Region Bratislava a blízke okolie

Zkušenosti z pěstování různých odrůd s různých regionech ČR a SR
Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Region Bratislava a blízke okolie

Příspěvek od Marek1970 »

haco píše: 20 čer 2025, 21:18U mna je Darja lapac na mucnatku, uz treti rok po sebe, …

Pri múčnatke strašne veľa robí miesto kde je rastlina vysadená, ak je vlhké a zle vetrané, tak pri nedostatočnom ošetrovaní túto chorobu dostane každá odroda.
Trenčania dnes mi dávate riadne šoky a búrate moje ilúzie, Miloš s “perenou” na Valjoku a Prime Ukrajiny a ty Michal s Darjou ako lapačom múčnatky. U seba som pri týchto odrodách zatiaľ nikdy uvedené problémy nemal.

blízko Piešťan,160 mnm
Po viacnásobnej redukcii ku koncu roka 2025 ešte pestujem:
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a ďalších 27 nemenovaných odrôd, spolu teda ešte 57 odrôd a cca 75 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
haco
Aktivní člen
Kraj: Trenciansky. SR
Been thanked: 5 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

je jasne ze moja pergola kde je darja je prehustena, tento rok ako kazdy rok  ;-). ale taky Efiop alebo Chrust ktore rastu prepletene s letorastami Darje ani netusia co je to mucnatka a Darju si pekne poda... pri rovnakom osetreni. takze ano, je to dobra odroda, ale mucnatku treba ustriehnut, co sa mi nie vzdy podarilo    

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Been thanked: 28 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Súhlasím, aj u mňa Darja chytá múčnatku viac. Pri rovnakých podmienkach ako ostatné odrody. No preborník na chytanie múčnatky je odroda Parfjum.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 8 times
Been thanked: 43 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Radovan píše: 21 čer 2025, 07:49Súhlasím, aj u mňa Darja chytá múčnatku viac. Pri rovnakých podmienkach ako ostatné odrody. No preborník na chytanie múčnatky je odroda Parfjum.

Ty? Takový milovník harmonických chutí a vysadíš si takovou voňavku?

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Jój, to nie ja. To moja žena by sa muškátovým hroznom aj obložila na noc.

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Has thanked: 6 times
Been thanked: 46 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Marek1970 píše: 20 čer 2025, 21:36 Pri múčnatke strašne veľa robí miesto kde je rastlina vysadená, ak je vlhké a zle vetrané, tak pri nedostatočnom ošetrovaní túto chorobu dostane každá odroda.
Trenčania dnes mi dávate riadne šoky a búrate moje ilúzie, Miloš s “perenou” na Valjoku a Prime Ukrajiny a ty Michal s Darjou ako lapačom múčnatky. U seba som pri týchto odrodách zatiaľ nikdy uvedené problémy nemal.

Marek, ono to bude asi v tom, že tam je predsa len v génoch vitis vinifera. Tá dáva chuť ale aj  náchylnosť na choroby. Ja som bol prekvapený ako sa mi minulý rok vybúrila múčnatka na odrodách Arni a Cimus. Našťastie ty ide o veľmi skoré odrody, ktoré pri troche snahy vždy dozrejú. 

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
matkoo
Aktivní člen
Kraj: Bratislava
Has thanked: 50 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Zhodnotil som, ze je u mna odkvitnute a dal som postrek po kvete CabrioTopom, snaha bude odteraz sa do konca sezony uz vyhybat tvrdej chemii.
Martin

Plodi: Vostorg, Gordej, Elma, Pannónia Kincse, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Veles, Rošfor, Beloje čudo, Cimus, Šarada UA, Skazka, Anita
Este neplodi: Zolotce, Tajna monacha, Valjok, Dyňka
Zrusene: Izabella, Nero, Pamjati Dombkovskoj, Galahad (prestepeny na Arni), Ruslan
matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Dnes som dal do sackov co sa dalo a zistil som ze ich mam malo... Okrem toho, ked pozeram, kolko je tych mrchavych zelenych bzdoch, seriozne zvazujem sackovanie strapcov rajcin.
Este dam Cuprotonic a Chitopron a nejak sa s tym vsetkym musi vinic vysporiadat.
Martin

Plodi: Vostorg, Gordej, Elma, Pannónia Kincse, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Veles, Rošfor, Beloje čudo, Cimus, Šarada UA, Skazka, Anita
Zrusene: Izabella, Nero, Pamjati Dombkovskoj, Galahad (prestepeny na Arni), Ruslan
zmrzlina
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zmrzlina »

Red Globe.

Pestujem tuto odrodu 1 rok. Je naštepená na podnoži SO4 a rastie doslova ako z vody.
Ma niekto nejakú skúsenosť s ňou , čo sa týka sily rastu ?  Ma 4 výhony a 3 z nich majú
 14 mm a nezdá sa mi , že by  príčinou prebujneného  rastu.
Přílohy
14mm Red Globe.jpg
Red Globe 1.jpg

Oblasť Sered 126mnm
Odrody čo plodia : Veljur , Roza Rannaja , Ajvaz , Karnaval , k.m.Jasja Яся , Kišmiš Esenia , Dubovskij rozovyj ,
Alvika , Polonez 50 , Senzácia , Jupiter , Julian , Kišmiš Nachodka , Žuravčik višňovyj , Pamiati chirurga ,
Bajkonur , Andrej 53 , Jub.novočerkazka , Dinka , Bogema , Aja/Brat Vavilona/, Rembo , Krasava , Kleopatra ,
Kazanova , Aladdin , Olimp , Oskar ,
gusto
Kraj: trnavsko ,cca 180nmv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gusto »

ak vyhon žiruje (je pretucnely),odporuca sa zastrihnut ho a previest na dva najvrchnejsie zalistky,ktore zacnu z neho po zastrihnuti rast ..

okr.Trnava 180mnv.. rembo,valjok,gordej,skazka,cimus,muskat poloskey,livia,landis..
zmrzlina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zmrzlina »

AJA  /Brat Vavilona/

Celkom zaujímavo sa ukazuje  aj Brat Vavilona. Bobule zatiaľ menšie , ale veľkosť
strapcov pekná . Som zvedavý ako si povedie ďalej .

Přílohy
Brat Vavilona 1.jpg

Oblasť Sered 126mnm
Odrody čo plodia : Veljur , Roza Rannaja , Ajvaz , Karnaval , k.m.Jasja Яся , Kišmiš Esenia , Dubovskij rozovyj ,
Alvika , Polonez 50 , Senzácia , Jupiter , Julian , Kišmiš Nachodka , Žuravčik višňovyj , Pamiati chirurga ,
Bajkonur , Andrej 53 , Jub.novočerkazka , Dinka , Bogema , Aja/Brat Vavilona/, Rembo , Krasava , Kleopatra ,
zmrzlina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zmrzlina »

Štepenie Olimp 1.jpg
 Olimp.

Tento rok v máji som prestepoval na 2 ročný podpník Roza Rannaja odrodu Olimp.
Vedie si viac ako dobre a dokonca možno bude nejaká signálka .
Olimp 1.jpg
 Dokonca vyhnal 2 výhonky z ocka ako na na snímke vyditelne.
Na ďalšej snímke miesto štepenia so súčasnou šírkou a veľkosť šírka štepu to biele omotane páskou .

Oblasť Sered 126mnm
LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

zmrzlina píše: 20 črc 2025, 13:28 Red Globe.

Pestujem tuto odrodu 1 rok. Je naštepená na podnoži SO4 a rastie doslova ako z vody.
Ma niekto nejakú skúsenosť s ňou , čo sa týka sily rastu ?  Ma 4 výhony a 3 z nich majú
 14 mm a nezdá sa mi , že by  príčinou prebujneného  rastu.

Red Globe mám zasazený v r. 2023. První rok rostl velmi slabě, že jsem myslel, že ani nepřežije zimu. Ale přežil, bohužel loni zase na jaře komplet zmrznul. Teprve letos se trochu rozjel, ale květenství žádné nenasadil. Snad v příštím roce se dočkám, pokud tedy nezmrzne, což u mě není nic výjimečného.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
Lada
Aktivní člen
Kraj: Jihomoravský
Has thanked: 3 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lada »

… mám 3letý keř. Vloni v dubnu 2 horní z celkem 4 ponechaných letorostů pomrzly i se signálkou. Ze záložních oček obrazil slabě a bez květenství. To je odrůdová vlastnost. Zbývající 2 tažně slušně zesílily a dobře vyzrály. Ze silnějšího jsem udělal záložní čípek, měl jsem obavu, že tažeň bych neohnul. Letos obrazily letorosty ještě i ze 2 spících oček, tloušťku už jsem si pohlídal (max. 10 mm, délka něco přes 2 metry). Po osečkování rostou zálistky celkem slabě i listy má menší oproti jiným stolním odrůdám, keř takřka nevyžaduje zelené práce. Překvapil mě tažeň, na kterém měla být letos úroda. Nechal jsem 5 letorostů, každý po jednom květenství. Rostou velmi slabě, asi jsem ho “lehce přetížil”. Odrůda je prý málo odolná vůči chorobám, to zatím nemůžu potvrdit, může to být celkem bezproblémovým stanovištěm.
Myslím Láďo, že na Liberecku bude obtížné úrodu dopěstovat, odrůda je středně pozdní, špatně se vzpamatovává z jarních mrazů, vyžaduje teplo. Dneska už bych první 3 roky na úrodu nespěchal a soustředil se na zesílení keře a zapěstování tvaru.

Brno, zahrada, 205 m n. m., pH 8-8,5; HVO 205 dní, tropy 42 dní, srážky 159 dní
LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Lada píše: 20 črc 2025, 23:53 Myslím Láďo, že na Liberecku bude obtížné úrodu dopěstovat, odrůda je středně pozdní, špatně se vzpamatovává z jarních mrazů, vyžaduje teplo. Dneska už bych první 3 roky na úrodu nespěchal a soustředil se na zesílení keře a zapěstování tvaru.

Prodejce měl u této odrůdy uvedenu dobu dozrávání v první polovině září. Někde jsem zase našel, že je středně raná, což odpovídá odrůdě Ljubimyj a tato u mě dozrává. Mám ji exkluzivně vysazenou uprostřed zahrady, kde na ni téměř celý den svítí sluníčko (pokud tedy svítí). Hodně bude záležet, jak slunečné budou podzimy. Jarní mrazy asi budou problém, ale letos se mně ji podařilo uchránit. Jestli jí bude stačit místní teplo, se ještě uvidí. Nevím, jak velký problém bude, že ji pěstuji na hlavu. Doufám, že růst se letos stabilizuje a keř bez zatížení dostatečně zesílí. S touto odrůdou je to z mé strany jenom takový pokus.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

https://www.plantgrape.fr/en/varieties/ ... ieties/293

Ak by pomohlo, je tam aj porovnanie dozrievania s klasickými muštovými odrodami.

Ja mám takých neskorých pokusov na záhrade asi päť. Túto odrodu som ale zatiaľ vynechal.

Lada
Aktivní člen
Kraj: Jihomoravský
Has thanked: 3 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lada »

Uvidíme. Ve Francii dozrává 3,5 týdne po Chrupce bílé. Na Moravě se chrupka sklízí v první dekádě září. U RG by to znamenalo přelom září a října.
Horší by byla ta zvýšená citlivost na černou skvrnitost. Jak říkám, je to otázka stanoviště.

Brno, zahrada, 205 m n. m., pH 8-8,5; HVO 205 dní, tropy 42 dní, srážky 159 dní
LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Když by byl problém s dozráváním, tak na něj navleču igelitový tunel a tam se "dopeče".

Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

haco píše: 20 čer 2025, 22:15 je jasne ze moja pergola kde je darja je prehustena, tento rok ako kazdy rok  ;-). ale taky Efiop alebo Chrust ktore rastu prepletene s letorastami Darje ani netusia co je to mucnatka a Darju si pekne poda... pri rovnakom osetreni. takze ano, je to dobra odroda, ale mucnatku treba ustriehnut, co sa mi nie vzdy podarilo   

Ja tiez Darju vidim citlivejsiu na mucntaku.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Len tak cvicne som si pomeral par bobuliek Aladina, Sarady (uz krasne modrej) a Velesu - medzi 12 a 13 Bx.
Aladin ma zaskocil, po sprchnuti som s nim ratal na prestepenie, ale nahodil mnozstvo peknych zalistkovych strapcov, tak uvidime ako to zvladnu do konca sezony.
Tesim sa, ze zatial fungujem bez chorob, najneskor o dva tyzdne zacina prva uroda.

Martin

zmrzlina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zmrzlina »

Nastal čas čiastočného zberu a porovnania chuťových  odrôd. Jupiter ,Jasja  tmavé bobuľky chuťovo veľmi dobre.
K.m. Nachodka podľa všetkého prezretý ,ale vynikajúci  jemný muškát. Senzacia chutovo sladky ,ale myslím že nič zvláštne
až na veľkosť bobúľ a uvoľnenosť bobúľ v strapci. Julian prekvapil a musim sa naňho trosku lepšie "pozrieť". Mam ho na 2 koreňoch ,
ma jednom je skor zlty a sladky ako cukrik .Tento koren je uroven hrozien skoro stále v tieni a druhy koreň doňho praží doobeda slnko a
skôr sa podoba na Senzaciu,ale je tiež viac do žlta....Senzacia do ruzovo zlta......zatiaľ.  O Dinke je este skoro niečo písať ,lebo v tomto prípade
skor jedli "oči " ako rozum .Odstrihol som 1 hrozen ,chuťovo na úrovni Senzacie ,ale co som narazil na 1 kostku tak bola ešte zelena, takže určite
veľmi skorý strih hrozna. Nakoniec som vydedukoval ,že koreň je v stálom doobedňajšom tieni susedovej slivky a poobede mu strapce tieni 
uz druha stena vinica ,takže tam si na "zrelosť"  ďalších strapcov musím počkať. Zatiaľ som spokojný mam sa čo ďalej ucit.
Sladkosť odrôd ma dnešný deň pri strihaní.
Julian  23 Brix
Senzacia 17 Brix
Dinka 17 Brix
Jasja 21,5 Brix
k.m. Nachodka 27 Brix
Jupiter 23 Brix

Přílohy
Jupiter ,k.m.Nachodka 17.8.2025.jpg
Julian,Dinka,Senzacia,Jasja 17.8.2025.jpg

Oblasť Sered 126mnm
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Pekná úroda, my na severe si musíme ešte chvíľu počkať.
Odrody Senzacia, Preobraženie, Jubilej Novočerkasska, Viktor, Julian sú na jedno kopyto. Oni aj pochádzajú z rovnakého šľachtenia. Mnoho pestovateľov ich už vyradilo z dôvodu slabých chuťových kvalít. Na pohľad sú pekné, cukor to naberie, to je ok, ale okrem toho nič moc. Mnohí radšej posadia niečo chuťovo zaujímavejšie, muškát, ovocnú chuť po slivkách, či čerešniach, alebo karamel, či lízatko. :-D

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

U nas je sezona taktiez rozbehnuta, najviac rodine chuti Cimus (zial je ho malo, je to mlady ker), Veles (je ho dostatok, ale strapce dozrievaju postupne), Pannonia Kincse, Sarada UA.. Gordej je este bez bez vyraznejsej chuti, i ked je uz krasny, Beloje cudo bolo prve, tak zozalo uspech tiez, Vostorg je taky trocha zabudnuty, Rosfor tiez este musi vyzriet, i ked jest by sa uz dal.
Farbiace sa, i ked este nejedle su Elma, Skazka, Suvenir. Anita zatial bledozelena. Arkadii este chybaju cukry.
Zolotce mi dalo strapcek so siestimi bobulami, jednu som skusil a uprimne neviem, ci je zrele alebo nie :-)
Tesim sa, ze sa novym prirastkom dari - Valjok, Tajna monacha a Dynka maju veselo cez dva metre a zastepene Arni podobne, rastie na koreni Galahadu ako blaznive hned dva krat.
Mam radost, pekna sezona zatial.
Martin

gusto
Kraj: trnavsko ,cca 180nmv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gusto »

matkoo píše: 17 srp 2025, 19:38 U nas je sezona taktiez rozbehnuta, najviac rodine chuti Cimus (zial je ho malo, je to mlady ker), Veles (je ho dostatok, ale strapce dozrievaju postupne), Pannonia Kincse, Sarada UA.. Gordej je este bez bez vyraznejsej chuti, i ked je uz krasny, Beloje cudo bolo prve, tak zozalo uspech tiez, Vostorg je taky trocha zabudnuty, Rosfor tiez este musi vyzriet, i ked jest by sa uz dal.
Farbiace sa, i ked este nejedle su Elma, Skazka, Suvenir. Anita zatial bledozelena. Arkadii este chybaju cukry.
Zolotce mi dalo strapcek so siestimi bobulami, jednu som skusil a uprimne neviem, ci je zrele alebo nie :-)
Tesim sa, ze sa novym prirastkom dari - Valjok, Tajna monacha a Dynka maju veselo cez dva metre a zastepene Arni podobne, rastie na koreni Galahadu ako blaznive hned dva krat.
Mam radost, pekna sezona zatial.
Martin

s gordejom mas aku skusenost?zlepsi sa este? mam tiez krasne strapce,ale chut nevyrazna,mam ho prvy rok zarodeny tak neviem..ale tie bobule,to je nadhera   ;-)

okr.Trnava 180mnv.. rembo,valjok,gordej,skazka,cimus,muskat poloskey,livia,landis..
matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

gusto píše: 17 srp 2025, 20:46s gordejom mas aku skusenost?zlepsi sa este? mam tiez krasne strapce,ale chut nevyrazna,mam ho prvy rok zarodeny tak neviem..ale tie bobule,to je nadhera   ;-)

Uprimne, nepamatam si na nejaku extra chut u Gordeja minuly rok. Uvidime, necham ho dozrievat a budem ho priebezne kostovat. Ak ma nepresvedci tuto alebo nasledujucu sezonu, poskytne svoj priestor Dynke zasadenej minuly rok kusok od neho.
Martin

marek-ba
Aktivní člen
Kraj: Bratislava IV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marek-ba »

Ahojte chalani, nebude mat niekto zvysne  odrezky na vrublovanie? Nejake zaujimave a nenarocne odrody? 

Záhrada - Bratislava - Dúbravka - rovinatá a veľmi slnečná, 181 mnm.
Vysadené (kupované) v r. 2022: Rhea, Vanessa
Zakorenené v roku 2023: Aladdin, Alexa, Anastazia, Arni, Cimus, Darja, Dašunja, Dolgoždannyj, Faraon, Galahad, Gordej, Chrust, Ivanka, Julian, Jupiter, Ladannyj 2, Lívia, Prima Ukraine, Rembo, Skazka, Super Extra, Veles, Zolotce
Zrušené: Ajvaz, Attila, Avgustin, Izabela, Katrusia, Konkordia, Muskat Blue, Muskat NY, Othello, Phoenix
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

marek-ba píše: 07 úno 2026, 20:04 Ahojte chalani, nebude mat niekto zvysne  odrezky na vrublovanie? Nejake zaujimave a nenarocne odrody? 

Ahoj Marek, to je veľmi všeobecný dopyt. O čo by si mal záujem? Ja som ešte nestrihal, čakám na pár slnečných dní. Stále prší resp. mrholí. 

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Dnes som zrezal koren Ruslana, nech si pripravi zalozne ocka na vrublovanie c->z a pozeram, ze uz sa prebudzaju prve chobaciky :- )
zrezany ruslan.jpg
Marek, napisal som Ti spravu.
Martin

peterpe
Aktivní člen
Kraj: doplňte prosím ...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peterpe »

Ja uz mam ostrihane, jar uz klope 😉 vid obr.  a tiez som si pripravil kriky vhodne na prestepenie. 

Přílohy
IMG-20260209-WA0001(1).jpg

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Has thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

U nas je minus 2C, bilo a opět sněží, jaro zabloudilo k vám 🖐

Přílohy
20260209_113916.jpg

plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay
marek-ba
Aktivní člen
Kraj: Bratislava IV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marek-ba »

Lubo píše: 07 úno 2026, 21:08 Ahoj Marek, to je veľmi všeobecný dopyt. O čo by si mal záujem? Ja som ešte nestrihal, čakám na pár slnečných dní. Stále prší resp. mrholí. 

Ahoj, nieco nenarocne na pestovanie ale chutne. Mam 2 stare korene, kam planujem dat nove odrody 

Záhrada - Bratislava - Dúbravka - rovinatá a veľmi slnečná, 181 mnm.
Vysadené (kupované) v r. 2022: Rhea, Vanessa
Zakorenené v roku 2023: Aladdin, Alexa, Anastazia, Arni, Cimus, Darja, Dašunja, Dolgoždannyj, Faraon, Galahad, Gordej, Chrust, Ivanka, Julian, Jupiter, Ladannyj 2, Lívia, Prima Ukraine, Rembo, Skazka, Super Extra, Veles, Zolotce
Zrušené: Ajvaz, Attila, Avgustin, Izabela, Katrusia, Konkordia, Muskat Blue, Muskat NY, Othello, Phoenix
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

marek-ba píše: 09 úno 2026, 23:33 Ahoj, nieco nenarocne na pestovanie ale chutne. Mam 2 stare korene, kam planujem dat nove odrody 

....možno Krasavčík a Talizman.

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Has thanked: 18 times
Been thanked: 8 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Jarek23 píše: 09 úno 2026, 11:36U nas je minus 2C, bilo a opět sněží, jaro zabloudilo k vám 🖐 

U vas by bolo bielo aj keby nesnezilo ako vidim :) Unas je jar ,, vsetko sa roztopilo,blato,vsetko cvachce pod nohami.

• Košice-Okolie, Kotlina , 330 mnm.
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

vader píše: 10 úno 2026, 12:33U vas by bolo bielo aj keby nesnezilo ako vidim :) Unas je jar ,, vsetko sa roztopilo,blato,vsetko cvachce pod nohami.
V sobotu som išiel cez Medzev, Štós kúpele na Smolník. Dolu už bola jar, ale hore na hrebeni ešte 20 cm snehu.

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Radovan píše: 10 úno 2026, 12:37 V sobotu som išiel cez Medzev, Štós kúpele na Smolník. Dolu už bola jar, ale hore na hrebeni ešte 20 cm snehu.

tak tak dole ja uz jar ,,stromceky zaliate akurat ,,

Mirob
Kraj: Bratislavský, Pezinok
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirob »

JA som už dnes rano vyviazal vinič. Vonku to vonia jarou. Tento rok doplním Cimus, Jutal, ktorý mi zlomili deti v zime a skúsim aj Nachodka, len kde to ešte netuším. Asi budem musieť redukovať, Adept je Muskat Poloskei, mal malinké bobuľky a plné semien.

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Dnes som ostrihal ribezle egrese ,,ribezle uz maju 1/2 cm vypucanie,takze jar sa blizi

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

vader píše: 13 úno 2026, 14:04 Dnes som ostrihal ribezle egrese ,,ribezle uz maju 1/2 cm vypucanie,takze jar sa blizi

Ríbezle a egreše mávajú "ušká" už aj v decembri. Takéto  mrazy okolo -10 stC im neublížia.
 Uvidíme aká bude jar a kedy nastúpi. Predpovede sa dosť líšia. Pred mesiacom sľubovali od febrara teplo. Teraz predovedajú ešte 2x rozpad polárneho víru. 
Pre vinič by som chcel chladnejší štart a pre cenu plynu, teplejšiu jar.  ;-)

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

valjok rasi.jpg
Valjok pred dvoma dnami...
Aj Skazka sa akosi ponahla...
Trocha som sa obaval, ze sa nastepeny Arni nepreberie, ale nastastie to tak nie je.
Stromy rozkvitaju, cmeliak usadeny v cmeline, sezona zacina.
Martin

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Prve ranne mrazy, prve skody. Nastastie je spalenych malo, ale nasledujuce dve noci budu tiez mrazive.

Martin
gordej prvy mraz.jpg

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

@Matkoo - kolko % ma omrznutych vyhonkov?
Tento rok netypicky velkoplode kiwi Hayward vyrazne viac narasilo ako reva. Aj reva zacala rasit uz davno, ale ona zastala a kiwi pokracovalo dalej, takze ju vyrazne predbehlo. Mraz kiwi hodne popalil, na reve som si to zatial nevsimol, preto ze este nemala otvorene puky. Pritom kiwi je vo vyske 2-3m a hned pri dome - avsak prudenie vzduchu tu byva silne - v kopci. Poskodenie 25-30% - ale hodne ociek este nevyrasilo - uvidime kolko z nich este vyrasi (bezne nerasia vsetky). Posledne dni uz reva vystartovala a rychlo rastie. Po ine roky kiwi nebyvalo vyrazne viac narasene ako reva a ani ho mraz nezvykol spalit. Vidime, ze reva vie lepsie predpovedat mraz ako kiwi.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Rony píše: 15 dub 2026, 21:05 @Matkoo - kolko % ma omrznutych vyhonkov?
Tento rok netypicky velkoplode kiwi Hayward vyrazne viac narasilo ako reva. Aj reva zacala rasit uz davno, ale ona zastala a kiwi pokracovalo dalej, takze ju vyrazne predbehlo. Mraz kiwi hodne popalil, na reve som si to zatial nevsimol, preto ze este nemala otvorene puky. Pritom kiwi je vo vyske 2-3m a hned pri dome - avsak prudenie vzduchu tu byva silne - v kopci. Poskodenie 25-30% - ale hodne ociek este nevyrasilo - uvidime kolko z nich este vyrasi (bezne nerasia vsetky). Posledne dni uz reva vystartovala a rychlo rastie. Po ine roky kiwi nebyvalo vyrazne viac narasene ako reva a ani ho mraz nezvykol spalit. Vidime, ze reva vie lepsie predpovedat mraz ako kiwi.

Vaecsina krikov je v pohode, Valjok, Tajna monacha, Skazka, Elma maju chytene dve-tri ocka a Gordej asi kazde stvrte. Nastastie som u Gordeja nechal dva tazne na tu istu stranu (minuly rok bolo malo letorastov plodnych) takze ocka chybat nebudu. Ziadna tragedia, lizlo ma to teraz zlahka. Ale zaujimalo by ma od coho zavisi, ze jeden letorastik je zmrznuty a 15 cm od neho zostane v pohode.
Martin

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

matkoo píše: 16 dub 2026, 21:34 Vaecsina krikov je v pohode, Valjok, Tajna monacha, Skazka, Elma maju chytene dve-tri ocka a Gordej asi kazde stvrte. Nastastie som u Gordeja nechal dva tazne na tu istu stranu (minuly rok bolo malo letorastov plodnych) takze ocka chybat nebudu. Ziadna tragedia, lizlo ma to teraz zlahka. Ale zaujimalo by ma od coho zavisi, ze jeden letorastik je zmrznuty a 15 cm od neho zostane v pohode.
Martin

.... pretože mráz šľahá, predstav si ho ako plamene. Niekedy sa aj valí ako hustá hmla, vtedy tečie a drží sa na najspodnejších častiach pozemku. 

TomNR
Kraj: Nitra
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomNR »

Lubo píše: 16 dub 2026, 22:15.... pretože mráz šľahá, predstav si ho ako plamene. Niekedy sa aj valí ako hustá hmla, vtedy tečie a drží sa na najspodnejších častiach pozemku. 
zaujimave prirovnanie Lubo, skor by som povedal ze sa vali/tecie ako vlna.

Nitra, juhozapadny svah.

Rodiace:
Muskat Polockey, Galahad, Ester, Nero, Lakemont,

+nezname mustove odrody ponechane na jedlo

Jesen 2024:
Skazka, Darja, Zolotce, Dynka, Polonez 50, Bogema, Alladin, Cimus, Geliodor

Jesen 2025:
Arni, Adler, Efiop, Katalonia, Bravissimo, Krescenskij

Jar 2026:
Ivanka, Jutal, Cerny Sultan, Nachodka, Krasavcik, Rafinad
Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 8 times
Been thanked: 43 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

TomNR píše: 17 dub 2026, 06:57zaujimave prirovnanie Lubo, skor by som povedal ze sa vali/tecie ako vlna.

Ono to tak je, ale ta vlna je silně ovlivňovaná terénem a také okolní vzduchovou masou. Když se střetnou vzduchové masy různých teplot, ovlivňují se navzájem, takže výsledek se těžko dá odhadnout dopředu. Jsem na svahu, teoreticky je jasné, kudy by měl proud mrazivého vzduchu téct, ale realita bývá trochu jiná. Často mám jeden keř zmrznutý až po zem a druhý, který roste o metr vedle, je ok a nic mu není.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Vajnory su rovina. V svahu ten tazsi studeny vzduch steka a ma este viac nepredvidatelne prudenie. Nebyva to len jednoducho prizemny mraz, skody v roznych vyskach byvaju rozmanite. A vietor je este menej predvidatelna velicina. Niekedy byvaju skody vo vyske 2-3m horsie ako dolu.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Rony píše: 17 dub 2026, 10:47Vajnory su rovina. V svahu ten tazsi studeny vzduch steka a ma este viac nepredvidatelne prudenie. Nebyva to len jednoducho prizemny mraz, skody v roznych vyskach byvaju rozmanite. A vietor je este menej predvidatelna velicina. Niekedy byvaju skody vo vyske 2-3m horsie ako dolu.
Najhoršie je keď nastane bezvetrie

Odpovědět

Zpět na „Zkušenosti z pěstování v různých regionech“