minulý rok výborný Rafinad, či už chuťou alebo výdržou na koreni, kedy som posledné strapce oberal na konci októbra. Talizman je stálica ale zmenou klímy u mňa zreje už na začiatku septembra a nevydrží dlhšie ako do konca tohto mesiaca. Alexa je takisto výborná neskoršia odroda ale podobných neskorších odrôd je ešte niekoľko, ktoré stoja za to ich vyskúšať, napríklad tu vychvaľovaný Bajkonur alebo Svetlana, Deja,…

blízko Piešťan,160 mnm
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a ďalších 27 nemenovaných odrôd, spolu teda ešte 57 odrôd a cca 75 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Na tento neduh Cimusu jsem upozorňoval již loni, kdy jsem sklízel první úrodu. Upozornil jsem i na další jeho neduh, že když leží déle na talíři, tak se „odšťavňuje“, proto je potřeba ho co nejdříve sníst. Ale jinak je to dobrá odrůda, co se týče pěstování i co se týče chuti.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
Ondra
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Marku... A tak doufám, že ten můj "hysterický výlev" byl každým dešifrován jako pokus o vtip.  ;-)
Kazdopádně... ano, překvapilo mě to. Nebo spíš drobně znejistělo, zda to byl opravdu ten nejlepší vyběr, co jsem mohl na vyměnu odrůd v zahradě udělat. 

Reliance , Centurion, Regent ☆, Arkadia ☆, Chrupka bílá, Muškát "bílý", Prim, Akademik?☆
Ještě neplodí: Jutal ☆, Cimus 6x ☆, Attika, Perleta, Elma, Muscat Bleu, Vostorg ☆, Talisman•☆,
Likvidace (přeroubováno) Teréz, Late Rizamat, Hamburský muškát, Afuz Ali + 2x noname réva.
Kišmiš Nachodka, Džin ☆, Venus, Zolotce , Somerset Seedless, Einset Seedless, Dubljanskij, Cardinal, 2x Alden, Krasavčik•.
Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Tvoj príspevok som “dešifroval”  :-D len som chcel každého “zneisteného” upokojiť, že Cimus stojí za to aby ho každý u seba vyskúšal a po dvoch, troch rokoch plodnosti následne sám zhodnotil, či si táto odroda zaslúži miesto v rade.
Som presvedčený, že minimálne deväť z desiatich si ho ponechá.

blízko Piešťan,160 mnm
andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Cimus by som ani ja nerušil, naopak zvyšujem počet koreňov z jedného na 3. 
Aj keď konzistencia môže byť niektoré roky mäkšia (závisí aj od zaťaženia), mne to absolútne nevadí, jeho chuť predčí veľkú väčšinu existujúcich odrôd. 
Komu by aj tak tá mäkšia dužina prekážala, odporúčam v horúcom lete zamraziť. Môžem povedať, že vlani sa moje deti o mrazený Cimus niekoľkokrát vážne posekali.

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Been thanked: 28 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

No teda, pestovaním Cimusu k rodinným nezhodám. :-D
Nepoznám nikoho, kto by Cimus odmietol. Nemusia ho všetci preferovať, niekomu chutí možno v konkrétnom okamihu niečo iné, ale neodmietne nikto. No a ľudia "konzumenti, nepestovatelia", kolegovia v práci, širšia rodina atď., tam je to jasné, zmizne v okamihu.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Ahojte, práve som sa vrátil zo záhrady....tak spresňujem. 

Ad1 Mám dva korene Cimusa, jeden si určite nechávam.
Ad2 Považujem ho za odrodu, ktorá chutí 9/10 ľudí
Ad3 Ešte som sa druhého koreňa nezbavil

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Lubo ma predbehom,prave som chcel napisat ,ze pisal o druhom koreni , takze sa zbavit "zatial" nechysta ...

Ondra
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Ačkoli jsem měl letos v plánu mechanicky zcela zlikvidovat 2 konkrétní kořeny,  tak se mi v červnu nakonec podařilo 90% všech mych pokusů s roubováním, tak tyto myšlenky jsem zcela zahnal - konkrétně to byly odrůdy Late Rizamat a Teréz.

Predevším rouby Reliance maji spoustu životniho elánu, jen si nejsem jisty dozráním jejich hroznů. U roubů Centurionu už tak nadšený nejsem. Jsou to vsechno slabši letorosty bez nasady. Ale jelikož se zajíci počitaji az po honu, (plné vyzrátí dřeva) počkam s definitivními predikcemi až na jaro.

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Ako som tu už mnohokrát dookola opakoval potrebujem redukovať stavy, takže uvádzam zoznam odrôd, ktoré som už tento rok u seba úplne zrušil alebo ešte do zimy navždy zlikvidujem.
Muškát Izjumskij – nízka odolnosť voči perenospóre a obsahuje semená (za mňa to je normálne semenná odroda)
Muškát Medovij – nízka odolnosť voči perenospóre
Bravissimo – praská
Margarita – praská
Jaruška - nízka odolnosť voči perenospóre a príliš hustý strapec
Bananas – veľmi krátka výdrž po dozretí a príliš mäkká konzistencia dužiny
Anita – nerovnomerné zretie bobúľ v strapci
Alexa – ruším najmä z dôvodov potreby redukovať stavy a na konci sezóny mám iné chutnejšie odrody, takže o Alexu už moc nie je záujem a ide len na rozdávanie
Koktejl – sprcháva
Somerset seedless – príliš pracné chrániť pred vtákmi, je to ako sáčkovať ríbezle
Bohema – neodolná voči perenospóre ale ruším najmä z dôvodov potreby redukovať stavy
Kraseň - ruším najmä z dôvodov potreby redukovať stavy
Spartan – hrubá šupka, neodolný voči perenospóre ale najmä potrebujem redukovať stavy, inak chuť teraz na konci sezóny fajn
Timpson – porucha rastu, extrémne vetvenie letorastu (rozdvojovanie)
Helena - ruším najmä z dôvodov potreby redukovať stavy
Bajkonur – mladá sadenica čo ešte neplodila, na stretnutí ma nijako chuťou nezaujal a potrebujem redukovať stavy
Sláva Ukrajine Višneveckého – rastlina silne poškodená po krupobití a potrebujem redukovať stavy

Okrem vyššie uvedených to majú nahnuté ešte asi dve-tri veľmi neskoré bezsemenné a perenospóre neodolné odrody.
Súčasne budem redukovať počty kusov aj z odrôd, ktoré si určite nechávam napr. Darja, Valjok, Prima Ukrajiny, Rafinad, Landyš atď... z 2 ks na 1 alebo napr. Jutal z 3 ks na 2 ks. 

blízko Piešťan,160 mnm
Georg
Aktivní člen
Kraj: Bavaria(Germany)
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg »

Díky za informaci, Marek.Tak už se nemusím rozmýšlet, jestli zasadit Margaritu, Muscat Izyumskyi nebo Medovij.

Německo, Bavorsko (pohraniční oblast s ČR), 320mnm
---
Omluvte případné chyby v mých příspěvcích. Potřebuji použít překladač, abych mohl psát na toto fórum.
vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Marek1970 píše: 19 zář 2025, 13:39 Ako som tu už mnohokrát dookola opakoval potrebujem redukovať stavy, takže uvádzam zoznam odrôd, ktoré som už tento rok u seba úplne zrušil alebo ešte do zimy navždy zlikvidujem.
Muškát Izjumskij – nízka odolnosť voči perenospóre a obsahuje semená (za mňa to je normálne semenná odroda)
Muškát Medovij – nízka odolnosť voči perenospóre
Bravissimo – praská
Margarita – praská
Jaruška - nízka odolnosť voči perenospóre a príliš hustý strapec
Bananas – veľmi krátka výdrž po dozretí a príliš mäkká konzistencia dužiny
Anita – nerovnomerné zretie bobúľ v strapci
Alexa – ruším najmä z dôvodov potreby redukovať stavy a na konci sezóny mám iné chutnejšie odrody, takže o Alexu už moc nie je záujem a ide len na rozdávanie
Koktejl – sprcháva
Somerset seedless – príliš pracné chrániť pred vtákmi, je to ako sáčkovať ríbezle
Bohema – neodolná voči perenospóre ale ruším najmä z dôvodov potreby redukovať stavy
Kraseň - ruším najmä z dôvodov potreby redukovať stavy
Spartan – hrubá šupka, neodolný voči perenospóre ale najmä potrebujem redukovať stavy, inak chuť teraz na konci sezóny fajn
Timpson – porucha rastu, extrémne vetvenie letorastu (rozdvojovanie)
Helena - ruším najmä z dôvodov potreby redukovať stavy
Bajkonur – mladá sadenica čo ešte neplodila, na stretnutí ma nijako chuťou nezaujal a potrebujem redukovať stavy
Sláva Ukrajine Višneveckého – rastlina silne poškodená po krupobití a potrebujem redukovať stavy

Okrem vyššie uvedených to majú nahnuté ešte asi dve-tri veľmi neskoré bezsemenné a perenospóre neodolné odrody.
Súčasne budem redukovať počty kusov aj z odrôd, ktoré si určite nechávam napr. Darja, Valjok, Prima Ukrajiny, Rafinad, Landyš atď... z 2 ks na 1 alebo napr. Jutal z 3 ks na 2 ks. 

di kza informaciu,,,vsetko som vedel akurat nesuhlasim s bajkonurom ,,toho som zasadil este treti kricok,,,podlamna ,pekna,stabilna,vzdy dobre opelena ,bezproblemova ,neskorsia odroa ,,samzorejme clovek oneodpadne z chute ,,ale po vsetkych tych lepislach muskatovych ,,dobre padne,,a pekne vyzera .... dobra odroda....

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

vader píše: 19 zář 2025, 22:02nesuhlasim s bajkonurom, pekna,stabilna,vzdy dobre opelena ,bezproblemova a pekne vyzera .... dobra odroda....

Vader vo všetkom ti verím, na východ od nás ho označujú “рабочая лошадка”.
Teraz to bude možno trochu podivne znieť ale ja nepotrebujem “peknú, dobre opelenú, bezproblémovú a pekne vyzerajúcu” odrodu (taký bol u mňa aj napr. Jubilej Novočerkaska). Mojim úplne hlavným kritériom pri výbere je chuť a z veľkej časti aj bezsemennosť a až potom nasledujú vlastnosti ktoré opisuješ. Ak by som si Bajkonur nechal, tak verím, že by mi prinášal stabilnú, bohatú úrodu …., ktorú by som ale všetku len rozdával, lebo pri výbere čo odstrihnem domov na stôl, by v čase zretia Bajkonuru (čiže od druhej polovice septembra) dostali prednosť Landyš, Rafinad, Zolotce, Skazka, …. 

blízko Piešťan,160 mnm
vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Ako vravis ,mas dost inych,,,mna uz omrzely muskaty,presladene hrozna,vecer mi padol velmi dobre ten "obycajny" harmonicky Bajkonur  ;-)

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Ja zas čokoľvek začnem jesť, nakoniec skončím pri Arnim. To je tohto roku pre mňa bezkonkurenčne najlepšie hrozno. Je síce voňavkové, ale nie tak, aby mi to vadilo. A vďaka jemnému preťaženiu ešte ani nestihlo prezrieť :) 

Inak Bajkonur bola chyba dávať koštovať taký nie úplne zrelý. Ja ho ešte ani náhodou neoberám.

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

vader píše: 20 zář 2025, 19:33Ako vravis ,mas dost inych,,,mna uz omrzely muskaty,presladene hrozna,vecer mi padol velmi dobre ten "obycajny" harmonicky Bajkonur  ;-)

Nejenom B. Včera jsme vzali sebou na výlet autem 3 odrůdy. Džin, Efiop a Marekův Adler. Chutí mi nejvíc vyhovoval Džin a Efiop, ale nakonec jsem snědl nejvíc právě Adleru. Ta jeho harmonie se moc dobře jí a jenom tak se jí člověk nepřejí. Přítelkyně má zažívací problém se semínky, tak nejraději jí bezsemenné odrůdy. Semenné jí taky, ale musí vše do posledního semínka vybrat.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Kišmiš Citron Car Kutskyj, vyskúšal som, nepresvedčil ma , navyše trpel múčnatkou skoro najviac z odrôd, ktoré pestujem. Už je vykopaný. 
20251025_Kišmiš Citron Car Kutskij.jpg

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Včera jsem konečně dal dohromady seznam rušených odrůd, tady je i s důvody, proč tyto odrůdy ruším:

Elbrus (Burdaka) - velké a krásné hrozny, velké bobule, ale není to moc k jídlu. Bez problémů s perenou, které by stály za řeč.
Nazarij - praskání po deštích
Rozmus - zmrzl - nepřežil zimu, není odolný pereně bez postřiku
Aladdin - velmi odolný pereně i bez postřiku, ale chuť není u mě nic moc, hustý střapec a semena. Mám lepší odrůdy.
Čornyj Kristal - brutálně bujně roste - letorost pak nejde ohnout a nepodařilo se mi jej v růstu ubrzdit ani při větším zatížení, hustý střapec, praská
Kišmiš Emma - problémy s perenou bez postřiku, chuť u mě není nic moc
Baltimor (Burdaka) - velké problémy s perenou bez postřiku, špatně přečkával zimu, málo rostl
Dolgoždannyj - bez problémů s perenou bez postřiku, velké střapce, ale nikdy to pořádně nechutnalo a to jsem ho pěstoval mnoho let. Za mě naprosto zbytečná odrůda, které jsem se měl zbavit už dávno.
Chrust - bez problémů s perenou bez postřiku, poměrně velké střapce, ale nikdy to pořádně nechutnalo a to jsem ho pěstoval několik let. Jsou chutnější a bezproblémovější odrůdy.
Kišmiš Ararat - problémy s perenou bez postřiku, problémy s přezimováním a zasycháním třapiny.
Kišmiš Šarlota - problémy s perenou bez postřiku, za 4 roky nenasadila jediný květ a to roste slušně.

Možná těch zrušených odrůd nakonec bude ještě víc, uvidíme jak a jestli vůbec některé z nich přežijí zimu. Pár kandidátů na zrušení mám ještě připraveno. Místo nich buď nebude nic, nebo dostanou víc místa okolní odrůdy, které se osvědčily více, případně na zrušené kořeny naroubuji osvědčené odrůdy. To se ještě rozmyslím.

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

1.Ladannyj-2 /  jedna z mojich najstarsich sadenic,dosla mi trpezlivost,u mna prilis huste strapce,velke kosti,chut neohurila,nieje mi smutno za nou,odolnost dobra
2.Senator Pavlovsky / chutovo medzi najlepsimi ,, , u na velmi slaba plodnost ,,malo nasadenych kvetov,,,posledny rok uz zacala praskat,,bol to moj oblubenec ale dosla mi trpezlivost,odoslnost velmi dobra
3.Muskat Joanna / jedna z nastarsich mojich ,,rast silny ,, neznasa slnko ,,hned zhori na slnku,konzistencia duziny blatova ,makka ,,chut po uplnom dozreti sa da ,,,krasne strapce velke,,odolnost velmi dobra

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

vader píše: 22 pro 2025, 12:582.Senator Pavlovsky / chutovo medzi najlepsimi ,, , u na velmi slaba plodnost ,,malo nasadenych kvetov,,,posledny rok uz zacala praskat,,bol to moj oblubenec ale dosla mi trpezlivost,odoslnost velmi dobra

Súhlasím, chuťovo vynikajúca odroda ale keďže u mňa tiež silne praskal, tak ešte minulý rok skončil tam, kde tento rok Bravissimo.

blízko Piešťan,160 mnm
Ondra
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

vader píše: 22 pro 2025, 12:58 1.Ladannyj-2 /  jedna z mojich najstarsich sadenic,dosla mi trpezlivost,u mna prilis huste strapce,velke kosti,chut neohurila,nieje mi smutno za nou,odolnost dobra
2.Senator Pavlovsky / chutovo medzi najlepsimi ,, , u na velmi slaba plodnost ,,malo nasadenych kvetov,,,posledny rok uz zacala praskat,,bol to moj oblubenec ale dosla mi trpezlivost,odoslnost velmi dobra
3.Muskat Joanna / jedna z nastarsich mojich ,,rast silny ,, neznasa slnko ,,hned zhori na slnku,konzistencia duziny blatova ,makka ,,chut po uplnom dozreti sa da ,,,krasne strapce velke,,odolnost velmi dobra

Ahoj, takže to likviduješ úplně? (Necháváš volno ostatním nebo budeš roubovat?)
Nebo...planuješ výsadbu úpně něceho jiného? 

Nešetři na nás písmenkama a pochlub se.   :-)

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Ondra píše: 22 pro 2025, 18:20 Ahoj, takže to likviduješ úplně? (Necháváš volno ostatním nebo budeš roubovat?)
Nebo...planuješ výsadbu úpně něceho jiného? 

Nešetři na nás písmenkama a pochlub se.   :-)

ja uz neroubujem,,,,,mal som vo vedrach dvojrocne sadenice,,ktore mi bolo luto vyhodit , tak so mdal prec to coho mi bolo menej luto ,,, a som vybaveny ,,neplanujem ziadne nove odrody ,,, staci mi uplne co mam.
To co mam mam otestovane.
Novinky dalsie prenechavam lepsim pestovatelom,mne je dobre to co mam  ;-)

Odpovědět

Zpět na „Zrušené (vykopané) odrůdy“