herbicidy

Vše o chorobách a škůdcích Révy vinné a jejích projevech
Odpovědět
Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

herbicidy

Příspěvek od Rony »

Uz davnejsie som citaval, ze reva je velmi citliva na herbicidy a staci zavan od susedov aby vazne poskodil revu.
Mam podozrenie na zasah herbicidom. U znamych kde im rezem a stepim revu.
U suseda aplikovali v travniku Bofix.
Komplet mi zahynuli 3 silne stepene vyhony a jeden  - ten najmocnejsi prezil ale je vyrazne oslabeny.
Su to stepene vyhony este pred 2 rokmi, uz vlani velmi bujne rastli, dosiahli dlzku cez 2m a kvalitne vyzreli. Pri zimnom reze boli cele zive a v dreve zelene.
Pred mesiacom ked som robil prebierku uz boli tie cele vyhony suche, ani jedno ocko nehnalo.
Zaujimave je, ze je to na cca 6 rocnych hlavach a zahynul jedine nastepeny vyhon samotna hlava celkom prosperuje. Stepene to bolo cca 25cm nad zemou.   Rozmyslam, preco by len stepene vyhony cele skapali a zvysok zdanlivo bez problemov.
Ale vsimol som si  aj LEN na tom kraji pri susedovi, na niektorych miestach dohora vytocene okraje listov.

tu som si precital, ze tak sa prejavuje poskodenie herbicidom (ale u mna som si nevsimol hnede zily listoch)
https://www.wineaustralia.com/news/arti ... ide-damage
A prave takto ma poskodene listy aj jedno prestepene uz rozvetvene rameno (3 rocne) vedla suseda, ktore to ledva prezilo.
Mam podozrenie ze herbicid sa mohol  dostat dnu do vyhonu prave cez ranu po stepeni ..... to by mohol byt ten rozdiel, preco by cely ker herbicidu odolal.
Stepene boli aj mnohe dalsie hlavy dalej od suseda, a z tych nedoslo k uhunu u ziadnej. A nemali ani take vykrutene listy dohora.
Preto sa mi zda poskodenie herbicidom ako velmi pravdepodobne.

Spominam si, ze aj bred_ik mal uz davnejsie problem s revou po ulete herbicidu od susedov.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
Mirek
Aktivní člen
Kraj: Jihomoravský
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Re: herbicidy

Příspěvek od Mirek »

S poškozením révy po použití Bofixu mám osobní zkušenost již před mnoha lety. Nejednalo se o úlet při postřiku, ale o výpary z již ošetřeného trávníku. Od té doby jsem selektivní herbicid nepoužil nikde.

Wimpi
Aktivní člen
Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wimpi »

Rony, shrnu Vaše informace o štěpených keřích:

- keře byly přeštěpeny před dvěma roky
- loni všechny štěpy rostly bujně a zdravě, po zimě byly na řezu zelené
- letos uhynuly tři štěpy (nevyrašilo na nich ani jedno očko) a čtvrtý stagnuje, roste slabě
- zbytek keřů, resp. jejich výhony, které nebyly přeštěpeny vegetují normálně
- máte podezření, žese herbicid dostal do štěpů řeznými ranami při štěpování

Nezlobte se, to nedává smysl. Pokud jsem to zrekapituloval správně, tak ten úhyn štěpů nebude zapříčiněn herbicidem. Pokud jsem to ale pochopil špatně, opravte mne prosím.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 12 times
Been thanked: 59 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Pokud je to tak, jak píše Wimpi, spíš by to vypadalo na nedokonale srostlé štěpy. Proto to, co bylo přeštěpeno, má problémy a výhony ze starého dřeva ne. Zní mi to pravděpodobněji, než vliv herbicidů. Ten by si jednak nevybíral a jednak by působil na listy a nevstupoval by ranami.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Arni, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Kišmiš Blizněc, 4x Bravissimo, 3x Cimus, Kišmiš Čornyj biser, 2x Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dubljanskij, 3x Efiop, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, 3x Jutal, 2x Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, 2x Krasa Balok, Krasavčik, Kreščenskij, 2x Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, 2x Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Muskat Medovyj, Nadia, 4x Kišmiš Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, 2x Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Kišmiš Šarlota, Kišmiš Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, 3x Vostorg, Zam. gora, Zolotce, Aladdin, Artek, 2x Avatar, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Caesar, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, 2x Dyňka, Emma, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, Jasja, 2x Klubničnyj, Madonna, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Ahoj Rony, to že byly letorosty při střihu zelené nic neznamená, já to tak taky mněl a přitom část keřů téměř zahynula anebo očka rašily jen místy. Přemýšlím, že to mohlo být těmi silnými mrazy, letorost se sice při střihu tváří jako živý, ale jen dožívá. Štěpy fest promrzly a proto uhynuly.

plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay
Odpovědět

Zpět na „Choroby, škůdci a problémy s odkvětem“