Směr řad ve vinici

Fórum věnující se postupům výsadby sazenic Révy vinné
Odpovědět
Alin

Směr řad ve vinici

Příspěvek od Alin »

Zdravím,
plánuju na zahradě přípravu pro menší vinici, ale z důvodu tvaru pozemku mi daleko lépe vyhovuje orientace řádků ve směru přibližně SZ-JV a ne nejlepší směr S-J. Literatura logicky preferuje směr S-J, ale SZ-JV má bez dalších specifikací taky za relativně dobrý. Mně ale přijde, že pak jedna strana dostává slunečni svit cca jen do 11 hod a ta druhá pak výrazně silnější dávku. Pozemek mám rovinatý. Co si o tom myslíte? Vaše zkušenosti? 

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kraj: Jihočeský
Been thanked: 3 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Směr řad ve vinici

Příspěvek od LadaBlatna61 »

Já jsem taky na rovině i když na kopci a mám východ - západ i sever - jih a nevidím v tom rozdíl,všude zraje réva normálně,akorát na východ - západ mám letorosty dál od sebe,dlouhé tažně a přes dvě očka výhony,při oslunění jsou všechny listy otočené k jihu,parádní stěna,to u sever - jih jsou listy všelijak.

Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.
Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Mám kvůli místu, ne že bych chtěl, révu S-J , ale i V-Z a nějaké rozdíly nepozoruji.

plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay
LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Been thanked: 16 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Samozřejmě, je lepší S-J, aby obě strany byly osluněné rovnoměrně. Ale když to nejde, tak réva poroste i na jinak orientovaných řádcích. Vysazuje se i ke zdi, kde je trvale osluněna jenom z jedné strany a také roste a dává dobrou úrodu. 

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
Lubos
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubos »

Pestujem vinič na pozemkoch ktoré sú otočené na južnú stranu. Rady mám vedené vsmere V-Z dlhý rad pri plote a viničku rady S-J plus južne steny budov. Rozdiel v tom podľa mna velký nie až na to že chorobami najmenej trpí rad pri plote ale môže to byť aj tým že tam a najviac a skoro stále fúka vietor. Dozrievanie plot a vinička rovnako steny budov oveľa skôr.

Nevidzany okr. Prievidza 400m.n.m asi 70 odrôd len stolové.
Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

LadaSvijany píše: 26 črc 2020, 08:27 Samozřejmě, je lepší S-J, aby obě strany byly osluněné rovnoměrně. Ale když to nejde, tak réva poroste i na jinak orientovaných řádcích. Vysazuje se i ke zdi, kde je trvale osluněna jenom z jedné strany a také roste a dává dobrou úrodu. 

To.je pravda, hlavne ve vyssich polohach jedine u jizni zdi...

plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay
Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Dobre,ze jsem nasadil.revu ve smeru sever jih, pekne po větru, jinak by.mi to ten vcerejsi vichr asi vyvratil...

Odpovědět

Zpět na „Postupy výsadby sazenic Révy vinné“