Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo zkoušel u vinné révy metodu kroužkování, případně jaké jsou zkušenosti.
Kroužkování
-
LadaSvijany
- Aktivní člen
- Kraj: Liberecký kraj
- Been thanked: 16 times
- Kontaktovat uživatele:
-
Wimpi
- Aktivní člen
- Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
- Kontaktovat uživatele:
- EmhyrVarEmreis
- Aktivní člen
- Kraj: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kroužkování
Tohle je z publikace "Pěstujeme révu vinnou" od profesora Krause.
Třebíčsko, 450 m n. m., dolina řeky, necelých 30 rostlin
Odrůdy: Arkádia, Baco noir, Muscaris, Nero, Prim, Solaris, Somerset seedles, Supaga
Odrůdy: Arkádia, Baco noir, Muscaris, Nero, Prim, Solaris, Somerset seedles, Supaga
-
LadaSvijany
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Informace o kroužkování tady již poskytl Emhyr, takže mně ušetřil práci. Loni jsem na tuto metodu náhodou narazil a letos jsem chtěl podniknout pokus. Ale nakonec jsem od toho ustoupil, protože letošní rok nebyl pro pokusy úplně ideální.
Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
-
Mevik
- Guru fóra
- Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
Já zkouším metodu kroužkování (nebo také zaškrcení) už desítky let na jabloních. Občas vědomě, když se mi zdá, že něco moc bujně roste a neplodí. Občas nevědomky, když zapomenu u mladého stromku odstranit úvazek a ten má při bujném růstu stejný (škrtící) efekt, potom při odstranění je to krásný kroužek.
U jabloní to podle mých zkušeností účinky má, díky zůstavajícím asimilátům ve větvích se více vytvářejí květní pupeny, růst se oslabí a stromek se lépe dostane do fáze plodnosti. To mohu potvrdit.
U révy jsem to zkoušel jednou kdysi dávno právě kvůli potřebě urychlit zrání plodů, ale už si nepamatuji, s jakým výsledkem. Teoreticky by to ale fungovat mohlo.
U jabloní to podle mých zkušeností účinky má, díky zůstavajícím asimilátům ve větvích se více vytvářejí květní pupeny, růst se oslabí a stromek se lépe dostane do fáze plodnosti. To mohu potvrdit.
U révy jsem to zkoušel jednou kdysi dávno právě kvůli potřebě urychlit zrání plodů, ale už si nepamatuji, s jakým výsledkem. Teoreticky by to ale fungovat mohlo.
-
LadaSvijany
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Pokud to funguje u jabloní, tak by to mělo fungovat i u révy. Příští rok to vyzkouším. Ideálně u kmínku, který bude mít dva přibližně stejné tažně. Na jednom provést kroužek a porovnávat s tím druhým bezkroužkovým. Jestli bude patrný nějaký rozdíl, který by se dal využít.
Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd