Re: Region Horne Povazie

Zkušenosti z pěstování různých odrůd s různých regionech ČR a SR
Odpovědět
Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Has thanked: 6 times
Been thanked: 46 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

milosduris píše: 22 říj 2025, 19:22A kto nevie, ten suší hubu. Tak ako ja.  :-)
Lubo, tichúčko závidím...
Miloš, ak nebudeš moc preberavý, môžem Ti zajtra doniesť  ;-)

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
Lenka
Aktivní člen
Has thanked: 9 times
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka »

Lubo, pekná zbierka zaujímavých odrôd, ktoré sa stále držia.
Mohol by si zdieľať svoje pohnútky a sa podeliť s nami, čo ťa vedie k pestovaniu Dubovskij rozovyj až na dvoch koreňoch. Ja mám z neho zmiešané pocity. Možno preto, že mám mladú rastlinku.

Vysadené jeseň 2022, jar 2023, druhá várka 2023, 2024, 2025
Chrupka červená, Philip, Skazka, Dašunja, Kraseň, Cimus, Zolotce, Bajkonur, Rembo, Tajná Monacha, Ladannyj2, Katalonia, Nikol, ARNI, JUPITER, ALVIKA, POSLANNIK, DUBOVSKIJ ROZOVYJ, Darja, Čornyj Chrustal, Deja, Adler, Dyňka, Landyš, Bohema, Ajvaz
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Lenka píše: 23 říj 2025, 20:42 Lubo, pekná zbierka zaujímavých odrôd, ktoré sa stále držia.
Mohol by si zdieľať svoje pohnútky a sa podeliť s nami, čo ťa vedie k pestovaniu Dubovskij rozovyj až na dvoch koreňoch. Ja mám z neho zmiešané pocity. Možno preto, že mám mladú rastlinku.

Ahoj Lenka, mám ho už len na jednom koreni. Na druhom koreni  praskal, tak som ho minulý rok vykopal.Pritom rástli v rovnakých podmienkach. Dubovský keď je dobrý rok a má už cukor, pričom neodohral ešte kyselinky je pre nás chutný. Potom keď ich stratí je fádny. Pestujem ho ale len čisto z mužskej súťaživosti, nakoľko mi uhynuli predchádzajúce dve sadenice. Tento rok nedozrel, len starol. 
Apropó je to jedna z najobľúbenejších odrôd v Maďarsku. Na niektoré odrody nemáme úplne ideálne podnebie. Samozrejme je veľa chutnejších odrôd ale len málo krajších  :-)
Mimochodom, pre moje chuťové poháriky sú Bažena, Julian alebo Biela Nadežda, ešte v chuti fádnejšie.

Lenka
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka »

Ďakujem za informáciu. Je pravda, že k jeho koštovaniu sme došli dosť neskoro, keď zostarol. Boli iné, lepšie lahôdky. Na budúci rok si naň posvietim z blízka.

Chrupka červená, Philip, Skazka, Dašunja, Kraseň, Cimus, Zolotce, Bajkonur, Rembo, Tajná Monacha, Ladannyj2, Katalonia, Nikol, ARNI, JUPITER, ALVIKA, POSLANNIK, DUBOVSKIJ ROZOVYJ, Darja, Čornyj Chrustal, Deja, Adler, Dyňka, Landyš, Bohema, Ajvaz
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Dnes je chladno, sychravo.  Poobede má padnúť cca 10 mm zrážok.  Musím počkať na zlepšenie počasia, aby som vysadil 14 nových koreňov a obrali sme zvyšok jabĺk, hrušiek. 

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Lorano je pre mňa veľký otáznik, či vykopať alebo nie. Omrzli mu listy a strapiny pred dozretím, chuť  je priemerná. Na druhú stranu až na jednu bobulu, vľavo hore, napichnutú octomilkami a 2-3 bobule prasknuté na špičke bez hnitia,je strapec stále ok.  Mám obmedzený počet miest , rozmýšľal som, že Bravissimu dám ešte jeden rok šancu a vykopem Lorano. Na druhú stranu je praskajúce Bravissimo väčšia strata času ako pestovať Lorano. Porozmýšľam....
20251031_Lorano.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Svokor dnes oslavuje 80tku, tak som časť visiacich odrôd pozbieral. Je to mix Talizman, Dubovskyj Ružovyj, Ratatuj, Skazka, Rembo a Senátor Burdaka. 
Ak sa predpoveď naplní, tak o týždeň by mal byť aj prvý sneh.
20251115Mix2.jpg

20251115_Ratatuj.jpg

20251115_Dubovskyj Ružovyj.jpg
20251115_Senator Burdaka.jpg

Přílohy
20251115_Rembo.jpg

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Lubo, na listopad pěkná kolekce. K dokonalosti chybí jenom nějaká klasická modrá odrůda. Sice je tam Rembo, ale ten má na fotce stejnou barvu jako Dubovskij rozovyj, takovou červenofialovou. Ještě bych se chtěl zeptat na Dubovskij rozovyj, u mě k posledku měl strukturu už takovou spíše marmeládovou. Jak u tebe?

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

LadaSvijany píše: 15 lis 2025, 12:34 Lubo, na listopad pěkná kolekce. K dokonalosti chybí jenom nějaká klasická modrá odrůda. Sice je tam Rembo, ale ten má na fotce stejnou barvu jako Dubovskij rozovyj, takovou červenofialovou. Ještě bych se chtěl zeptat na Dubovskij rozovyj, u mě k posledku měl strukturu už takovou spíše marmeládovou. Jak u tebe?

Ahoj Láďa,  súhlas, na modrej neskoršej odrode pracujem, bol by Matador. Nedozrel. Áno Dubovskyj je už veľmi marmeládový, jeho obdobie najlepšej chuti a konzistencie je dávno ta tam. 

Lenka
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka »

Lubo píše: 15 lis 2025, 09:53... Je to mix Talizman, Dubovskyj Ružovyj, Ratatuj, Skazka, Rembo a Senátor Burdaka. ...

Lubo, bohatá nádielka v týchto chladných dňoch. Určite si mal širokú vzorku ochutnávačov, ktorí hodnotili. Značil si si :-D ? Vedel by si povedať, ktoré im chutilo najviac a v akom poradí? Viacerých by nás zaujímal názor tvojho okolia. Je do jeden z pomocných údajov, ktoré nás usmernia pri výbere odrôd  ;-).

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Lenka píše: 17 lis 2025, 10:49 Lubo, bohatá nádielka v týchto chladných dňoch. Určite si mal širokú vzorku ochutnávačov, ktorí hodnotili. Značil si si :-D ? Vedel by si povedať, ktoré im chutilo najviac a v akom poradí? Viacerých by nás zaujímal názor tvojho okolia. Je do jeden z pomocných údajov, ktoré nás usmernia pri výbere odrôd  ;-).

Ahoj Lenka, najviac chutil Talizman, potom Ratatuj. Tu už dosť  ovplyvňuje chuťové vnemy pokročilý dátum a vinič 45 dní bez listov....

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

V utorok večer už mrzlo, keď som zozbieral mix bielych odrôd.
Takže za tento rok vďaka.  :-)
20251118_Mix.jpg

20251118_Mix2.jpg

Lenka
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka »

Vypadajú zdravo a aj strapinu majú zelenú. Ja som Skazku nechala visieť. Nestihla dozrieť. 

Lenka
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka »

Nakoniec aj Skazka je od včera obratá. Milo prekvapila, keď viem, v akom stave bola, keď jej mráz spálil všetky listy ( budeme pomaličky konzumovať). Dašunja a zbytok Bajkonur sú na tom chuťovo výrazne lepšie (teraz zjedené).
Přílohy
SkazkaPo_Mraze.jpg
Dasunja_Bajkonur.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

...Lenka, hádam bude budúci rok ešte lepší, i keď aj Tvoje tohtoročné výsledky sú skvelé :-). Skazka, keď plne dozrie je výborná- sladká, ovocná, chrumkavá a navyše bezsemenná.  
Ja som sa trochu naivne nechal navnadiť, pár teplými rokmi a dnes mám cca pol výsadby 130 dní + a nájdu sa aj 160 dňové. To sú už odrody, kde by malo byť  od 15.4. do 15.10. bez mrazíkov, aby bola úroda s akou, takou istotou. 

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... zaujímavé obdobie tento "zimný spánok" viniča. Až keď je tento rok taká "normálna" zima, tak si viem vychutnať, to záhradnícke nič nerobenie a plánovať nový záhradnícky rok. Objednaných mám tento rok veľmi málo nových odrôd, rovnako aj počet sadeníc viniča pre známych, čo ma požiadali v minulom roku, bude len okolo 10+. Sústredím sa na rastliny, ich zdravotný stav, a ak v poriadku dopadne kvitnutie a opelenie, tak silnú redukciu úrody. Práve táto redukcia, bude mojím základným pravidlom v tomto roku. 

Nejaké extrémne mrazy u nás nehlásia, ale aj dlhodobé predpovede predpovedajú opakujúce sa nočné mrazy okolo -10stC, behom nasledujúcich 2-3 týždňov. To mi dáva nádej, že príroda nebude v predstihu, tak ako tomu bolo posledné dve zimy.

Testovaciu kolekciu "moderných" bezsemenných odrôd, o ktoré som mal záujem, budem mať takmer kompletnú . Reálne mi chýbajú asi 4 odrody, ktoré mám naplánované na rok 2027.
Uvidím, čo neprežije zimu,  čo vyradím pre nespokojnosť, s niektorou vlastnosťou  odrôd, alebo pre nevhodnosť môjho regiónu pestovania. A som rád, že tieto informácie budem môcť s Vami všetkými zdieľať.  :-)

Ondra
Aktivní člen
Kraj: JM
Has thanked: 36 times
Been thanked: 4 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

..Za devatero řekami a devatero horami...
Lubo, moment.... Kde mám chipsy a colu? 😀

Reliance , Centurion, Regent ☆, Arkadia ☆, Chrupka bílá, Muškát "bílý", Prim, Akademik?☆
Ještě neplodí: Jutal ☆, Cimus 6x ☆, Attika, Perleta, Elma, Muscat Bleu, Vostorg ☆, Talisman•☆,
Likvidace (přeroubováno) Teréz, Late Rizamat, Hamburský muškát, Afuz Ali + 2x noname réva.
--> prozatim na Reliance. Bude tam více druhů (2026+)
Sazenice v květináči (materiál pro roubování 2027)
Kišmiš Nachodka, Džin ☆, Venus, Zolotce , Somerset Seedless, Einset Seedless, Dubljanskij, Cardinal, 2x Alden, Krasavčik•.
Uvažuji o: Lord , Ivanka, Jupiter (USA), Arni.
Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 8 times
Been thanked: 43 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Lubo píše: 18 led 2026, 22:30... zaujímavé obdobie tento "zimný spánok" viniča. Až keď je tento rok taká "normálna" zima, tak si viem vychutnať, to záhradnícke nič nerobenie a plánovať nový záhradnícky rok. Objednaných mám tento rok veľmi málo nových odrôd, rovnako aj počet sadeníc viniča pre známych, čo ma požiadali v minulom roku, bude len okolo 10+. Sústredím sa na rastliny, ich zdravotný stav, a ak v poriadku dopadne kvitnutie a opelenie, tak silnú redukciu úrody. Práve táto redukcia, bude mojím základným pravidlom v tomto roku. 

Nejaké extrémne mrazy u nás nehlásia, ale aj dlhodobé predpovede predpovedajú opakujúce sa nočné mrazy okolo -10stC, behom nasledujúcich 2-3 týždňov. To mi dáva nádej, že príroda nebude v predstihu, tak ako tomu bolo posledné dve zimy.

Testovaciu kolekciu "moderných" bezsemenných odrôd, o ktoré som mal záujem, budem mať takmer kompletnú . Reálne mi chýbajú asi 4 odrody, ktoré mám naplánované na rok 2027.
Uvidím, čo neprežije zimu,  čo vyradím pre nespokojnosť, s niektorou vlastnosťou  odrôd, alebo pre nevhodnosť môjho regiónu pestovania. A som rád, že tieto informácie budem môcť s Vami všetkými zdieľať.  :-)

Taky už mě přepadají myšlenky na to že bych to ořezal a vykopal to, čeho se chci zbavit, zatím na to ale není čas a ještě nějakou dobu nebude.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Nasledujúce dva týždne majú byť teplé. Dúfam, že teploty nepôjdu moc k 10 stC. Tento rok sa rozhodne u mňa o odrodách, ktoré dostali minulé roky " žltú kartu". 

1. Titan - opadávanie bobulí zo strapiny
2. Prime /Izrael/ - úrodnosť, mrazuvzdornosť očiek
3. Marusia - praskanie
4. Bravissimo - praskanie
5. Cimus - blatová štruktúra, nerovnomerné dozrievanie strapca
6. Kozeroh - úrodnosť a chuť
7. Sicilia - praskanie, po odbúraní kyseliniek len jednoduchá chuť
9. Land Cruiser - schopnosť dozrieť v mojej oblasti pestovania
10. Zolotce - hráškovatenie bobulí, šedá hniloba 

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Ľuboš, potom našom včerajšom rozhovore, hlavne aby sme boli zdraví. To či na konci roka budeme pestovať 50 alebo 60 odrôd je nepodstatné. Ja som Prime, Bravissimo a Land Cruiser už na jeseň zrušil, Cimus a Zolotce nezruším asi nikdy, lebo u mňa sú to top odrody a Titán sa ešte časom uvidí.

blízko Piešťan,160 mnm
Po viacnásobnej redukcii ku koncu roka 2025 ešte pestujem:
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a ďalších 27 nemenovaných odrôd, spolu teda ešte 57 odrôd a cca 75 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Marek1970 píše: 24 led 2026, 16:16 Ľuboš, potom našom včerajšom rozhovore, hlavne aby sme boli zdraví. To či na konci roka budeme pestovať 50 alebo 60 odrôd je nepodstatné. Ja som Prime, Bravissimo a Land Cruiser už na jeseň zrušil, Cimus a Zolotce nezruším asi nikdy, lebo u mňa sú to top odrody a Titán sa ešte časom uvidí.

Ahoj Marek, veru tak  :-). Reálne na pokrytie druhovej skladby a potreby stačí 10 koreňov bohato. Ostatné je len hranie. Minulý rok bol dosť vegetačne krátky a so studenými letnými nocami. Nad niektorými som sa zmiloval, z časového dôvodu. Niektoré odrody budú držať miesto na vyskúšanie pre pár odrôd, ktoré chcem ešte vyskúšať. 
Nemá zmysel, sa už nikam hnať. Tento rok doplním Landyš.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Tak, dažďa už je dosť, dnes dúfam na dlhší čas posledné kvapky a potom konečne slniečko :-). Od zajtra po práci strihám. V nedeľu prvá 4% Sulka po strihu.

milosduris
Aktivní člen
Kraj: Trenčín
Has thanked: 4 times
Been thanked: 13 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosduris »

Tiež uvažujem nad Sulkou, ale asi pridám aj Exirel.  ;-)
Len neviem či trafím teploty nad 10° a bezvetrie.
Asi je ešte moc skoro!

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

milosduris píše: 24 úno 2026, 09:00 Tiež uvažujem nad Sulkou, ale asi pridám aj Exirel.  ;-)
Len neviem či trafím teploty nad 10° a bezvetrie.
Asi je ešte moc skoro!

Ahoj Miloš, načo už teraz Exirel?

milosduris
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Na prezimujúcich škodcov, vajíčka, larvy.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Has thanked: 5 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Lubo píše: 24 úno 2026, 08:47Tak, dažďa už je dosť, ...

Ako kde, ako kde. Je to síce podstatne lepšie ako minulý rok o tomto čase ale za prvé dva mesiace roku 2026 aj tak u nás skončíme s pár mm deficitom oproti dlhodobému priemeru (do konca mesiaca odhadom tak mínus okolo 6 mm).
Tiež sa cez víkend pokúsim ošetriť broskyne, jablone,... ale vinič asi nie. Sulca na prelome februára/marca mám po rokoch pocit horšie funguje (skôr nefunguje) ako keď dám Kumulus v koncentrácii 200gr/10l tesne pred pučaním a to či už na roztoče alebo hubové spóry.
Kúpil som 20 kg balenie Kumulusu, tak sa s ním môžem do sýtosti realizovať. 

blízko Piešťan,160 mnm
Po viacnásobnej redukcii ku koncu roka 2025 ešte pestujem:
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a ďalších 27 nemenovaných odrôd, spolu teda ešte 57 odrôd a cca 75 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Marek1970 píše: 24 úno 2026, 09:52 Ako kde, ako kde. Je to síce podstatne lepšie ako minulý rok o tomto čase ale za prvé dva mesiace roku 2026 aj tak u nás skončíme s pár mm deficitom oproti dlhodobému priemeru (do konca mesiaca odhadom tak mínus okolo 6 mm).
Tiež sa cez víkend pokúsim ošetriť broskyne, jablone,... ale vinič asi nie. Sulca na prelome februára/marca mám po rokoch pocit horšie funguje (skôr nefunguje) ako keď dám Kumulus v koncentrácii 200gr/10l tesne pred pučaním a to či už na roztoče alebo hubové spóry.
Kúpil som 20 kg balenie Kumulusu, tak sa s ním môžem do sýtosti realizovať. 

Tak, u nás padlo za necelé dva dni 23 mm zrážok. Sud, ktorý som v nedeľu pretočil , už od včera preteká. Vody je akurát, chýba slnko. To neznamená, že nemôže byť o mesiac sucho, keďže snehu je na kopcoch mizerne a teraz veľa vody odteká po riekach preč..
Ja idem podľa osvedčeného postupu. Ostrihať, meďnatý postrek /Champion/, o pár dní Sulka K 4% koncentrácia a na prelome marec-apríl, podľa počasia  2x Sulka K v 2% koncentrácii. FVE vyrobilo od začiatku februára celkovo 52,6 kWh a minulý rok za celý február 207,50 kWh, to hovorí aké počasie u nás bolo. 

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

milosduris píše: 24 úno 2026, 09:44 Na prezimujúcich škodcov, vajíčka, larvy.

Miloš, ten prípravok nepoznám, ak by bol aj určený na predjarný postrek, tak mi to príde skoro. Inak počasie hlásia na víkend krásne, aj nad 10 stC aj slabý vietor.

milosduris
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Šak preto som aj písal, že ešte je skoro...
Ešte počkám 2, 3 týždne.

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Has thanked: 18 times
Been thanked: 8 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

ked bude pekne a bude chut ,cas dam sa na cistenie kmienkov ,, kedze ich mam max 20-30cm bude to robota az na 20 minut  ;-)

https://www.tischler.stream/vinic/vinic.html

• Košice-Okolie, Kotlina , 330 mnm.
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

....včera ešte trochu smoklilo. Dnes jasno, hustá hmla a -4stC

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Has thanked: 18 times
Been thanked: 8 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

u nas krasne jasno,ideal na strihanie,,skoda ze uz nemam co strihat ...aj celu sobotu bude jasno

• Košice-Okolie, Kotlina , 330 mnm.
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

...až dnes som sa konečne dostal k postreku 4% sulkou. 

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Lubo píše: 15 bře 2026, 15:29...až dnes som sa konečne dostal k postreku 4% sulkou. 

Já taky a udělal jsem zásadní chybu. Udělal jsem postřikovač a měl za to, že mám víc, než budu potřebovat, proto jsem nejdřív postříkal ještě něco jiného a až pak révu. A dopadlo to tak, že mi to vyšlo jen na 3 řádky ze 4. Pako. Příští týden už má být zima a hnusně. Tak shánět další Sulku a čekat na vyšší teploty. Réva má už nalité pupeny a broskvoním už začínají rašit špičky listů.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Dzordzik píše: 15 bře 2026, 19:03 Já taky a udělal jsem zásadní chybu. Udělal jsem postřikovač a měl za to, že mám víc, než budu potřebovat, proto jsem nejdřív postříkal ještě něco jiného a až pak révu. A dopadlo to tak, že mi to vyšlo jen na 3 řádky ze 4. Pako. Příští týden už má být zima a hnusně. Tak shánět další Sulku a čekat na vyšší teploty. Réva má už nalité pupeny a broskvoním už začínají rašit špičky listů.

...áno aj u mňa už majú nektarinky lístky, tak som dal 2%. Ja sulku používam aj na hnojenie pôdy kde pestujem zeleninu, takže zásoby sú. Len sa mi utrhol na postrekovači popruh, takže som ho na chrbát nemohol vyložiť, ale nosiť 18kg v jednej ruke.

TomNR
Kraj: Nitra
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomNR »

Lubo píše: 15 bře 2026, 21:48...áno aj u mňa už majú nektarinky lístky, tak som dal 2%. Ja sulku používam aj na hnojenie pôdy kde pestujem zeleninu, takže zásoby sú. Len sa mi utrhol na postrekovači popruh, takže som ho na chrbát nemohol vyložiť, ale nosiť 18kg v jednej ruke.
Rambo Lubo 🙂

Nitra, juhozapadny svah.

Rodiace:
Muskat Polockey, Galahad, Ester, Nero, Lakemont,

+nezname mustove odrody ponechane na jedlo

Jesen 2024:
Skazka, Darja, Zolotce, Dynka, Polonez 50, Bogema, Alladin, Cimus, Geliodor

Jesen 2025:
Arni, Adler, Efiop, Katalonia, Bravissimo, Krescenskij

Jar 2026:
Ivanka, Jutal, Cerny Sultan, Nachodka, Krasavcik, Rafinad
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

TomNR píše: 15 bře 2026, 22:46Rambo Lubo 🙂 
...no skôr som sa cítil ako Osol ;-)

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Lubo píše: 15 bře 2026, 22:50...no skôr som sa cítil ako Osol ;-)

Proč? Ty nemůžeš za to, že jsi silný jak silnica :-) 

Lenka
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka »

Už dva týždne je pekné počasie s malou ufúkanou a upršanou prestávkou. Vinič je už ostrihaný „najvyšší čas 😊“. Broskyňa Cresthaven je už pekne zakorenená a na základe návodu na internete aj ostrihaná. Teraz mám ešte dilemu. V jeseni som kúpila broskyňu Avalon Pride (už zapestovaný štvrťkmeň). Ako ju ostrihať a kedy (teraz alebo v lete)? K takémuto typu korunky som návod na internete nenašla. Vopred ďakujem za odporúčania.

AvalonPrice.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Lenka píše: 18 bře 2026, 07:32Už dva týždne je pekné počasie s malou ufúkanou a upršanou prestávkou. Vinič je už ostrihaný „najvyšší čas 😊“. Broskyňa Cresthaven je už pekne zakorenená a na základe návodu na internete aj ostrihaná. Teraz mám ešte dilemu. V jeseni som kúpila broskyňu Avalon Pride (už zapestovaný štvrťkmeň). Ako ju ostrihať a kedy (teraz alebo v lete)? K takémuto typu korunky som návod na internete nenašla. Vopred ďakujem za odporúčania.
 AvalonPrice.jpg 

Ahoj Lenka, pre mňa neznámy strih  :-).....2/3 konárikov by som odstrihol a vytvoril si z 3-4 kostru a to predĺženie kmeňa ako pri vretene, učím sa celý život.  :-) Inak ja vždy tvarujem novovysadený stromček na jar. Kedysi vo februári, teraz pri kvôstkovinách na konci kvitnitia, keď je ustálené pekné počasie.

Lenka
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka »

Lubo píše: 18 bře 2026, 08:05Ahoj Lenka, pre mňa neznámy strih  :-).....2/3 konárikov by som odstrihol a vytvoril si z 3-4 kostru a to predĺženie kmeňa ako pri vretene, učím sa celý život.  :-) Inak ja vždy tvarujem novovysadený stromček na jar. Kedysi vo februári, teraz pri kvôstkovinách na konci kvitnitia, keď je ustálené pekné počasie.

Veď to. Zapestovaný štvrťkmeň originál od  https://www.stareodrudy.org/. Takže, aj tak od začiatku ako sme zvyknutý. 3 kostrové konáre a jeden stred. Ešte že je pekné počasie.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

...dnes mi začali kvitnúť nektarinky.... nechápem prečo nepozerajú počasie  ;-)

milosduris
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Lubo píše: 25 bře 2026, 15:37 ...dnes mi začali kvitnúť nektarinky.... nechápem prečo nepozerajú počasie  ;-)

Asi ich nemáš v dosahu wifi.  :-D

stano
Kraj: Košický
Has thanked: 75 times
Been thanked: 5 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stano »

Lenka píše: 18 bře 2026, 07:32 Už dva týždne je pekné počasie s malou ufúkanou a upršanou prestávkou. Vinič je už ostrihaný „najvyšší čas 😊“. Broskyňa Cresthaven je už pekne zakorenená a na základe návodu na internete aj ostrihaná. Teraz mám ešte dilemu. V jeseni som kúpila broskyňu Avalon Pride (už zapestovaný štvrťkmeň). Ako ju ostrihať a kedy (teraz alebo v lete)? K takémuto typu korunky som návod na internete nenašla. Vopred ďakujem za odporúčania.
 AvalonPrice.jpg 

Lenka, neviem čo si odpozerala a z akéhého internetu ? V oblasti rezu aj u odborníkov sú rôzne názory, Prof. Hričovský presadzoval daný rez, predseda Slovenských záhradkárov v súčastnosti Jakubek zase iný rez. Najviac sa prikláňam k názorom skutočného odborníka Jankovi Majzelovi /kontakt ti pošlem v súkromnej korešpondencii/, ktorý býva neďaleko teba. Zásada v reze je, že na jar sa reže na drevo /mladé stromčeky/. letné rezy sa režú na podporu úrody, ináč sa režú kvôstkoviny/po kvete/, ináč jadroviny ap.. Tvoj stromček má na mladý stromček veľa "dreva", mal by byť poriadne ostrihaný aby mu spevnili korene a "drevo",v žiadnom prípade ho nepustiť do rodivosti, kveta zlikvidovať. Vyzerá, že tvoj stromček je vitálny a darí sa mu,len ho na začiatku nepreťažiť, nakoniec je to podobné ako s viničom....

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

stano píše: 25 bře 2026, 18:15  
Súhlasím so Stanom, nechcel som sa už ďalej " prieť" so ženou a ešte susedou  :-). Rovnováha nadzemnej a podzemnej časti je dôležitá.

Lenka
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka »

Lubo píše: 25 bře 2026, 21:12Súhlasím so Stanom, nechcel som sa už ďalej " prieť" so ženou a ešte susedou  :-). Rovnováha nadzemnej a podzemnej časti je dôležitá.

Rovnováha je dôležitá vo všetkom 😊. Kľudne môžeš "naložiť". Ako som už spomínala, do pomykova ma dostali informácie uvádzané v ovocnej škôlke Špičák, Polokmen, Čtvrtkmen. Zmiatli ma, či sa vyžaduje špeciálny prístup ku každému zvlášť. Teraz je pekne ostrihaná a momentálne aj polievaná.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Lenka píše: 26 bře 2026, 09:31 Rovnováha je dôležitá vo všetkom 😊. Kľudne môžeš "naložiť". Ako som už spomínala, do pomykova ma dostali informácie uvádzané v ovocnej škôlke Špičák, Polokmen, Čtvrtkmen. Zmiatli ma, či sa vyžaduje špeciálny prístup ku každému zvlášť. Teraz je pekne ostrihaná a momentálne aj polievaná.

Ahoj Lenka, ďakujem, tak budem na budúce asertívnejší :lol:

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Ráno bolo 0 stC

milosduris
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

U nás na strednom Považi bolo teplo.
Až plus 0,5 stupňa   ;-)

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Has thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

CLubo píše: 04 dub 2026, 08:05Ráno bolo 0 stC
Lubo, teploměr ukazoval nad nulou, ale bylo bilo a když jsem jel do práce, tak.mi mrznul ksicht 😁

plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay
Odpovědět

Zpět na „Zkušenosti z pěstování v různých regionech“